Zwrot Working Tax-u

• Autor wątku Autor wątku mirek001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mirek001

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam od 3 lat pobieram Tax Credit.
Teraz dostałem pismo że to wszystko muszę oddać suma 15000 Fun.
Niemam takiej sumy na koncie a oni dali mi 2 tygodnie.
Czy jest możliwość odpracowania tych pieniędzy. Pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Benefity

Mam rozumiec ze mieszkasz i pracujesz w Angli?

z jakiego powodu kazano Ci zwrocic te pieniadze?

Odpracowac nie mozesz ale mozesz z nimi negocjowac o splate w ratach.

Uznali że żle wypisałem wniosek zaniżając dochdy.
Jak pisałem wniosek to miałem niskie dochody ale po jakimś czasie się to zmieniło a ja ich nie poinformowałem o tym i oto całe zamieszanie.
Oni podobno mogą egzekfować wnioski do 5 lat wstecz.

No niestety maja racej. W decyzji o przyznanie tego benefitu masz napisane, ze w razie jakich kolwiek zmian nalezy ich powiadomic ASAP. Jezeli zmienily sie Twoje zarobki nalezalo tak zrobic wowczas zweryfikowaliby Twoj wniosek od nowa obnizajac nalezny benefit badz zawieszajac go w przypadku gdyby Twoje dochody byly za wysokie. Jezeli nie dopelnisz tego obowiazku moga oskarzyc Cie o wyludzenie. W tym przypadku radzilabym skontaktowac sie z nimi i poprosic o rozbicie splaty na raty.

zwrot working tax credit

Witam!ja mam takie pytanko.złożyłam papiery o working tax credit jakiś tydzień temu.Pracuję na umowę, która gwarantuje mi 40 godzin pracy w tygodniu.Jednak przez ten kryzys w Anglii moja firma oferuje mi obecnie tylko jakis 1 lub 2 dni pracy w tygodniu, czyli ok. 10-16 godzin tygodniowo.I co teraz?wiem, ze trzeba mieć conajmniej 30 godzin przepracowanych w tygodniu.Czy będę musiała zwracać im coś, jeśli w rocznym rozliczeniu podatkowym wyjdzie, że nie przepracowałam tych 30 godzin tygodniowo?Pytam, dlatego, że jedni mówią, że tak, inni znów,że mi dopłacą.No i w końcu sama już nie wiem;/Może ktoś był w takiej sytuacji, więc proszę o pomoc....

RE: zwrot working tax credit

jeszcze chciałam nadmienić, że firma obiecuje, że ten przestój w pracy potrwa góra miesiąc czasu,ale potem godziny mogą się tylko zwiększyć do 20-30 tydodniowo.w zamian za to po podliczeniu roku podatkowego w styczniu czy w lutym jeśli będą nad kreską to obiecali rekompensatę finansową za ten okres przestoju.no to chyba już mniej więcej wszystko:)

Jezeli sa to przejsciowe zmiany to mozesz sie wstrzymac ze zgloszeniem zmian .

ok, ale jeśli jednak w tym rozliczeniu rocznym wyjdzie,że jednak przepracowałam 27-29 godzin tygodniowo to każą mi całość zwracać?Ja ich zresztą informowałam na początku, że czasami pracuję na akord, bo sprzątam mieszkania,ale wtedy pracuję nawet 10 godzin dziennie.Tylko, że nie mam nigdzie tego udokumentowanego.Na payslipie mam ilość mieszkań, które posprzątałam i sumę jaką za to otrzymałam.to koleś stwierdził,że oczywiście mogę i tak ubiegać sie o ten benefit.to znaczy,że wierzą tak na słowo?czy po prostu potem roczną kwotę zarobków dzielą przez najniższą krajową? i wychodzi ta suma godzin przepracowanych.

co roku bedziesz robila odnowienie WTC tam bedziesz musiala wpisac miedzy innymi sume roczna jaka uzyskalas, i na podstawie tej kwoty beda naliczac Ci WTC na kolejny rok. Gdyby godziny pracy zostaly Ci zmniejszone na stale wowczas ten benefit przestalby Ci sie nalezec ale sama napisalas,ze jest to przejsciowe.

no bo tak mi powiedział pracodawca.Ale róznie to bywa.No nic zobaczymy.Narazie jeszcze muszę pewnie poczekać ze 3 miesiące na decyzję.Może w tym czasie coś się zmieni.Dzięki:)

:)Witam
Pobieram WTC od jakichs 3 lat. W roku 2009/2010 mialam wraz z mezem dochod ok £7000 teraz prawie £20000 - rok 2010/2011. Wyslano mi z WTC i CTC na ten rok ok 130 funtow na tydzien. Dodam ze o wszelkich zmianach w dochodach ich poinformowalam. Wiem ze w przyszlym roku nie mamy juz WTC tylko obawiam sie czy nie bedziemy musieli zwracac pieniedzy za ten rok... Przegladalam strony i tam pisze ze jesli dochody nie powieksza sie o 20000£ w ciagu roku WTC bedzie jeszcze wyplacany w roku nastepnym. Chcialam zapytac sie czy ktos mial moze podobna sytuacje i jak to wyglada z praktycznego punktu widzenia :-) z gory dziekuje

Jeżeli bazują na dochodzie 7000GBP a rzeczywisty dochód będzie wyższy to po rozliczeniu roku podatkowego sprawdzą czy i ile Wam się należało i (jeśli jest tak jak napisałam powyżej) to sporą sumę będzie trzeba zwrócić. Jeżeli natomiast kwota przewidywanych dochodów to 20000GBP to powinno być 'jak jest'.
Pozdrawiam

W liscie napisali przy other help u may get, ze dochod ktory uzyli do kalkulacji tax credit to te 7220 funtow a potem na stronie trzeciej przy income: moj estimate income za rok 2010/11 - 19600£, pod spodem income za 2009/10 - 7220£. W czesci drugiej (how we work out your tax credits) napisali ze tp sa prowizoryczne wyliczenia(WTC+CTC ok 130£) a final decision podejma po 5 kwietnia 2011. ponadto zrobili 'reduction due to your income' - 300£ a nigdy wczesniej tego nie mialam. no i wyliczenia wyliczenia a pod koniec payments in 2011-2012 tez prowizoryczne ze bedzie co tydzien ok 40£. to tyle z tego co napisali. czyli mam przez to rozumiec ze nie powinnam oddawac w przyszlym roku bo juz sie pogubilam :-(... dzieki jeszcze raz :-)

Mota ja mogę dokładnie(no, prawie ale różnice są minimalne) podać ile się dostaje przy jakim dochodzie. Muszę mieć tylko kilka danych : ilość dochodu, ilość i wiek dzieci, ilość osób w rodzinie. To mój e-mail: magda.select@wp.pl ,jeśli chcesz to mogę zrobić dla ciebie to wyliczenie bo tak bez widoku dokumentów to ciężko mi doradzać bo nie chciałabym wprowadzić Cię w błąd.
Pozdrawiam

Powrót