Żyranci chcą pieniądze!

• Autor wątku Autor wątku Gośćforum+
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gośćforum+

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam!

Chodzi mi tu o to że mąż wziął kredyt na grube pieniądze na około 50k.
Żyraci którzy spłacają kredyt , chcą żeby żona sprzedała mieszkanie i spłaciła dług męża.
Chodź to nie jest jej dług. Ma syna który ma rentę po ojcu.
O co może się starać co musi zrobić żeby wygrać sprawę w sądzie ?

małżonek nic nie zostawił? mieszkanie było wspólne?

Zostawił tylko długi , żona jego nie przyjęła spadku bo miał jeszcze jakieś inne długi na 150k. Mieszkanie jest jej.

Jeżeli dobrze rozumuje, to syn przejął z dobrodziejstwem inwentarza? Inwentarz aktywa wynosi 0 zł, pasywa 150k zatem żyranci mają wielki problem.

Jej mąż wziął kredyt na samego siebie. Żyrarci ci którzy podpisali to że ja by kredytu nie spłacał oni będą spłacali, i spłacają teraz ten kredyt bo mąż nie żyje. I oto chodzi że oni chcę żeby ona ich spłaciła . I chcę żeby sprzedała swoje mieszkanie które jest na nią. Jej męża nie było to mieszkanie. Co ma zrobić ? Czy mogą jej zabrać mieszkanie albo dać jej komornika ?

Czy mieszkanie zostało nabyte przed czy w trakcie trwania związku małżeńskiego?

Mieszkanie zostało nabyte przez nią podczas małżeństwa.
Jej babcia umarła i przepisała na nią mieszkanie , było małe sprzedała je i kupiła większe. To większe jest to co kupiła jak już była w małżeństwie to większe. I mieszkanie kupiła ze swoich osobistych pieniędzy. Ma papiery że to jej mieszkanie notarialnie.

Skoro małżonka spadek odrzuciła, a mieszkanie nabyła ze środków pochodzących z jej majątku osobistego to poręczycielom, że tak powiem kolokwialnie "nic do mieszkania".

A czy komornik może usiąść na rentę dla syna po ojcu ? Albo wg na jakieś dochody ? I czy ona musi to spłacać ?

Na każde z powyższych pytań odpowiedź brzmi NIE.

Zastanawiające jest jednak co zmarły małżonek robił z tak dużymi kredytami skoro jak już wyżej napisano nie pozostawił żadnego majątku.

Powrót