zwrot za wysyłkę gdy przedmiot dotarł uszkodzony

• Autor wątku Autor wątku StanislawStanislaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

StanislawStanislaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie, mam taką zagwozdkę, zakupiłem pewna rzecz na allegro, zapłaciłem za przedmiot oraz wysyłkę, przesyłka przyszła ale okazała sie uszkodzona, sprzedający odesłał tylko kwotę za przedmiot, ale za wysyłkę już nie, nie wydaje mi się żeby było to dobre podejście, czy żądać zwrotu za wysyłkę? wydaje mi sie ze tak.
miał ktoś podobnie i wie jak to wygląda?

Uszkodzony przedmiot odesłałeś i nie dostałeś zwrotu środków za przesyłkę zwrotną czy za wysyłkę do Ciebie ? Tak czy inaczej za przesyłki w obie strony powinien zapłacić sprzedający skoro uznał reklamację.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Zasadnicza kwestia, czy była przez Ciebie zgłaszana reklamacja? A jeżeli to z jakiego tytułu? Rękojmia? Gwarancja?

Generalnie, towar przyszedł połamany, zrobilem zdjecie uszkodzenia i wyslalem sprzedajacemu, ale fizycznie nie odeslalem mu przedmiotu. sprzedający zwrócił tylko kwotę za sam przedmiot, bez kwoty za wysyłkę

Sprzedającym była osoba prywatna czy firma? Czy sprzedający pisał co masz zrobić dalej z tym uszkodzonym towarem?

Osoba prywatna, nie mówił co zrobić z towarem, zapewne śmietnik, bo jest połamane i nie nadaje się do użytku

StanislawStanislaw napisał:

Temat w złym dziale, nie jesteś w tym wypadku konsumentem.
Czy w tym wypadku należy Ci się zwrot za przesyłkę zależy - możesz domagać się aby z tytułu złożonej reklamacji sprzedawca zwrócił Ci również środki za przesyłkę, natomiast jak odmówi pozostaje Sąd.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Powrót