Zwrot za staż z PUP

• Autor wątku Autor wątku rebeliousa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rebeliousa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
w listopadzie otrzymałam rente po ojcu. od stycznia odbywalam staż- miesiąc bo go przerwałam. urząd dowiedział się od pracodawcy o rencie i prawdopodobnie bede musiała zwrócić stypendium. jak się od tego uchronić? nie wiedziałam naprawdę o tym, że muszę informować urząd pracy o dochodzie, kto by czytał dokładnie te wszystkie statuty i je jeszcze pamiętał.:(

Renta w jakiej wysokości brutto?
rebeliousa napisał:
nie wiedziałam naprawdę o tym, że muszę informować urząd pracy o dochodzie, kto by czytał dokładnie te wszystkie statuty i je jeszcze pamiętał.
Niestety, to już jest Twój problem. Każdy dokument przed podpisaniem należy przede wszystkim przeczytać, a jeśli nawet nie jesteś w stanie zapamiętać ich treści, można poprosić o drugi egzemplarz lub kserokopię.
Jeśli kwota renty przekraczała połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę (w roku 2014 było to 1680 zł brutto, a w 2015 - 1750 zł brutto), to nie ma możliwości, aby uchronić się od zwrotu nienależnie pobranego świadczenia.

Ostatnia edycja:
czytanie czytaniem, zarejestrowana jestem juz dawno i nie musze pamietac kazdego paragrafu. ja musze znac wszystko, ale urzedasy nic nie musza, wykorzystuja fakt niewiedzy bezrobotnych i nie poinformuja nawet ze moze liczyc na jakies profity, albo nawet sami o tym nie wiedzą. za to bezrobotny musi wszystko wiedziec, a itak zawsze bedzie wykorzystywany przez tych cudownych pracodawcow wspolpracujacych z urzedem, towarzystwo wzajemnej adoracji piep.... (moderacja)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
rebeliousa napisał:
czytanie czytaniem, zarejestrowana jestem juz dawno i nie musze pamietac kazdego paragrafu.
Gratuluję podejścia. A skąd "urzędasy" miały mieć wiedzę, że otrzymałaś rentę? Bo nie sądzę, żeby wróżyli z ręki, a w szklaną kulę raczej też nikt ich nie uposaża.
Gdyby w odpowiednim czasie zgłoszona została tak istotna dla statusu bezrobotnego zmiana, z pewnością zostałabyś poinformowana o braku możliwości podjęcia stażu i uniknęłabyś problemów. Przepraszam, ale skąd PUP miał wiedzieć o Twojej rencie?
Może spróbuj wystąpić o odroczenie terminu zapłaty albo o rozłożenie należności na raty. W uzasadnionych przypadkach PUP nA prośbę bezrobotnego może umorzyć należność.

Ostatnia edycja:
może rozłożą może nie. nie przeszłoby mi przez myśl ze nie mogę mieć stażu z powodu czegoś takiego... wychodzi że musiałam pracować za free i meczyć sie na stazu na którym nadszarpnęłam zdrowie :/ no nic, lipa.

Powrót