Zwrot zaliczki , rezygnacja z zamówienia. niezadowolona klientka

• Autor wątku Autor wątku aneta1108
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneta1108

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, chciałam dowiedzieć się czy mam prawo do zwrotu zaliczki? W sklepie meblowym zamówiłam wypoczynek ze sprzedawcą słownie ustaliłam , że mebel ma być gotowy za 3 tygodnie. wpłaciłam niewielką zaliczkę otrzymałam kopię zamówienia w której zawarty był opis produktu i dopisek o dopłacie. Po upływie ustalonego terminu skontaktowałam się ze sprzedawcą , który powiadomił mnie że nastąpiło przedłużenie czasu oczekiwania o następny tydzień gdyż mebel nie jest gotowy.( z winy producenta) po upływie tego czasu i ponownym skontaktowaniu się ze sklepem usłyszałam informację iż jeszcze mam czekać kolejny tydzień. Zrezygnowałam z zamówienia czy teraz mam szansę i prawo na zwrot zaliczki?? Czy jeżeli zrezygnowałam z zamówienia poniosę jakiekolwiek konsekwencję. Nie chce dłużej czekać gdyż zamawiając mebel w innym sklepie czas oczekiwania trwa 3 dni.

Po pierwsze należy ustalić czy wpłaciłeś zadatek czy zaliczkę (to są dwa różne pojęcia), oraz czy posiadasz potwierdzenie wpłaty zaliczki/zadatku, czy też tylko potwierdzenie zamówienia na poczet którego wpłaciłeś część należnej kwoty, oraz czy gdziekolwiek jest ustalony czas realizacji zamówienia, ustalenia ustne mogą być ciężkie do udowodnienia

Jest tylko dopisek do zamówienia wpłacono 100 zł. nie ma pisemnego ustalenia terminu

Dopisek jest na zamówieniu, czy FV zaliczkowej? Jeżeli posiada Pani tylko zamówienie, a nie posiada dodatkowej umowy zadatku lub zapisu o zadatku, to zgodnie z art. 494 kodeksu cywilnego, należało by traktować to jako zaliczkę.

Sprzedawca ma prawo nie zwrócić wpłaconej kwoty, ba nawet więcej ma prawo do obciążenia Pani osoby kosztami już poniesionymi.
Inna sytuacja była by gdyby określony był termin realizacji, w tedy po przekroczeniu tego terminu Pani mogła by domagać się zwrotu zaliczki oraz rekompensaty strat, z tytułu nie wykonania zobowiązania.

W razie wątpliwości można zapoznać się z następującymi przepisami:
art. 494 kodeksu cywilnego oraz art. 394 kodeksu cywilnego.
Kwestie zaliczki nie są do końca regulowane przez KC, ale polecam poczytać o o wykonywaniu umów wzajemnych.

tak się przyjrzałam to jest taka karta zamówienia. nie ma na niej nic konkretnego, ani numeru zamówienia , nic. tylko moje imie nazwisko, adres , numer telefonu, rodzaj mebla, cena i dopisek dokonano wpłaty 100 zł.
pewnie zaliczki nie odzyskam , ale z zamówienia rezygnuje

Powrót