Zwrot za zakupy US

• Autor wątku Autor wątku Andrzej3030
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej3030

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Często(wręcz codziennie) kupuje obiady i inne jedzenie w pracy (kebab etc.).
Tj. Składam zamówienie za siebie i kilku/kilkunastu innych pracowników. Gdy dostawcą dostarczy jedzenie płacę mu za wszystkich typu 100 zł

Czy współpracownicy mogą mi zwracać pieniądze przelewem? Czy nie ryzykuje że te środki będą podlegały opodatkowaniu? O czym moi współpracownicy powinni pamiętać robiąc przelew (tytuł przelewu?)

Jak należy interpretować takie zachowanie "zwrot za zakupy?" To pożyczka?

Podobna sytuacja: dzwonię do współlokatora aby kupił mi to i to jak będzie wracał z pracy a ja mu oddam pieniądze jak wróci...

Prosisz się o kłopoty. O ile US może uznać za prawdziwą taką sytuację raz czy drugi, o tyle codzienna tego typu rutyna to proszenie się o bliskie spotkania z depozytem nieprawidłowym, a i konieczność wstecznej rejestracji firmy cateringowej by mnie nie zdziwił... Małe kwoty od czasu do czasu możesz zgłosić w razie czego nawet jako darowizny, ale potem jest problem.

Aby uniknąć tego typu problemów najlepiej rozliczać się w gotówce.

Abrakadabra3210 napisał:
Prosisz się o kłopoty. O ile US może uznać za prawdziwą taką sytuację raz czy drugi, o tyle codzienna tego typu rutyna to proszenie się o bliskie spotkania z depozytem nieprawidłowym, a i konieczność wstecznej rejestracji firmy cateringowej by mnie nie zdziwił... Małe kwoty od czasu do czasu możesz zgłosić w razie czego nawet jako darowizny, ale potem jest problem.

Ale jeśli np. raz w tygodniu zamawiam i obiad kosztuje np. 20 zł to przez 5 lat też nie przekroczy 5 tyś od jednej osoby

Czyli staje się pośrednikiem w odsprzedaży jedzenia? (Nie ma czegoś takiego jak zwrot za zakupy?)

Andrzej3030 napisał:
Ale jeśli np. raz w tygodniu zamawiam i obiad kosztuje np. 20 zł to przez 5 lat też nie przekroczy 5 tyś od jednej osoby

Czyli staje się pośrednikiem w odsprzedaży jedzenia? (Nie ma czegoś takiego jak zwrot za zakupy?)

Ale pewnie dostajesz zwroty z jakimiś tytułami typu zwrot za obiad, a nie darowizna. I tak, w rozumieniu US i naszych przepisów podatkowych, możesz być odsprzedawcą obiadów. Witaj w Polsce.

Czy zwrot następuje w tej samej kwocie, którą zapłaciłeś restauracji?

Powrót