Zysk ze sprzedaży nieruchomości - przeznaczenie na własne cele mieszkaniowe

• Autor wątku Autor wątku eleles
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eleles

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,

Zanim wystąpię o indywidualną interpretację podatkową, chciałbym prosić Państwa o opinię w sprawie opisanej poniżej - pozwoli mi to możliwie najbardziej precyzyjnie przygotować pismo do US.

Stan faktyczny:
3 lata temu nabyłem mieszkanie, posiłkując się częściowo kredytem - mieszkanie kosztowało 370 000 zł.
Sprzedałem to mieszkanie za kwotę 465 000 zł w sierpniu 2021, umowa przedstępna była podpisana w czerwcu.

W międzyczasie, w 2020 roku, zawarłem związek małżeński, z ustrojem wspólnoty majątkowej.
W grudniu 2020 podpisaliśmy umowę rezerwacyjną na kupno domu w stanie deweloperskim, w czerwcu 2021 notarialną umowę przyrzeczoną kupna, odbiór odbędzie się w grudniu 2021.
Do tej pory na dom zostały poniesione koszty 15 000 zł tytułem umowy rezerwacyjnej (również stanowiącej zaliczkę) oraz 85 000 zł tytułem drugiej transzy - razem 100 000 zł. Pozostała kwota - 590 000 zł, będzie wpłacona po odbiorze, częściowo z kredytu który razem z żoną będziemy brać w najbliższych miesiącach.

Czy zysk ze sprzedaży mieszkania (95 000 zł) mogę przeznaczyć na własne cele mieszkaniowe - w tym przypadku będącem kupnem domu wraz z żoną?
Czy możemy uznać że wpłacone zaliczki (z mojego konta) stanowią wyczerpanie przepisu zwalniającego z podatku?
Jeśli nie - czy mogę przeznaczyć ten zysk na koszt wykończenia domu - kleje, gipsy, kafelki, rekuperacja, klimatyzacja?
Od jakiej daty należy rozpocząć zaliczanie kosztów na własne cele mieszkaniowe - po podpisaniu notarialnej umowy sprzedaży mieszkania?
Czy mogę zysk ze sprzedaży mieszkania przeznaczyć na własne cele mieszkaniowe nadpłacając część kredytu?

Powrót