Zwrot za badania lekarskie przy rezygnacji z stażu

• Autor wątku Autor wątku kondziaaa12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kondziaaa12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam taki problem że pracodawca żąda ode mnie zwrotu za badania lekarskie ponieważ zrezygnowałem ze stażu w jego firmie, w urzędzie pracy podpisałem umowę w piątek, a w poniedziałek zrezygnowałem ponieważ warunki pracy i wynagrodzenia za staż miały być inne, pracodawca oburzony bo stracił niewolnika i stwierdził że w takim razie mam zwrócić za badania lekarskie, koszt 117zł, wykonane na skierowanie firmy w przychodzi do której mnie skierowali, dzisiaj przyszła mi faktura i termin 7 dni do zapłaty, może i bym zapłacił ale nie mam z czego, a przeglądając internet przeczytałem że pracodawca nie może żądać zwrotu za badania lekarskie od pracownika nawet przy rezygnacji z podjęcia pracy. Co poradzicie?

Pracodawca nie ma żadnej podstawy do takich roszczeń, badania lekarskie pracownika są jego kosztem i ryzykiem prowadzenia działalności

Chciałbym mu odpisać listownie odsyłając również te faktury które mi przysłał, jak to najlepiej ująć żeby przyjął to do wiadomości? obstawiam że on o tym wie tylko korzysta z mojej niewiedzy.

Moim zdaniem wystarczy telefonicznie poinformowac, że nie ma podstaw prawnych do wyegzekwowania takiej nalezności i nie masz zamiaru tej faktury płacić. Tak naprawde możesz nawet nic nie pisać.

Powrót