zwrot zaliczki

• Autor wątku Autor wątku Asan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
podpisałem z firmą umowę na wykonanie tynków w domu prywatnym. W umowie był okreśłony termin wykonania usługi. Wpłaciłem 2000 zł zaliczki. W wyznaczonym terminie firma nie pojawiła się. Właściciel nie jest w stanie określić kiedy przyjdą. W tej sytuacji chcę zrezygnować z takiej firmy (naglą mnie terminy) i odzyskać zaliczkę. Do tego ostatniego właścicielowi również się nie pali. Co mam zrobić w tej sytuacji? Od razu kieruję sprawe do sądu, czy jest jakieś postępowanie przedsądowe? Może mogę skierować sprawę do komornika o egzekucję? Czy jeśli sprawa trafi do sądu (jeśli tak to jak sformułować takie pismo i do kogo - sąd konsumencki, powództwo cywilne) to musze mieć adwokata (prawnika)? Kto ponosi koszty takiej sprawy? Jakie są koszty i jak długo to trwa?

Spróbuj najpierw w Państwowej Inspekcji Handlowej. Poproś o mediację. Jest jeszcze Federacja Konsumentów.
Ciekawi mnie bardziej jak była skonstruowana umowa. Jeśli mielibyśmy doczynienia z zadatkiem firma musiałaby zwrócić Ci podwójną kwotę.
Co wynika z umowy jeśli to ty nie dochowałbyć jej warunków? czy wtedy zaliczka by Ci przepadła?

W umowie jest napisane, że to jest zaliczka (Ja w sumie nie wiem, jak jest różnica między zaliczką a zadatkiem). Jeślie Ja bym nie dotrzymał umowy, to zaliczka by przepadała.
Jak długo oczekuje się na taką mediację?
Zresztą nie wiem czy w moim przypadku mediacja będzie możliwa. Właśnie dowiedziałem się, że firma ma zamkniete biuro bo bie płaci czynszu.
Chyba pożegnałem się z kasą...

Różnica jest zasadnicza.
[cytat:2gvw10ep]Kodeks Cywilny
Art. 394. § 1. W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej.
§ 2. W razie wykonania umowy zadatek ulega zaliczeniu na poczet świadczenia strony, która go dała; jeżeli zaliczenie nie jest możliwe, zadatek ulega zwrotowi.
§ 3. W razie rozwiązania umowy zadatek powinien być zwrócony, a obowiązek zapłaty sumy dwukrotnie wyższej odpada. To samo dotyczy wypadku, gdy niewykonanie umowy nastąpiło wskutek okoliczności, za które żadna ze stron nie ponosi odpowiedzialności albo za które ponoszą odpowiedzialność obie strony.
[/cytat:2gvw10ep]
Myślę, że w twoim przypadku zawarta została umowa niesprawiedliwie traktująca obie strony. Jeśli Ty byś nie dotrzymał jej warunków ponosisz karę, jeśli sprzedawca to oddaje Ci zaliczkę i ma Cię w nosie.
Jeśli firma jest w stanie upadłości to myślę, że masz małe szanse. Pisz jednak pisma.

Dowiedz się jakiego typu jest to firma i w związku z tym w jaki sposób odpowiadają za nią jej właściciele.

P.S. To są tylko moje dywagacje, nie jestem znawcą prawa

Powrót