Zwrot za wynajem samochodu po kolizji

• Autor wątku Autor wątku luki27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luki27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień Dobry,

Jestem poszkodowanym w kolizji, która miała miejsce 23.12.2023. Uszkodzenia sprawiły, że pojazd nie mógł jechać po drogach publicznych.

Pech sprawił, że stłuczka była tuż przed świętami i ciężko było o szybkie rozpatrzenie sprawy (spisane oświadczenie, bez policji). Ubezpieczyciel powiedział, że sprawa zostanie rozpatrzona dopiero po świętach lub możliwe, że po nowym roku i nie sa w stanie dać mi samochodu zastepczego dopóki nie rozpatrzą sprawy. W okresie świat potrzebowałem samochodu więc wynająłem go na własną rękę licząc na zwrot. Samochód jest tej samej klasy co uszkodzony jednak 27.12.2023 zadzwoniła Pani i powiedziała mi, że są w stanie zwrócić wynajem tylko do 85zł netto. Ze względu na goracy okres samochod tej samej klasy w automacie byłem w stanie znaleźć tylko za 125zł netto.

Czy w tym wypadku muszę się pogodzić z tym, że zwrot będzie niepełny czy mogę ubiegać się o pełny zwrot za wynajem?

Dziękuję za pomoc

Przysługuje Ci zwrot uzasadnionych i niezawyżonych a poniesionych kosztów.
Zawnioskuj o wskazanie wypożyczalni, która za 85 netto wynajmuje na doby klientom indywidulanym pojazd tej klasy.
Ciebie nie interesuje kwota z ich umowy ale rynkowa cena najmu.
Wszak nie dali Ci możliwości skorzystanie z ich pojazdu przez kilka dni.

TU mają w zwyczaju odmawiać wypłaty. Do wytrwałych świat należy.

BTW, dziwię się, że za tak małą kwotę wolą iść w spór.
Z kilka dni po 40 netto zrobi się 2-3 tysiące.

Powrót