500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
vorten napisał:
Od października. Bo zakładam, że "kosiniakowe" jest do któregoś września przyznane

No dokładnie mówiąc do 1 września bo dziecko urodziło się 2 września. Więc we wrześniu dostaniemy jeszcze około 30zł ;) Podsumowując we wrześniu bądź nawet październiku będzie brana pod uwagę nasza aktualna sytuacja finansowa czy tak jak przed pierwszym razem gdy zostało nam przyznane 500+ dochody za poprzedni rok lub jakiś okres?

Nie wpisywać ojca b do składu rodziny. Na córkę nie będzie świadczeń, bo są potrzebne alimenty ale na syna tak. Oczywiście nic wstecz. Od miesiąca złożenia nowego wniosku.
żeby otrzymać "wychowawcze" urząd wymaga ode mnie wpisania ojca B jak skład rodzi i jego dochodów lub sądowne alimenty

Czy to normalne, aby liczyć dochód uzyskany w taki sposób, że liczy się dochód w czerwcu za cały bieżący rok, czyli do grudnia, i w ten sposób wydaje decyzję? Żona dostała tzw kosiniakowe, czyli 1000 zł miesięcznie przez rok. Dochód policzono w czerwcu od maja (rok urodzenia dziecka) do grudnia. Moim zdaniem to błędne wyliczenie, bo dochód powinien być liczony narastająco, zgodnie z logiką. Co myślicie o tym?

DADAR2 napisał:
aby liczyć dochód uzyskany w taki sposób, że liczy się dochód w czerwcu za cały bieżący rok, czyli do grudnia, i w ten sposób wydaje decyzję?
do miesięcznego dochodu rodziny powinno być dodane 1000 zł

ni
DADAR2 napisał:
bo dochód powinien być liczony narastająco, zgodnie z logiką.
narastająco ?

Tak, narastająco, czyli 1000 zł za czerwiec, więc dochód uzyskany to 1000 zł; kolejny 1000 zł za lipiec, więc dochód uzyskany to 2000 zł itd.
W moim przypadku policzono mi dochód za czerwiec z dochodem uzyskanym 6000 zł, czyli policzono od czerwca do grudnia włącznie

nadal nie rozumiem, jakie 6000? wklej uzasadnienie decyzji
skoro rodzicielskie wynosi 1000 to dochód Twojej rodziny wzrósł właśnie o ten 1000 miesięcznie

Cały ten kraj to absurd ... moja żona podjela prace w styczniu za najniższą krajowa na cały etat umowa na 3 m-ce. Zgłosilem to do MOPSu W marcu przyszlo pismo ze przekraczamy dochód o 90 zl i zabieraja nam 500+ na 1sze dziecko i wszystkie zasilki razem ok 1000zl. Wiec po 3 m-ch żona zatrudniła sie na umowe zlecenie na 3/4 i dalej nie możemy dostac zasilku bo dochód naliczają za pierwszy caly przepracowany miesiac w danym roku. Czyli za luty ... ABSURD

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

aby uniknąć dopasowywania dochodów do świadczeń zmieniono przepisy, tak więc żadne zmniejszanie etatu czy zmiana umowy nie ma znaczenia.

No ale jak sie zwiekszy wynagrodzenie na umowie w trakcie pobierania zasilkow to trzeba to zglosic I jak wyjdzie ze dochod jest orzekroczony to zasilki zabieraja To dlaczego to nie dziala w druga strone skoro jest wykazany mniejszy dochod
Agnieszka3M napisał:
aby uniknąć dopasowywania dochodów do świadczeń zmieniono przepisy, tak więc żadne zmniejszanie etatu czy zmiana umowy nie ma znaczenia.

mariobros08 napisał:
No ale jak sie zwiekszy wynagrodzenie na umowie w trakcie pobierania zasilkow to trzeba to zglosic I jak wyjdzie ze dochod jest orzekroczony to zasilki zabieraja

Pierwsze słyszę.

Dlaczego pierwsze slyszysz ? Wszystko jest napisane w pouczeniu na koncu wniosku

Pierwsze słyszę bo czegoś takiego nie ma.
Zwiększenie czy zmniejszenie wynagrodzenia nie ma wpływu na świadczenia.

vorten napisał:
Jak nie ma jak mi zabrali za to ze dochod przekroczyl mi o 90zl kiedy zona zaczela pracowac

Co innego podjęcie pracy a co innego zmiana wysokości wynagrodzenia w trakcie.
Żona zaczęła pracować to dochód trzeba było doliczyć.
Zmiana wysokości wynagrodzenia czy formy zatrudnienia u tego samego pracodawcy to nie utrata/uzyskanie.

vorten napisał:
Ustawa z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci
Przepis prawny:
Art. 20. 1. W przypadku wystąpienia zmian mających wpływ na prawo do
świadczenia wychowawczego osoba otrzymująca świadczenie wychowawcze jest
obowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu właściwego
wypłacającego to świadczenie.
2. Osoby otrzymujące świadczenie wychowawcze, instytucje publiczne
i organizacje pozarządowe są obowiązane do udzielania, na żądanie organu
właściwego lub wojewody, wyjaśnień oraz informacji co do okoliczności mających
wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego.

Przepis prawny:
Art. 27. 1. Organ właściwy oraz wojewoda mogą bez zgody strony zmienić
lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo
do świadczenia wychowawczego, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub
dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego,
członek rodziny nabył prawo do świadczenia wychowawczego w innym państwie
w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia
społecznego, osoba nienależnie pobrała świadczenie wychowawcze lub wystąpiły
inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego

Nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy.

Zmiana wysokości wynagrodzenia czy formy zatrudnienia u tego samego pracodawcy to nie utrata/uzyskanie.

Więc nie ma wpływu na prawo do świadczeń.

Witam,

proszę potwierdzić, czy dobrze przebrnęłam przez aktualne ustawy.
Podobnie jak w ubiegłym roku, do dochodu, na podstawie którego oblicza się dochód na członka rodziny:
- do funduszu alimentacyjnego NIE wlicza się świadczenie 500+
- do świadczenia 500+ WLICZA się świadczenie z funduszu alimentacyjnego?

Dziękuję za odpowiedź.

Witam. Nie za bardzo wiem, czy dobrze dodaje pytanie.
Razem z mężem mamy paroletnie dziecko a za dwa miesiace urodzi nam sie kolejne. Ja jestem bezrobotna (studiuje zaocznie) a mąż pracuje w polskiej firmie z tym, że co pare miesiecy na pare miesiecy wysyłają go w delegacje za granice (podpisuje aneks do umowy w Polsce. Nie podpisuje umow z firma za granica) Nigdy nie pobieralismy żadnych zasilkow z urzedu, wiec nie wiemy czy z chwila jego wyjazdu w delegacje nie odbiorą nam 500+ na drugie dziecko. Prosze o odpowiedz. :)

Powrót