Zwrot wkładu,

• Autor wątku Autor wątku JUL2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JUL2012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Ponad 5 lat temu kupiliśmy z mezem mieszkanie biorąc wspólnie kredyt hipoteczny. Otrzymaliśmy od rodziców męża przelew 35tys, który obniżył wysokość kredytu jako wkład własny. Jesteśmy obecnie w trakcie rozwodu. Rodzice męża chcą ode mnie zwrotu 35tys czy mają takie prawo? Czy jestem zobowiązana do oddania tych pieniędzy?
Mąż wyprowadził się z mieszkania, i od 9mc nie płaci rat kredytu hipotecznego, i żadnych innych opłat, żąda sprzedaży mieszkania i zwrotu połowy wartości, a teściowie wkładu.

Komu teście podarowali te pieniądze? Wam obojgu czy tylko mężowi? Wnieś do sądu o rozdzielność majątkowa wsteczną od daty jego wyprowadzki. Bo póki jesteście małżeństwem to tak naprawdę płacisz za was oboje bo kasa wspólna. Bo nic o intercyzie nie piszesz.

Pieniądze podarowali nam, zrobili przelew na nasze wspólne konto

Zglosiliscie darowiznę do US?

Jeśli już chcą zwrotu a skoro wam podarowali tą kasę to nie takie proste jest cofnięcie darowizny. To powinni od obojga.

Jak mogę wyegzekwować od męża płacenie rat kredytu hipotecznego? Zabrał dochód (rente) z konta, sama opłacam rate, czynsz i wszystkie opłaty