Zwrot Vatu

• Autor wątku Autor wątku Zuza25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zuza25

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Mam pytanie odnosnie zwrotu Vatu na materiały budowlane.
Jak wiadomo o zwrot moga się ubiegac osoby dysponujace tytułem prawnym do lokalu, ktory jest remontowany.
A co w sytuacji jezeli: matka mieszka z corka, dom jest na matke a to corka remontuje dom i faktury sa wystawione na corke?Jest mozliwe skuteczne ubieganie sie o zwrot?

Jeśli matka użyczyła córce, to uważam, że córka może skorzystać z trego zwrotu.

"Tytułem prawnym do lokalu lub budynku mieszkalnego jest m.in. akt własności, umowa użyczenia, umowa najmu, dzierżawy lub inny potwierdzający prawo podatnika do korzystania z danego lokalu lub budynku. Tytułem takim jest również ustanowienie aktem notarialnym na rzecz podatnika, uregulowanej w art. 296-305 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93 ze zm.), służebności osobistej mieszkania."

źródło: strony Ministerstwa Finansów RP
Sygnatura PD-Ib-415-21/05 Urząd Skarbowy w Lesznie
ost. aktualizacja: 2007-12-02 19:56:44

Miedzy matka a corka nie było zadnej umowy.Corka wraz z swoja rodzina (mezem i synem) mieszka w domu matki, w domu rodzinnym. Korzystala po prostu z doborczynnosci matki. Mieszkala wraz z matka jednoczesnie sie nia opiekujac az do smierci. Z tego co wiem umowa uzyczenia nie musi byc stwierdzona pisemem moze byc nawet zawarta per facta conludentia myslisz ze mozna zlozyc wniosek o zwrot VAT-u powolujac sie na umowe uzyczenia?

Powrót