zwrot/wymiana laptopa

• Autor wątku Autor wątku laptopex44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

laptopex44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam

10 czerwca tj wczoraj o godzinie 11;30 kupilem laptopa w sklepie ***.
o godzinie 18 wrocilem do sklepu z laptopem poniewaz nie dzialala jedna kosc ramu w laptopie. bylo 8gb a laptop widzial 3,97gb. po 2 godzinach wymienili laptopa na nowego. 11 czerwca tj dzis o godzinie 14;30 bylem w *** i chcialem odzyskac pieniadze poniewaz laptop nie spelnia moich oczekiwan. sa problemy ze sterownikami przez co nie dziala karta graficzna, wifi i kilka innych rzeczy. powiedziano mi ze moge go jedynie reklamowac a to i tak nic nie da bo odrzuca moja reklamacje.
czyli nie ma mozliwosci odzyskania pieniedzy ani wymiany towaru na inny za moja doplata. tak mi powiedziano w sklepie.

maja teraz promocje zakupy bez obaw - mozliwosc zwrotu towaru ale ... nieuzywanego+zaplombowanego. ja laptopa odpakowalem w celu sprawdzenia czy dziala i niestety juz mnie ta promocja nie obowiazuje.

ale czy zatem faktycznie nie mam juz zadnej mozliwosci aby odzyskac pieniadze lub wymienic towar na inny za doplata?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
laptopex44 napisał:
ale czy zatem faktycznie nie mam juz zadnej mozliwosci aby odzyskac pieniadze lub wymienic towar na inny za doplata?

Jesli to był zakup stacjonarny to masz mozliwosc reklamacji z tytulu gwarancji badz rekojmi.

arturoooo napisał:
Jesli to był zakup stacjonarny to masz mozliwosc reklamacji z tytulu gwarancji badz rekojmi.

reklamacja czyli wymienią na nowy sprzęt lub naprawią aktualny laptop?
czy reklamacja pozwoli na dołożenie 300zł do innego modelu laptopa, a z tym niech robią co chcą?
ponieważ moim głównym celem byłby zwrot pieniędzy, żebym mógł dołożyć 300pln i kupić innego laptopa, ale w tym samym sklepie

cedwah napisał:
masz to udokumentowane?

wystawili nową fakturę + paragon (jestem osobą fizyczną, nie prowadzę działalności), a tamtą zabrali i nie wiadomo co zrobili

laptopex44 napisał:
laptop nie spelnia moich oczekiwan. sa problemy ze sterownikami przez co nie dziala karta graficzna, wifi i kilka innych rzeczy
To wady istotne. Złóż oświadczenie o odstąpieniu od umowy i zaznacz wyraźnie, że komputer był już raz reklamowany (podaj daty) i został wymiony na nowy.

cedwah napisał:
To wady istotne. Złóż oświadczenie o odstąpieniu od umowy i zaznacz wyraźnie, że komputer był już raz reklamowany (podaj daty) i został wymiony na nowy.

Czego powinienem oczekiwac po zlozeniu takiego oswiadczenia? Skoro zwrot gotowki mi nie przysluguje poniewaz sprzet juz byl uzyty. Takie oswiadczenie mozna zlozyc w rtv na miejscu czy pobrac z internetu? Na stronie maja mozliwosc pobrania oswiadczenia na odstapienie od umowy zawartej na odleglosc. Ja kupilem stacjonarnie.

Nie zawarłeś umowy na odległość. Złóż oświadczenie o odstąpieniu od umowy zgodnie z art. 560 kc

cedwah napisał:
Nie zawarłeś umowy na odległość. Złóż oświadczenie o odstąpieniu od umowy zgodnie z art. 560 kc

bylem dzis w rtv. przyjeli zgloszenie i zostalem poinformowany ze moze juz dzis bedzie wiadomo, a najpozniej w srode.

pan przyjmujacy zgloszenie powiedzial, ze jest szansa, ze od reki zalatwia i dostane zwrot gotowki (placilem gotowka). ale byc moze bede musial jeszcze raz napisac jakies pismo i powolac sie na ustawe konsumencka.

tylko nie wiem o co dokladnie chodzilo a pan mial taka mine jakby sam nie wiedzial co mowi.

czy wiadomo o co moglo chodzic? jeszcze raz napisac pismo ale z powolaniem na ustawe konsumencka?

przeciez dostarczylem takie pismo, powolalem sie na ustawe konsumecka.

