żyrowanie pożyczki z ZFŚS

• Autor wątku Autor wątku balaga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

balaga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o pomoc w sprawie żyrowania pożyczki w ZFŚS.
Podżyrowałam taką pożyczkę "koleżance". W marcu ub.r. zwolniłam się z pracy z związku z przeprowadzką do innego miasta. Podbiłam obiegówkę! W grudniu ub.r. owa koleżanka złożyła wypowiedzenie z pracy w trybie natychmiastowym.
Dziś dostałam pismo (do wiadomości) z poprzedniej pracy o niespłaconej przez nią pożyczce i terminie wymagalności od koleżanki do 15.03.2015.
Czy poprzedni pracodawca, po podpisaniu mi obiegówki, czyli po moim rozliczeniu się z firmą, ma prawo dochodzić ode mnie zadłużenia? Czy mogę się uchylić w tej sytuacji od spłacania tej pożyczki? Co mogę zrobić?

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się, że kwestia pożyczek z ZFŚS i odpowiedzialności poręczycieli, powinna być uregulowana w Regulaminie.
Osobiście pracuję z takimi dokumentami i ... jeśli odchodzi poręczyciela który odchodzi, wówczas pożyczkobiorca szuka nowego poręczyciela spośród pracowników lub uzyskuje zgodę pracodawcy na poręczenie przez jedną osobę i tę osobę również prosi o wyrażenie zgody. Jeśli sam poręczyciel odchodzi z pracy to spłaca pożyczkę w dniu ustania stosunku pracy lub podpisuje zobowiązanie o spłacie dobrowolnej ale musi mieć na to zgodę pracodawcy.
Według mojej osobistej oceny, jeśli te kwestie nie zostały uregulowane w regulaminie, to twoja obiegówka nie jest dokumentem zwalniającym cię z zobowiązania spłaty.

Ostatnia edycja:
Jakiego regulaminu mam szukać? Przyznawania pożyczek ZFŚS?

Powrót