Zwrot zasiłku do mops

• Autor wątku Autor wątku kreator7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kreator7

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Sadziłem się z ZUSem o rentę którą nie chcieli mi przyznać. trwało to 2 lata. Nie miałem środków do życia, skierowałem sie do MOPSu i dostałem przez 13 miesięcy zasiłek. W tym roku wygrałem sprawę z Zusem a MOPS twierdzi ze jak ZUS mi wypłacił zaległą rentę to pieniądze które pobrałem od MOPSu muszę zwrócić. Przecież legalnie według prawa pobierałem zasiłek a jak ZUS mi zaczął wypłacać rentę to zgłosiłem to do MOPSu i zaprzestałem zasiłku.(Niestety ZUS wpisał że wypłaca mi zaległe pieniądze za ostatnie 2 lata i to wyszczególnił) Czy mam naprawdę zwracać te pieniądze czy można się odwołać bo przecież naprawdę nie mam pieniędzy, umiarkowana grupa rentowa proteza nogi, 50% ubytek słuchu, naprawdę jestem chory a ZUS doprowadził mnie do tego że z własnych pieniędzy opłacałem rehabilitację protezę i inne. nawet nie mogę odliczyć sobie tego w Urzędzie skarbowym bo zakupy robiłem w 2017 a dochód przyszedł dopiero 2018 .

Był to zasiłek stały ,bezterminowy, nie był do zwrotu,

Odwołanie w takiej sprawie może być niemożliwe, gdyż MOPS nie wyda decyzji. Potrącenie następuje na podstawie art. 99 ust. 1 i ust. 3 ustawy o pomocy społecznej. ZUS wypłaca rentę z zmniejszonej wysokości za ten miesiąc, w którym MOPS wypłacił zasiłek stały. W tym przepisie nie ma jednak mowy o zwracaniu pieniędzy przez osobę. Sprawa jest dyskusyjna. Proszę poczytać orzeczenia do ww. przepisu.

Od każdej decyzji może się Pan odwołać, oczywiście w określonym terminie. Pytanie jednak, czy ma Pan jakiekolwiek merytoryczne argumenty. Niestety, obawiam się, że nie. Kluczowe jest bowiem to, że ZUS wyrównał Panu rentę za poprzednie 2 lata. Jakkolwiek poniósł Pan wydatki na leczenie i było to dość stresujące, takie są przepisy z punktu widzenia MOPS-u. Ich pomoc ma charakter ostateczny, tzn. gdy nie ma innych możliwości, a skoro otrzymał Pan rentę wstecz, mają pełne prawo uznać, że Pana dochód przez ten poprzedni rok przekraczał kryterium dochodowe, czyli zasiłek stały jest świadczeniem pobranym nienależnie. Może Pan argumentować o niepotrącanie z uwagi na zły stan zdrowia i trudną sytuację finansową, choć nie wiem, czy to coś zmieni.

Ważna jest data wypłaty wyrównania renty. W tym dniu uzyskał Pan dochód jednorazowy - i od tej daty MOPS powinien rozliczyć uzyskaną sumę na 12 następnych miesięcy. Ponieważ jest przekroczone kryterium dochodowe, zasiłek stały nie przysługuje. A zatem, nie ma podstaw do żądania zwrotu zasiłku stałego wstecz. ;)

Ostatnia edycja:
Niby tak, ale art. 99 to szczególna regulacja w tym zakresie - i według mnie to wszystko przesądza.

Dziękuję wszystkim. Rencista nie oddał pieniędzy i umarł. Temat zakończony.

kryterion napisał:
Ważna jest data wypłaty wyrównania renty. W tym dniu uzyskał Pan dochód jednorazowy - i od tej daty MOPS powinien rozliczyć uzyskaną sumę na 12 następnych miesięcy. Ponieważ jest przekroczone kryterium dochodowe, zasiłek stały nie przysługuje. A zatem, nie ma podstaw do żądania zwrotu zasiłku stałego wstecz. ;)

Dla kogo i w jakich okolicznościach przewidziany jest zasiłek stały?

Powrót