Zwrot VATu za materiały w wynajmowanym mieszkaniu

• Autor wątku Autor wątku Vex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry.
Wynajmuję mieszkanie, które jest własnością mojej siostry. Jestem zameldowany w nim tymczasowo. Wstawiłem w tym mieszkaniu drzwi i faktura jest na moje nazwisko. Zaznaczam że miejsce mojego stałego pobytu jest w innym mieście.
Czy mogę ubiegać się o zwrot VATu ?

Pozdrawiam

Tak. Należy legitymować się umową najmu.
Siostra winna opłacać podatek od otrzymywanego czynszu (ryczałt 8,5%, lub zasady ogólne).
Jeśli to były jedne drzwi, to koszt ich był niewielki. Proszę pamiętać, że nie jest zwracany cały 22% VAT, a tylko różnica między obecnym a obowiązującym przed 1 maja 2004 roku.

Mam jeszcze inne rozwiązanie jeśli to siostra i nie płaci jej Pan czynszu możecie zawrzeć umowę użyczenia w której można zaznaczyć iż za mieszkanie bez opłat Pan zobowiązuje się przeprowadzać potrzebne remonty w tym mieszkaniu ( oczywiście w ramach zdrowego rozsądku )- tylko oczywiście z odpowiednią datą musi być ta umowa . Miałam taki przypadek z sąsiadką i dostała takie wskazówki wszystko jest w porządku już 3 lata z kolei składa wnioski.
Życzę powodzenia

Jeszcze jedno. Zwykle firmy wstawiające drzwi do mieszkań wystawiają faktury na 7%, więc takie faktury nie są brane pod uwagę.

Powrót