zwrot zasilku po otrzymaniu Kindergeld

• Autor wątku Autor wątku mirror89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mirror89

Użytkownik
Odpowiedzi
102
Witam, tak tylko dla samej wiedzy. Dostalem Kindergeld na dziecko pozamalzenskie zyjace z matka w Polsce. Kwota Kindergeldu pomniejszona o zasilek jaki pobiera matka w Polsce. Jak ex zalatwiala papiery to babka w mopsie powiedziala ze pewnie przyznaja nam caly KG i ona bedzie musiala zwrocic to co dostala za okres przyznania KG. No jednak mi przyznali roznice i ona ta decyzje zaniosla do mopsu. Tam babka jej poradzila aby skladala wniosek o to aby kase przelewali na jej konto itp. Jej to moja FK odmowila bo srodki przekazuje matce i dziecku.
Jej natomiast przyszlo pisemko z mopsu ze musi oddac caly pobrany zasilek od momentu przyznania mi KG bo nie mozna pobierac zasilku w dwoch panstwach. Tylko jak zaznaczam - ja dostaje roznice. Ex zalamana bo nie ma skad oddac gdyz cala kase juz wydala. Mowilem jej aby sie odwolywala od decyzji. Czy mops ma prawo zadac zwrotu zasilku? Przeciez nikt podwojnie tych pieniedzy nie wyplacil

Tak będzie musiała oddać wszystko od daty kiedy Ty pracujesz w niemczech

No ale dzis dowiedzialem sie ze ona od 2-3mcy podjela prace. Czy w takim wypadku powinienem ten fakt zglosic do mojej FK. Czytalem ze jak matka mieszka z dzieckiem i ona pracuje to krajem pierwszenstwa jest Polska. W sumie nie wiadomo teraz co robic. W sumie nie mam zamiaru obudzic sie za pare mcy i zwracac kindergeld ktory i tak wysylam do polski. Moze lepiej anulowac wniosek i niech ex sie bawi latami czy jej dadza czy nie?

Sprawa jest bardzo prosta. Jesli tylko Ty pracowales, to Tobie nalezy sie caly KG nie pomniejszony o zasilek z Polski. Nalezy napisac do FK odwolanie powolujac sie na odpowiednie paragrafy (byc moze sa w powyzszym artykule- nie czytalem), swiadczace o tym komu w jakej czesci i w jakim przypadku zasilek sie nalezy. A w Polsce zasilek zwrocic.

No tak, ale co w wypadku jak ona zaczela pracowac od paru mcy? To co z tym zasilkiem za ten okres co ona juz pracuje? No i teraz ja musze informowac fk o tym ze matka dziecka rozpoczela prace zarobkowa? I jak ja przerwie to tez mam informowac? Szczerze mowiac watpie aby moja ex spowiadala mi sie z przebiegu swojej kariery zawodowej.

mirror89 napisał:
No ale dzis dowiedzialem sie ze ona od 2-3mcy podjela prace. Czy w takim wypadku powinienem ten fakt zglosic do mojej FK. Czytalem ze jak matka mieszka z dzieckiem i ona pracuje to krajem pierwszenstwa jest Polska. W sumie nie wiadomo teraz co robic. W sumie nie mam zamiaru obudzic sie za pare mcy i zwracac kindergeld ktory i tak wysylam do polski. Moze lepiej anulowac wniosek i niech ex sie bawi latami czy jej dadza czy nie?

to krajem pierwszenstwa jest Polska.
tak ,jest

W przypadku ustalenia, że Polska jest krajem mającym pierwszeństwo ... ROPS informuje o tym Państwo pobytu członka rodziny w formie decyzji o ustaleniu właściwości.

http://www.rops.krakow.pl/drukuj/le...awach-z-wnioskow-17/informacje-ogolne-43.html

Ostatnia edycja:
") Jeden z małżonków pracuje poza granicami Polski a drugi – mieszka z dziećmi w Polsce i jest osobą aktywną zawodowo; wówczas państwem zobowiązanym w pierwszej kolejności do wypłaty świadczenia jest państwo zamieszkania dzieci. W drugim kraju wypłacana jest nadwyżka, to jest różnicy pomiędzy przyznanym w Polsce a przewidzianym w państwie członkowskim świadczeniem. Jeśli w Polsce osoba aktywna zawodowo nie ma ustalonego prawa do zasiłku rodzinnego (nie złożyła wniosku), instytucja zagraniczna może wypłacić kwotę świadczeń pomniejszoną o kwotę która mogłaby być pobrana w Polsce."

