278 2kk i 287 1kk

• Autor wątku Autor wątku Mateusz88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusz88

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Moje pytanie :

Jestem skazany za pzestepstwo z art 278 2kk mialem w domu nielgalne oprogramowanie ( uznano mnie za zlodzieja ) teraz mam wezwaznie jako podejrzany w sprawie 287 1KK chodzi prawdopodobnie o zmiany na czyims kacie ktore doprowadzily ta osobe do strat w kwocie okolo 500-1000zł glownie stresuje sie tym czy wyrok przy ewentualnym skazaniu moze zostac odwieszony tzn wiem ze moze ale czy musi i czy jest to tzw ,, przestepstwo podobne''

Czytalem to juz kilka razy nie potrafie mimo to odpowiedziec na pytanie ktoro zadalem czyli czy to przestepstwo podobne gdzie sad musi odwiesic kare

jedne i drugie przestępstwo to przestępstwa przeciwko mieniu a więc podobne.... resztę sam sobie dopowiedz...

czyli jesli by mnie skazal za to drugie to musi odwiesic tak ? bo ciezko mi w to uwierzyc :( prosze innych o odpowiedzi

dodam ze korzysci z tego zadnej nie mogl bym miec tylko ewentualnie bylo by to dzialanie na szkode tej osoby

Ostatnia edycja:
No tak ale chodzi o art - a te 2 art są podobne więc wg mnie będzie tu odwieszenie obligatoryjne. Tyle, że zanim cię skażą może minie ci okres zawieszenia tego pierwszego wyroku ( + pół roku) - wtedy już ci go nie będą mogli odwiesić...

Ten drugi czyn był w okresie próby za 1 czyn?

niestety tak

poza tym jest tu kurator i jeszcze jakies 3 lata zawieszenia

i jeszcze jedno czy gdybym sie przyznal chociaz tego nie zrobilem czy jest mozliwe zawieszenie kary

Ostatnia edycja:
Jeśli tego nie zrobiłeś to się nie przyznawaj tylko walcz o uniewinnienie- wtedy o żadne odwieszenia nie będziesz musiał się martwić.

rozwazam wszyskie mozliwosci a zawsze jako pierwsza ta najgorsza taka mam nature :( z tad moje pytania poprostu sie boje heh

poza tym sa ludzie co maja z jednego akrtykułu sprawy zawieszone i sad nie odwiesił wiec chyba jakas szansa by była ....

jak skaczesz z samolotu bez spadochronu to też istnieje prawdopodobieństwo że przeżyjesz....:P

to co napisał Pan to mysle ze leka przesada jakos wcale mnie ani moich bliskich to nie bawi

Raczej nie ma takich osób. Wyjątkowo może się tak zdarzyć, że odwieszoną karę sąd odracza. Kolejny wyrok w zawiasach dla Pana oznacza odwieszenie pierwszej kary - jesli będzie wszystko w terminach ( jest o tym w linku ).
Szansa jest oczywiscie uniewinnienie albo kara inna np. samoistna grzywna lub ogran. wolności ( wówczas sąd może, a nie musi odwiesić ).

Mateusz88 napisał:
rozwazam wszyskie mozliwosci a zawsze jako pierwsza ta najgorsza taka mam nature :( z tad moje pytania poprostu sie boje heh

Jeżeli sprawa jest na etapie przygotowawczym, a z Twojego postu tak wynika, spróbuj dogadać się z prokuratorem co do dobrowolnego poddania się karze (art. 335 kpk)i proponuj karę ograniczenia wolności, wtedy w przypadku skazania na tę karę, nie podpadniesz pod obligatoryjne zarządzenie wykonania obecnego wyroku.
Art. 287 par. 1 k.k. przewiduje co prawda karę pozbawienia wolności, ale sąd może skazać Cię na mocy tego przepisu w związku z art. 58 par. 3 kk i wybrać karę oceniając wg art. 53 k.k.

W przypadku skazania na karę pozbawienia wolności z zarzucanego art. i spełnieniu przesłanek o ktorych pisze Atmosphere, niestety ale sąd wykonawczy zarządzi wykonanie obecnego wyroku... (75 par. 1 kk)

Ostatnia edycja:
Zarządzenie wykonania kary z pierwszego wyroku nie będzie obligatoryjne jeśłi ponowne skazanie nie będzie skazaniem na karę pozbawienia wolności. Wówczas zarządzenie wykonania kary będzie fakultatywne.
Oczywiście najkorzystniej dla Ciebie byłoby gdyby nie było skazania - wówczas podstaw do zarządzenia wykonania kary nie będzie.
A do niepopełnionego przestępstwa bym się nie przyznawał.

Powrót