3 miesiecy aresztu, dostałem wezwanie.

• Autor wątku Autor wątku szpiku15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szpiku15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Dostałem wezwanie do zakładu karnego na 29 października, dzisiaj odebrałem. Na papierze jest napisane ze mogę starać się o dozór elektroniczny, ale złożenie wskazanego wniosku nie wstrzymuje owowiązku stawienia się w zakładzie karnym. Napisałem o dozór elektroniczny, załączyłem do tego żeby odroczyli do tej pory czy wyrazaja zgodze na dozor czy nie wyrazaja, wszystko tak jak bylo napisane tak zrobilem, zgody razem ze mna zamieszkujących ze moge przebywac, itd itd.
Slyszalem ze posiedzenie trwa 3 miesiace, to prawda? Co mam zrobić, stawić się jak to tylko 3 miesiace?, rozpatrza to jakos szybciej, nie wiem na prawde co robić. Prosił bym o jakąś kompetentną wypowiedź, mam jakies szanse ze jak sie nie stawie nie przyjada po mnie Panowie z Policji ?:winko:

Wniosek o SDE nie wstrzymuje obowiązku stawienia się. Może się okazać, że zanim sąd podejmie decyzję, wcześniej dopadnie cię policja, bo dostanie nakaz doprowadzenia.

tak, ale zalaczylem tez wniosek o odroczenie do podjecia decyzji, takze takie pol na pol ?

dlugo po nie stawieniu sie do zakladu karnego policja otrzymuje wiadomosc zeby mnie doprowadzic?

Kolego, nie igraj z ogniem - jeżeli się nie stawisz raczej nie masz szans na dozór elektroniczny. Wniosek, który złożyłeś nie wstrzymuje wykonania orzeczenia. Zanim Policja cię doprowadzi, sąd penitencjarny musi wydać orzeczenie w przedmiocie doprowadzenia do ZK. To może trochę potrwać. Ale i tak ktoś do ciebie zapuka z zaproszeniem, bądź pewny, bo sąd i Policja ma cię obowiązek doprowadzić/poszukiwać. Generalnie niestawiennictwo pogorszy twoją sytuację (np. ubieganie się o przedterminowe zwolnienie). Chyba, że ci nie zależy.

Spakowac ciuchy i stawic sie w ZK w terminie po co fundowac sobie cyrk ze przyjada po ciebie skują rece i odstawią do zk

No wiadomo, przepraszam, nikomu nie chce dogryzc, przyszedłem tu o pomoc. Biore od 4 lat clonazepam ( zalatwia msobie od lekarzy prywatnie ) nie mam zadnego zaswiadczenia ze choruje na padaczke, to benzodiazepiny, bardzo silne leki, pomimo tego mam astme oskrzelowa, ktora co jakis czas sie zaostrza i potrzebuje konsultacji z lekarze, praktycznie co miesiac biore antybiotyki, wiem ze ciezko bedzie sie z tego wybielic, ale mysle ze znajdzie sie jakis prawdziwy czlowiek ktory doradzi co robic, zlozylem odroczenie, zlozylem o areszt elektroniczny, nie wytrzymam tego nerwowo. Pojde do pierdla, udusze sie, albo nie dadza mi lekow, to dostane padaczki, tak to sie kalkuluje. Kaszanka Witka

Siedziałem pol roku jak byłem mlody na areszcie sledczym, wtedy nawet nie wiedzialem ze mam astme, teraz sie poglebila, bo pale papierosy, tak oczywiscie pewnie sie znajdzie taka osoba ktora powie " rzuć natychmiast! " Nie dam rady. Leki na astme musze brac, bez benzodiazepin dostaje murowanej padaczki, a nic nie jest udokumentowane. Nie chcialem po prostu wsypywać lekarzy na sprawie ktorzy mi to wypisuja, bo tak to bym pewnie nie dostał wyroku do odsiadki.. :mad:

Poradę otrzymałeś - masz się stawić w wyznaczonym terminie w wyznaczonym miejscu.

Samo złożenie i opłacenie wniosku na odroczenie nic nie da, jeśli nie zamieściłeś w nim podpunktu o niedoprowadzanie do ZK do czasu rozpoznania przez sąd wniosku o odroczenie. Ponadto jeśli podstawą Twojego wniosku jest oczekiwanie na termin posiedzenia o SDE to marne masz szanse na niedoprowadzenie przez policję.

Co się stanie w ZK to się stanie na Twoją własną prośbę - skoro nikt nie wie o Twojej chorobie to czego oczekujesz?

Bede musial isc do psychiatry po jakies zaswiadczenie zeby w razie zawiniecia mnie, mogli mi w Z.K dawać te leki, na astme zaswiadczenie mam, wiez luz. Dzisiaj przekazano do doreczenia list, wiec dzisiaj sad go otrzyma, napisalem do wydzialu penitencjarnego zeby mi odroczyli do czasu rozponania przez sad SDE. Stawiac sie nie stawiam, jak przyjada bagiety to nikt ich nie wpusci, jak mnie zlapia na ulicy to odpokutuje te 3miechy. Ciekawe jaka jest szansa ze mnie nie zawina.

Dzwonili z okregowego do mnie teraz z penitencjarneo, powiedzieli zeby jak najszybciej zlozyc do rejonowego u siebie gdzie dostalem wyrok o odroczenie do czasu rozpoznania sprawy przez sad o dozor elektroniczny, ile to kosztuje? kosztuje cos?

Powrót