Zwrot wadliwego towaru z Allegro

• Autor wątku Autor wątku mariusz_1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariusz_1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich.

Przychodzę prosić o poradę w następującej sprawie. Kupiłem na Allegro poduszkę silnika do samochodu, licząć że dzięki temu zmniejszą się drgania w kabinie. Zamontowałem, a okazało się że drgania są jeszcze większe niż na starej, wysłużonej 17-letniej fabrycznej poduszce. Sprawdziłem wszystko co się dało, w końcu wróciłem do starej poduszki, co rozwiązało w 100% problem. Wygląda na to, że zakupiona poduszka jest wadliwa, albo tak tandetnej jakości (choć tania nie była).

Sprzedający oczywiście nie chce przyjąć zwrotu, bo poduszka została rozpakowana i zamontowana na samochodzie. Proponuje abym złożył reklamację, poduszka trafi do producenta i on zdecyduje co dalej. Jednak od razu zasugerowano mi, żebym nie robił sobie nadziei, bo marne są szanse że producent uzna reklamację. Nie wiem jednak, czy sprzedający nie chce mnie po prostu zbyć, skoro już na sam początek wyskakuje z takimi prognozami.

Co w takim razie powinienem zrobić? Iść na tą propozycję reklamacji, czy odesłać sprzedającemu przedmiot jako niesprawny/niezgodny z opisem i domagać się zwrotu pieniędzy? 14 dni od momentu zakupu minie dnia jutrzejszego.

Pozdrawiam serdecznie,
Mariusz

Ostatnia edycja:
Niezgodność towaru z umową - rękojmia. Nie wiem czy to że część była zamontowana podlega pod zwrot 14 dni.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Tak też stwierdził sprzedający, że rozpakowanie i montaż wyłącza możliwość zwrotu. Na poduszkę jest 2 lata gwarancji. Czy w takim razie mam reklamować z tytułu gwarancji producenta czy rękojmi? Czy mogę żądać zwrotu pieniędzy w razie stwierdzenia wad, czy pozostaje mi tylko wymiana na inny egzemplarz? Nie ukrywam, że straciłem przez tą sytuację zaufanie do producenta i wolałbym odzyskać kasę i kupić część innej firmy.

Jeżeli uważasz że towar jest niezgodny z opisem i wadliwy to z tytułu rękojmi. Wtedy za to odpowiada sprzedawca.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Czyli powinienem żądać wymiany towaru / zwrotu środków (najlepiej to drugie) z tytułu wad produktu, powołując się na przepisy o rękojmi? Bo sprzedawca twierdzi, że jak zgłoszę reklamację, to oni odeślą produkt do producenta i dopiero tam będzie rozpatrywane czy jest wadliwy czy nie (i od razu zaznacza, żeby nie ma wielkiej nadziei że rozpatrzą to pozytywnie). Czy to jest właściwe postępowanie, czy sprzedawca chce raczej wykorzystać gwarancję producenta i umyć ręce w ten sposób?

Kupiłeś jako osoba prywatna od przedsiębiorcy?

Tak sprzedający występuje na allegro jako firma (sklep), a ja kupowałem jako osoba prywatna.

Zauważyłem, że sprzedający w warunkach reklamacji (tylko nie wiem czy w ramach rękojmi czy gwarancji bo tego nie sprecyzowano) napisał, że trzeba dostarczyć dowód montażu przez warsztat samochodowy. Jest to standardowa regułka którą zamieszcza każdy sprzedający części samochodowego na allegro.

Ja montowałem samodzielnie, bo w warsztacie zapłaciłbym za usługę równowartość przedmiotu. Nie jest to dla mnie nic nadzwyczajnego, mam warunki i wymieniałem już w życiu kompletne silniki, pracowałem też przez pewien czas jako pomocnik mechanika w warsztacie. Czy takie wymaganie sprzedającego, że pod montażem części musi podpisać się warsztat, jest w ogóle ważne z mocy prawa? (teoretycznie można by nawet na tej podstawie odmówić nawet reklamacji żarówki, która nie działała już po wyjęciu z pudełka)

Sprzedający pewnie będzie chciał się powyższym zasłaniać (póki co w ogóle przestał się odzywać) i zastanawiam się czy mam prawo się z takim wymogiem nie zgodzić. W ostateczności załatwię u znajomego mechanika papier że było to u niego montowane, ale chodzi mi o sam fakt.

Zatem możesz złożyć reklamację żądając naprawy lub wymiany. Sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się. Żądanie odstąpienia od umowy może zostać zmienione na wymianę albo naprawę. Sprzedawca ma też 30 dni wówczas na ustosunkowanie się. Żądanie przedstawienia dowodu montażu przez warsztat nie ogranicza prawa do reklamacji, ale będzie najpewniej podkładką dla sprzedającego, aby ją odrzucić.

Powrót