Wiec (pomijajac fakt ze nie jestesmy malzonkami) ja tak czy siak bd dostawac roznice. Czyli tak naprawde nie musze nic robic bo i tak opieka spoleczna bedzie informowala moja FK ze matka dziecka zaczela pracowac. Dobrze to rozumiem?

MOPS powinien przekazać dokumentu do ROPSU i to on przekazuje do Familienkasse. Wszelkie zmiany sytuacji są obowiązkiem Was dwojga- aktualizacja danych, matka- uzyskany dochód,więc do przeliczenia czy zasiłek się jej dalej należy(widocznie teraz nie). Cały czas mnie dziwi że to ty otrzymałeś kindergeld mimo że nie spełniasz warunków do jego otrzymania o czym wcześniej pisałam- wspólny meldunek i prowadzenie gospodarstwa rodzinnego.

Ostatnia edycja:
Najwyrazniej nie znasz przepisow. To moje dziecko, musze je utrzymac a co najwazniejsze pracuje w De wiec mi sie nalezy. Te warunki o ktorych piszesz dotycza sytuacji gdy oboje rodzicow jest uprawnionych do zasilku, czyli gdyby moja ex mieszkala i pracowala w Niemczech wtedy logiczne i zasadne byloby ze FK na jej konto by go wysylala a nie na moje.
Skoro ja nie spelniam warunkow wg ciebie, to jaki warunek spelnia moja ex? Zaden. Wiec wg ciebie w ogole nic sie nie nalezy?

Poczytaj:
Kindergeld
I to:
Samotne matki/ojcowie

Skoro nie potrzebiwalem adwokata i po przedlozeniu wnioskow i dokumentow mi przyznali to chyba nie ma w tym nic dziwnego. Inaczej sprawa wyglada jak sie ciagnie latami i na podstawie kruczkow prawnych i dobrego adwokata otrzymuje sie swiadczenie :)

Ostatnia edycja:
Wszystko to wiem, ale
"Dzieci samotnych ojców
Czy mogę ubiegać się o Kindergeld, gdy sam wychowuję dziecko ?

Tak. Jeśli jednak matka dziecka żyje, to może się to wiązać z wymogiem dołączenia do akt sprawy specjalnego oświadczenia woli podpisanego przez matkę dziecka.
Sam nie wychowujesz, więc moze źle czytam i rozumie ten tekst

Ale ja nie jestem ojcem samotnie wychowujacym. Mnie dotyczy punkt dotyczacy dziecka ze zwiazku pozamalzenskiego.

Czyli oboje rodzicow musi wyrazic zgode no i trzeba spelnic warunki otrzymania KG o czym pisza w pierwszym linku - czyli trzeba miec nieograniczony obowiazek podatkowy.
Wszystko zgodnie z prawem. I bez zadnych zawilosci prawnych i maglowania dziur prawnych.

Mama2000 dlaczego nie mozesz pogodzic sie z faktem ze takie jest prawo. Spelniam swoj obowiazek alimentacyjny, utrzymuje dziexko wiec mi sie nalezy. A moja ex nie ma podstawy prawnej aby otrzymac cokolwiek z niemiec. Dlaczego tak Ciebie to boli? Bo takie odnosze wrazenie.

Ostatnia edycja:
mirror89 napisał:
Mama2000 dlaczego nie mozesz pogodzic sie z faktem ze takie jest prawo. Spelniam swoj obowiazek alimentacyjny, utrzymuje dziexko wiec mi sie nalezy. A moja ex nie ma podstawy prawnej aby otrzymac cokolwiek z niemiec. Dlaczego tak Ciebie to boli? Bo takie odnosze wrazenie.

dokladnie:)

Powrót