Pan tam dużo do gadania nie ma, pójdzie do Działu Reklamacji i się ubezpiecza, że może coś trzeba będzie napisać. Ustawy konsumenckiej pewnie nie zna. Twoim jakby atutem jest chęć zakupu w ich sklepie innego modelu, choć tak na zdrowy rozum każdyemu się przez głowę przewija, czy aby tą operacją nie chcesz wymienić na inny, bo nie trafiłeś z zakupem. Posprawdzają, bądź dobrej myśli.

obser napisał:
Pan tam dużo do gadania nie ma, pójdzie do Działu Reklamacji i się ubezpiecza, że może coś trzeba będzie napisać. Ustawy konsumenckiej pewnie nie zna. Twoim jakby atutem jest chęć zakupu w ich sklepie innego modelu, choć tak na zdrowy rozum każdemu się przez głowę przewija, czy aby tą operacją nie chcesz wymienić na inny, bo nie trafiłeś z zakupem. Posprawdzają, bądź dobrej myśli.

zrobilem dwa wydruki tego odstapienia od umowy z powolania sie na ustawe konsumencka i zaznaczylem ze juz raz byl wymieniany laptop i oczekuje zwrotu gotowki. jeden wzial pan menadzer ktory mnie obslugiwal i na nim zanotowal cos dla obslugi. na moim egzemplarzu prosilem zeby zapisal ze potwierdza iz jest inna karta graficzna niz ta co na umowie. sprawdzil tez siec wi-fi i nie wykrywala ich polaczenia, ale inne tak. po chwili sie samo wylaczylo wiec tez stwierdzil ze nie dziala. dodatkowo zaznaczyl w rozmowie ze mna ze takie cos co sie stalo z karta graficzna - jest inna niz w umowie to dla niego "czysta abstrakcja".
dodatkowo musialem drugi raz isc do sklepu poniewaz pan menadzer zapomnial wszystko udokumentowac - zrobic zdjecia ze faktycznie jest inna karta graficzna. ale no nic przeprosil i tyle. mieszkam blisko wiec sie przeszedlem. najpozniej do srody bedzie telefon i sie dowiem jak to rozpatrzyli. laptopa nie wzieli, kazali zabrac ze soba.

dokladnie moim jakby atutem jest to ze chce zrobic drugi zakup w tym sklepie - dolozyc 300 zl do innego laptopa.

nie ma takiej opcji ze nie trafilem z zakupem - te modele sa po prostu wadliwe, byc moze cala seria ktora przyszla do sklepu jest z wadami. 2 laptopy i oba z wadami?

nic nie jest zmyslone, sam pan menadzer napisal na dokumentach ze faktycznie jest co innego niz na umowie.

czekam na telefon i zobaczymy co dalej. czytam podobne sprawy to zakonczenia nie sa zbyt korzystne dla kupujacego. ale w moim przypadku juz byla jedna wymiana wiec chyba faktycznie ta ustawa konsumencka pasuje tutaj idealnie?

cedwah napisał:
co konkretnie napisałeś?

pobralem wzor z internetu z pierwszej strony
uzupelnilem wedlug wzoru
wskazalem konkretne wady istotne czyli to z karta graficzna i wifi
reszta wedlug wzoru czyli m.in ze domagam sie zwrotu gotowki tyle ile zaplacilem za laptopa.

chcialbym oglosic oficjalnie ze sprawa juz zalatwiona.
dostalem zwrot calej naleznosci. doplacilem 400zl i kupilem inna wersje laptopa sprawdzona na miejscu. troche to trwalo bo okolo 1,5h ale wszystko sprawdzone i potwierdzone.

dziekuje serdecznie wszystkim za pomoc! sprawa oficjalnie zakonczona na moja korzysc!

Powrót