Zwrot zakupionego urzadzenia!

• Autor wątku Autor wątku Luteria
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Luteria

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Podpisalam umowe kredytowa z dystrybutorem firmy "XXX" na zakup urzadzenia leczniczego. Po kilku zabiegach okazalo sie ze nie moge z niego kozystac. Rozmawialam z dyrektorem i odpowiedzial mi, ze nic juz nie moze zrobic(jedynie odkupic za ok.1/3 ceny). Data sprzedazy to 20.04,nastepnie otrzymalam poczta kopie umowy kredytowej i fakture, na ktorej widnieje data 24.04.

Pytanie- Czy istnieje mozliwosc zwrotu urzadzenia, poniewaz tylko to mnie satysfakcjonuje. :help:

Zgodnosc jest tylko zero satysfakcji!!!!!!!

Ale napisała Pani, że nie może z niego korzystać. Na czym to polega?

Jest to urzadzenie do kapieli perelkowej czyli wytwarza babelki, ktore masuja. Musze sie przyznac, ze jest to drogie i przeliczylam sie z moimi mozliwosciami zaplacenia za to, umowe kupna- sprzedazy podpisalam w domu z dystrybutorem firmy sprzedajacej. mam zaplacic w ratach.

http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... ?story=332

Gdy umowa jest podpisana poza lokalem przedsiębiorstwa, konsument może w ciągu 10 dni odstąpić od niej bez podawania przyczyn.
Więc niby termin minął:
[cytat:2yv7oaak]
Art. 2.
1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłąnie oświadczenia przed jego upływem.
[/cytat:2yv7oaak]
ale nie do końca:
[cytat:2yv7oaak]
Art. 3.

1. Kto zawiera z konsumentem umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, powinien przed jej zawarciem poinformować konsumenta na piśmie o prawie odstąpienia od umowy w terminie, o którym mowa w art. 2 ust. 1, i wręczyć wzór oświadczenia o odstąpieniu, z oznaczeniem swojego imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresem zamieszkania (siedziby); obowiązany jest także wręczyć konsumentowi pisemne potwierdzenie zawarcia umowy, stwierdzające jej datę i rodzaj oraz przedmiot świadczenia i cenę.

2. Konsument, na żądanie przedsiębiorcy, poświadcza na piśmie, że został poinformowany o prawie odstąpienia i że otrzymał wzór oświadczenia o odstąpieniu od umowy.

Art. 4.

Jeżeli konsument nie został poinformowany na piśmie o prawie odstąpienia od umowy, bieg terminu, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie rozpoczyna się. W takim wypadku konsument może odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od uzyskania informacji o prawie odstąpienia. Konsument nie może jednak z tego powodu odstąpić od umowy po upływie trzech miesięcy od jej wykonania.
[/cytat:2yv7oaak]
Chyba, że została Pani poinformowana, czy nawet podpisała coś o tej treści...

Nic trakiego nie podpisywalam. Odrazu wcisna mi umowe do podpisu, nawet nie poinformowal mnie o terminie zerwania takiej umowy.

Jeśli tak, to ma Pani jeszcze 10 dni na odstąpienie od umowy.

Kaziutek: żeby przedsiębiorcy byli tacy skrupulatni :D. Ta ustawa jest jak puszka Pandory - lepiej nie otwierać, bo się straci możliwości :lol: .

