Zwrot za dojazd do pracy

• Autor wątku Autor wątku Legar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Legar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam. Niech ktoś mi wytłumaczy jak to jest ze zwrotem za dojazdy do pracy. Mieszkam w innym mieście niż znajduje się zakład pracy. Niestety w pit 11 koszt uzyskania przychodu mam 3000 zł . Czyli nie mam powieszonego kosztu uzyskania przychodu. Czy mogę dać oświadczenie pracodawcy i prosić o korektę pit 11? I jak wygląda cały zwrot bo nie rozumiem. Czy po złożeniu pit dostaje 3600 zł zwrotu na konto. Czy co miesiąc mam wyższa wypłatę o 300 zł. Bardzo proszę o wyjaśnienie

Sam możesz podwyższyć w zeznaniu i dostaniesz zwrot. Nie dostajesz 3600 bo to tylko koszty które odlicza się od przychodu i dzięki temu o te 3600 zł mamy mniejszy dochód do opodatkowania. Realnie dostaniesz pare zł więcej mięsiecznie jeżeli zgłosisz pracodawcy.

Czy jak mam w PIT koszty uzyskanego przychodu 3600 to mogę odliczyć dojazd ? Czy jest potrzebne jakieś dodatkowe pismo/ oświadczenie potwierdzające, że dojeżdżam do pracy ?

Złóż oświadczenie że Twoje miejsce zamieszkania znajduje się w innej miejscowości niż zakład pracy. Będziesz miała uwzględniane wyższe koszty uzyskania przychodu (300 zł miesięcznie, a nie 250 zł.). PIT-11 nie zmienia się - to informacja o pobranym podatku, zapłaconych składkach, ale w zeznaniu rocznym możesz uwzględnić wyższe koszty.

Powrót