14 dni na odniesienie się do żądania reklamacji

• Autor wątku Autor wątku Heros99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Heros99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Dokładnie 14 dni temu złożyłem w sklepie żądanie reklamacji butów jako produkt nie zgodny z umową. Przy składaniu reklamacji Pani ekspedientka powiedziała mi, że jeśli reklamacja zostanie odrzucona to oni nie informują klientów o takim fakcie tylko trzeba sie samemu dowiadywać.
Jak wiadomo w myśl art. 8 pkt. 3 ustawy z dnia 27 lipca 2002r.o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (tekst jednolity z 2002r.: Dz. U. z 2002r. Nr 141, poz. 1176 ze zmianami)." sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się do żądania reklamacji i poinformowanie konsumenta o jej rozpatrzeniu.

I tutaj pojawiają się moje 2 pytania:

- czy jesli sklep odrzuci reklamacje i gdzies w sklepie będzie leżało pismo z odrzuceniem reklamacji a ja dowiem się o tym po terminie 14 dni od zlozenia reklamacji to moze to zostac uznane jako to ustosunkowanie sie do reklamacji?

- i tu drugie pytanie czy poinformowanie konsumenta rozumie sie jakos np. Kontakt telefoniczny cza mailowy ?

I jesli do konca dzisiejszego dnia nie dostane maila albo telefonu o rozpatrzeniu reklamacji to jutro moge isc do sklepu i rzadac uznania reklamacji rozpatrzonej pozytywnie w mysl wyzej wymienionej ustawy?

Z gory dziekuje za odpowiedzi

• Jeżeli kupowałeś do 24 grudnia 2014, to ustawa o której piszesz jest właściwa. Jeżeli po 24 grudnia 2014, to stosuje się ustawa Kodeks cywilny.
  • Zakładam, że złożyłeś właściwe żądanie, tj. np. naprawa / wymiana / obniżenie ceny
  • Twoje żądanie będzie uznane za uzasadnione, jeżeli sprzedawca nie ustosunkuje się do niego w ciągu 14 dni. Przy czym 14 dni prawidłowo policzone. I powołuj się na właściwą ustawę (jeżeli po 24 grudnia 2014, to Kodeks cywilny, Art. 561[5]).
  • Kontakt telefoniczny i emailowy też są formą poinformowania Cię. Generalnie chyba wszystkie kwestie nie są trudne do znalezienia, np. Czas rozpatrzenia reklamacji i inne terminy w reklamacji konsumenckiej – blog czyuzna.pl

Dzieki za podeslaniw tego artykulu. Najbardziej mnie interesowalo jak mozna rozumiec "ustosunkowanie sie". Czy jak decyzja bedzie podjeta w terminie ale nie zostane poinformowany to co wtedy. Jednak w artykule oraz na infolini Rzecznika Praw Konsumenta dowiedzialem sie ze dzien ustosunkowania sie jest uznawany tym dnie w ktorym konsument dowie sie o podjetej decyzji.
Dzieki za pomoc ;)

Powrót