Zwrot zakupionego przedmiotu

• Autor wątku Autor wątku MrTraw18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrTraw18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Ostatnio sprzedałem stół do tenisa stołowego osobie mieszkającej 100 km od mojej miejscowości. Zorganizowałem transport i dostarczyłem na miejsce.
Panowie którzy odbierali stół mogli sprawdzić jego stan na miejscu ale tego nie zrobili płacąc jedynie całą sumę i podziękowali. Kiedy już wróciłem do domu dostaje tel. Że stół rzekomo ma odkleioną jakąś sklejke i mam się po niego wracać. Odmówiłem powocując się na to że mieli oni możliwość dokładnego sprawdzenia stołu bo przecież dostarczyłem im go na miejsce osobiście i widzieli za co płacą. Ja nie jestem znawcą tylko amatorem gry w tenisa i nie znam się na tym tak dobrze, wiec może owa wada wewnętrzna uciekła mojej uwadze i nie miałem o niej pojęcia, ponieważ stół wizualnie jest bez zastrzeżeń a na grę na nim nigdy nie narzekałem.
Pan nabywając ten stół, powołuje się na kodeks karny i domaga się zwrotu pieniędzy a za dowód kupna przedstawia korespondencje między nami. Czy jestem mu zobowiązany zwrócić te pieniądze? Z góry dziękuję za odpowiedź.

jeśli sprzedałeś przedmiot z wadą to powinieneś usunąć wadę a jeśli się nie da to zwrócić pieniądze lub dojść do porozumienia i np. obniżyć cenę.

Pan powinien złożyć reklamację, dostarczyć Ci stół, Ty reklamację uznajesz lub nie.

Dosoba kupująca ode mnie przedmiot okazała się profesionalistą i znawcą owego sportu. Odkryła wadę o której ja nie miałem pojęcia i nadal nie mam. We wnętrzu stołu odklejona jest niejaka "sklejka " Ja jako amator i posiadacz stołu nigdy bym nie pomyślał że coś może być nie tak. Miałem na ten stół wielu kupców którzy byli w stanie zapłacić za niego tyle na ile go wyceniłem ze świadomością że jest to stary model i przeznaczli go głównie dla dzieci ktorzy chcą sobie pograć ale i tak pewnie go zniszczą. Deklarowali również transport we własnym zakresie. Ja chcąc być uczciwy zarezerwowałem stół dla osoby która wykonała pierwszy tel. W rozmowie od razu powiedziałem o wszystkich wadach stołu oraz Sam zaoferowałem dosłanie dodatkowych zdjęć żeby uniknąć niezadowolenia ponieważ mieszkamy na odległość. Wszelkie zdjęcia i informacje zostały dostarczone a Kupiec był zdecydowany. Zorganizowałem transport i dostarczyłem na miejsce. Płacąc mi za stół jeden z osób obecnych nawet nie poczekał do wniesienia całości stołu tylko juz zapłacił. Ja myślałem że przedmiot przed kupnem zostanie jakkolwiek sprawdzony ale nic takiego nie miało miejsca. Czemu ja mam ponosić straty materialne przez profesjonaliste który chciał kupić stół bardzo tanio a okazał się poniżej jego oczekiwań?

Ostatnia edycja:
bo ty sprzedałeś przedmiot z ukrytą wadą.

opania napisał:
bo ty sprzedałeś przedmiot z ukrytą wadą.
Moim zdaniem, jeśli wada w postaci odklejającej się sklejki była możliwa do zauważenia podczas kupna, to nie jest to wada ukryta.Należało przed zapłaceniem sprzedającemu, dokładnie obejrzeć przedmiot zakupu.

Powrót