500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, zyje w konkubinacie mam syna ur2014 i drugie dziecko ur. w lutym br. wiem ze moge zlozyc wniosek 500+ na drugie dziecko, ale jak ma sie sprawa z pierwszym? Bo teraz dochod nie bedzie przekraczal 800zl, czy taki wniosek na dwojke dzieci bede mogl zlozyc dopiero w przyszlym roku?

Pozdrawiam

Skoro Skład rodziny to:
Pani
Partner - konkubent
dwoje wspólnych dzieci

to w każdej chwili możesz złożyć wniosek o ustalenie prawa do świadczenia na każde z nich.
Podsumowując złóż na dwoje dzieci

Cansa napisał:
Witam serdecznie! Proszę o pomoc, ponieważ, mam pewne problemy z interpretacją regulaminu 500+.

Pobieram od początku istnienia tego programu zasiłek na pierwsze dziecko na podstawie zarobków które nie przekraczały 800 zł netto miesięcznie na osobę. Od początku ta reguła wydawała mi się jednak dziwna - wszak PIT składam z rozliczeniem rocznym a nie miesięcznym.

Z racji tego że jestem jeszcze młody pracuje na umowę zlecenie, a wysokość wynagrodzenia w dużej mierze zależy od mojego zaangażowania - może być to 1500zł netto, a może być to 3500zł netto. I teraz rodzi się pierwsze pytanie:
Czy jeśli w danym miesiącu przekroczę 800zł netto/os to już muszę się wycofać z programu 500+? Czy jako wartość miesięczną liczyć po prostu średnią?

Druga kwestia jest taka, że od grudnia moja żona podjęła prace, i od tego miesiąca wartość znów przekracza 800zł/os, lecz średnia z PIT2017 nie przekracza. I tu rodzi się drugie pytanie:
Z 500+ musimy się wycofać już teraz, czy dopiero po rozliczeniu PIT za rok 2018?

Swoją drogą zastawiam się po ustanawiać takie zapisy jak 800zł na osobę miesięcznie - czy nie mogłoby być 9600zł rocznie?

Jeśli jest ciągłość pracy to biorą za cały rok dochód, jeśli nastąpiła utrata bądź uzysk w ciągu roku to trzeba to zaraz zgłosić i przelicza jeszcze raz, miesiąc następny po miesiącu uzysku więc jeśli zaczyna od marca to dopiero początkiem maja trzeba przynieść zaświadczenie o dochodach za kwiecień. Wiem z własnego doświadczenia bo też mieliśmy uzysk od września i akurat w październiku mąż zarobił więcej i to przeliczyli i przekroczyło nam, a donioslam dopiero w styczniu, moje zaniedbanie i teraz muszę wrócić za listopad i grudzień.

500+

Witam

Prosze o pomoc: z końcem marca 2016 r. wygasła mi umowa o prace zawarta z agencja pracy tymczasowej. Od kwietnia 2016 r. dalej pracowałam z tym, że ta umowa była zawarta już z danym pracodawca u którego rzeczywiscie pracowałam. Czy ma tu miejsce utrata dochodu?

Re: 500+

Wiec dochód od 1 stycznia 2016 do 31 marca 2016 nie powinien byc uwzgledniany przy obliczaniu 500+?

nie ale dochód uzyskany za 2016 będzie podzielony na liczbę miesięcy przepracowanych u nowego pracodawcy

Czy w takiej sytuacji dostaje się 500+?

Dobry wieczór,
Zapewne umieszczam to w złej kategorii, ale nie posiadam zbyt szerokiej wiedzy. Poniższa sytuacja jest czysto teoretyczna i prawdopodobnie zawracam jedynie Państwu głowę, za co przepraszam, ale mojego znajomego nurtuje pewne pytanie, więc postanowiłam uzyskać na nie odpowiedź.
Załóżmy, że jest małżeństwo mające dwoje dzieci, na młodsze z nich dostaje 500+. W pewnym momencie z rodziny znika jedno z dzieci, przykładowo zostaje porwane lub umiera, po prostu go nie ma. Czy po takim wydarzeniu, mając jedno dziecko, ludzie ci nadal dostają 500+?

Rodzinne oraz 500+

Witam mam pewien problem z matka mojego dziecka. Mam przypuszczenia ze pieniadze ktore sa dla dziecka czyli 500+ sa wydawane na zupelenie inne rzeczy nie zwiazane z dzieckiem. Place alimenty kazdego miesiaca + robie zakupy typu husteczki pampersy jakies witaminy etc.. Poniewaz nie starczylo z twgo 500+ a wydaje mi sie to nie mozliwe. Czy mam takie prawo aby zażądać od niej informacji albo paragonow czy faktur ze te pieniadze sa wydawane na dziecko a nie na "kosmetyczkę"
Pozdrawiam

RE: Rodzinne oraz 500+

Nie masz takiego prawa. Jedyne co możesz zrobić to przestać robić dodatkowe zakupy.

