Witam serdecznie! Proszę o pomoc, ponieważ, mam pewne problemy z interpretacją regulaminu 500+.
Pobieram od początku istnienia tego programu zasiłek na pierwsze dziecko na podstawie zarobków które nie przekraczały 800 zł netto miesięcznie na osobę. Od początku ta reguła wydawała mi się jednak dziwna - wszak PIT składam z rozliczeniem rocznym a nie miesięcznym.
Z racji tego że jestem jeszcze młody pracuje na umowę zlecenie, a wysokość wynagrodzenia w dużej mierze zależy od mojego zaangażowania - może być to 1500zł netto, a może być to 3500zł netto. I teraz rodzi się pierwsze pytanie:
Czy jeśli w danym miesiącu przekroczę 800zł netto/os to już muszę się wycofać z programu 500+? Czy jako wartość miesięczną liczyć po prostu średnią?
Druga kwestia jest taka, że od grudnia moja żona podjęła prace, i od tego miesiąca wartość znów przekracza 800zł/os, lecz średnia z PIT2017 nie przekracza. I tu rodzi się drugie pytanie:
Z 500+ musimy się wycofać już teraz, czy dopiero po rozliczeniu PIT za rok 2018?
Swoją drogą zastawiam się po ustanawiać takie zapisy jak 800zł na osobę miesięcznie - czy nie mogłoby być 9600zł rocznie?