Luteria:
http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... p?story=75

Zwłaszcza:
[cytat:37ietmoo]
Sytuacja ta ulegnie zmianie, kiedy zacznie obowiązywać ustawa z dnia 20 lipca 2001r. o kredycie konsumenckim. Zgodnie z art. 12. tej ustawy odstąpienie od umowy zawartej poza lokalem handlowym (a także od tzw. umowy na odległość), będzie także skuteczne wobec umowy o kredyt finansujący tę pierwszą umowę.
[/cytat:37ietmoo]
[cytat:37ietmoo]
Jeżeli wiemy, że od umowy chcemy odstąpić, decyzję należy szybko przemienić w czyn, nie czekając do ostatniej chwili. Dla skuteczności odstąpienia należy złożyć odpowiednie oświadczenie, które (dla celów dowodowych) warto doręczyć przedsiębiorcom(y) osobiście albowysłać je listem poleconym za zwrotnym poświadczeniem odbioru.
[/cytat:37ietmoo]
Co do treści pisma, to tutaj jest coś od czego można zacząć:
http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... /FS/5x.pdf
ale niewątpliwie w tym wypadku trzeba je będzie zmodyfikować.

Nooo... niech stracę jako przedsiębiorca: ma Pani czas do 19 lipca.:lol:
Zadowolony? :D

Oby to skromne pisemko wywarlo odpowiedni skutek. Prosze trzymac kciuki. :help:

[cytat="Luteria"] Prosze trzymac kciuki. :help:[/cytat]
Nie ma konieczności. Bo nie ma innej możliwości. :evil:
Teoretycznie...w zasadzie...jest. Ale mało realna, bo dla domokrążców jeszcze gorsza.
Ma marginesie: dowiedziała się Pani właśnie z pierwszej ręki ile to urządzenie jest warte - 1/3 kwoty, którą Pani zapłaciła. :D

:roll: Ma Pan calkowita racje...

Po tych kilku tygodniach chce nakreślić sytuacje po wysłaniu oświadczenia dotyczące zerwania umowy. Niestety nic z tego nie wynikło bo dostali to po upływie miesiąca, to stanowczo dla nich za długi termin i trzymają się 10-dniowego okresu. Zostałam zmuszona zapłacić za urządzenie do hydromasażu firmy AQUA SYSTEM VENUS ponieważ zaczęły szybko rosnąć odsetki za zwłokę. Sprzedawca odpisał, ze "obowiązki ustawowe przedsiębiorcy wynikające z ustawy z dnia 2 marca 2000r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz odpowiedzialności za szkodę wyrządzona przez produkt niebezpieczny(Dz. U. nr 22, poz.271 art. 3 ust. 1 i 2), zostały wykonane.... W świetle faktów zwrot urządzenia uznaje za bezpodstawne." PYTANIE: Co można jeszcze z tym faktem zrobić???

Co prawda było już takie pytanie ale skoro przedsiębiorca tak pewnie odpisuje o tych 10 dniach to czy na pewno na umowie,np. gdzieś drobnym druczkiem na dole, nie jest napisane o tych 10 dniach? Albo czy umowa która masz w domu to wszystko co podpisywałaś? Może jakiejś części umowy akwizytor celowo Ci nie zostawił...

Po prostu jak przyszło co do czego, kazał podpisać i zabrał ze sobą podpisane papiery nie zostawiajac żadnej kopii. Nie miałam okazji zapoznać sie z treścią "na zimno". Czy istnieje możliwość zwrotu urządzeni ? Ja wcale go nie używam. Czy ci ludzie nie mają sumienia aby nachodzić potencjalnego klienta w domu i namawiać do kupna, muszę nadmienić że przedstawiciel firmy nie miał zamiaru wyjść bez podpisanej umowy. W ten sam sposób postąpił z innymi osobami. W tej sytuacji czuję się bezsilna i oszukana!!!

Zacznijmy od tego, czy pani nabyła ów towar jako osoba fizyczna czy też "na firmę"

Poza tym sama Pani skomplikowałą sobie teraz sprawę płacąc za to urządzenie. Skoro zrobiła to Pani po owym odstąpieniu od umowy będzie można dowodzić, iż została zawarta nowa umowa.

Doprawdy za wiele tutaj zamieszania zostało wprowadzonego już....

Nabyłam ten sprzęt jako osoba fizyczna. Musiałam zapłacić, gdyż umowa kredytowa była zawarta z bankiem. Bank nie uwzględnił mojego odstąpienia od kredytu.

Powrót