RE: Rodzinne oraz 500+

A jezeli w sprawie o podniesienie alimentow pokaze rachunki i potwierdzenia przelewow i pokaze to w sadzie a porusze ten temat co tutaj to ugram cos na tym? Chodzi mi o dobro mojego synka, zeby te pieniadze byly dla niego a nie dla niej.

500+ zwrot nienaleznie pobranych świadczeń

Proszę o pomoc. W zeszłym roku pracowałam na umowę zlecenie od sierpnia do października (31.10.2017), wcześniej nie pracowałam i pobierałam świadczenie 500 + Rozpoczynając pracę dostarczyłam do MOPSU umowę a we wrześniu składałam zaświadczenie o dochodach . Jako że przekroczyłam próg dochodowy od września nie zostało mi wypłacone 500+ .W listopadzie złożyłam wniosek o świadczenie z racji zakończonej umowy - wypłacono je w kwocie 1500 zł w styczniu 2018 r. Z racji, że w firmie w której poprzednio pracowałam na stanowisku kadrowym zwolniło się miejsce podjęłam ponownie pracę u tego samego pracodawcy z datą 15.01.2018 na stanowisku biurowym w Sekretariacie (umowa o pracę). Od razu zgłosiłam ten fakt w Mopsie w związku z czym została wydana decyzja uchylająca świadczenie a w lutym świadczenie nie zostało już wypłacone. Wczoraj otrzymałam pismo o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń za okres od listopada do stycznia . Nie rozumiem czemu mam zwracać pieniądze za okres w którym nie pracowałam? Czy ktoś mógłby mnie oświecić czy zasadne będzie złożenie odwołania w takim przypadku ?

Ostatnia edycja:
Nie minęły trzy miesiące od zakończenia do rozpoczęcia pracy u tego samego pracodawcy. Więc nie można traktować tego jako utraty i uzyskania dochodu.
Gdyby umowa o pracę zaczęła się w lutym byłoby ok.
A tak mimo, że de facto pracy nie było od listopada do połowy stycznia to i tak w tych miesiącach liczony jest dochód z tej umowy zlecenie.

Dziękuje za odpowiedź. Aczkolwiek uważam że jest to czysty absurd:( Pozdrawiam serdecznie

Marita20 napisał:
Aczkolwiek uważam że jest to czysty absurd
możesz się odwołać, z uwagi na inne stanowisko. Do tej pory były dwie linie orzecznicze co jes/nie jest utratą dochodu. ten przepis obowiązuje od 1.08 więc na orzeczenia WSA za szybko

Świadczenie 500+

Witam,

nie jestem pewna, czy prawidłowy dział wybrałam, ale widziałam właśnie w tym dziale tematy, które rozwiewały wątpliwości co do programu 500+ - niestety wątek został zamknięty i nie mam jak tam dopisać swojego pytania.

W każdym razie mam wątpliwość jak obliczyć, czy nie przekraczam progu dochodowego.

Chciałabym złożyć wniosek o świadczenie 500+. Od marca br jestem rozwódką, do końca marca br miałam umowę zlecenie u jednego pracodawcy, a od 13 kwietnia mam umowę zlecenie u innego pracodawcy. Do tego mam zasądzone alimenty, które były mąż płaci, oprócz tego jest prowadzona egzekucja komornicza w związku z zaległymi alimentami z roku 2017. Które dochody w tej sytuacji będą brane pod uwagę? Tylko wynagrodzenie z maja 2018 plus bieżące alimenty? Czy te zaległe alimenty, które właśnie komornik ściąga od byłego męża też będą traktowane jako aktualny dochód? Bo w końcu dostaję je teraz na konto...
Rozumiem, że skoro umowa z poprzednim pracodawcą wygasła 31 marca br to poprzedni rok w ogóle nie będzie brany pod uwagę do wyliczeń?

pierwsze alimenty zostały zasądzone w grudniu za okres maj 2017 - listopad 2017 (sprawa w sądzie rejonowym, zawisła ze względu na złożony wniosek o rozwód do sądu okręgowego). Były mąż w 2017 roku zapłacił za jeden miesiąc, sprawa u komornika jest od lutego. W tej chwili są zasądzone alimenty przez sąd okręgowy.

Jeśli alimentów nie było w 2016 to nie są liczone do dochodu.
Wychodzi na to, że na chwilę obecną dochód wynosi 0. Jeśli jedyne co aktualnie trwa to ta uz.
Od czerwca będzie doliczany dochód z tej umowy.

vorten napisał:
Jeśli alimentów nie było w 2016 to nie są liczone do dochodu.
Wychodzi na to, że na chwilę obecną dochód wynosi 0. Jeśli jedyne co aktualnie trwa to ta uz.
Od czerwca będzie doliczany dochód z tej umowy.

I dochód z aktualnej umowy będzie po prostu podzielony na dwa? A bieżące alimenty zasądzone przez sąd okręgowy? Te bieżące były mąż płaci regularnie

Powrót