500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Marchewek napisał:
Witam. Nie za bardzo wiem, czy dobrze dodaje pytanie.
Razem z mężem mamy paroletnie dziecko a za dwa miesiace urodzi nam sie kolejne. Ja jestem bezrobotna (studiuje zaocznie) a mąż pracuje w polskiej firmie z tym, że co pare miesiecy na pare miesiecy wysyłają go w delegacje za granice (podpisuje aneks do umowy w Polsce. Nie podpisuje umow z firma za granica) Nigdy nie pobieralismy żadnych zasilkow z urzedu, wiec nie wiemy czy z chwila jego wyjazdu w delegacje nie odbiorą nam 500+ na drugie dziecko. Prosze o odpowiedz. :)

Na drugie bez problemu będzie 500+ a na pierwsze zależy od dochodu kosiniakowy 1000 zł po urodzeniu dziecka tez będzie się liczył do dochodu.

W jaki sposób obliczany jest dochód do 500+ - czy jest to brana kwota z całego roku i dzielona przez 12 miesięcy + ilość osób w rodzinie, czy może jest sprawdzany miesięczny dochód (każdy miesiąc z osobna) i dzielony przez ilość osób w rodzinie?

to zależy - od dochodu, czy ten dochód był uzyskiwany cały rok, czy były utraty/uzyski dochodu

Agnieszka3M napisał:
to zależy - od dochodu, czy ten dochód był uzyskiwany cały rok, czy były utraty/uzyski dochodu

Bo zastanawiam się jak to będzie w przypadku gdy od stycznia-maja był wypłacany zasiłek rehabilitacyjny przez ZUS, później we wrześniu nastąpiło przyznanie renty z wyrównaniem od czerwca - i we wrześniu została wypłacona kwota renty z wyrównaniem, co by dawało efekt przekroczenia dochodów w tym m-cu.

Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem z otrzymywaniem świadczeń rodzinnych. Mam trójkę dzieci, z czego pierwsze dziecko 11 lat jest z pierwszego małżeństwa, a dwójka pozostałych z obecnego. Matka najstarszego syna mieszka od prawie ośmiu lat w Anglii, ma ograniczone prawa rodzicielskie, a syn mieszka ze mną. W tym przypadku zachodzi koordynacja. Przez poprzednie lata na starsze dziecko był wysyłany wniosek do Marszałka Wojewódzkiego w celu rozpatrzenia koordynacji. Na decyzję czekałem tak do trzech miesięcy i dostawałem pozytywną odpowiedz. A na pozostałe dzieci MOPS udzieli decyzji od razu. Lecz w tamtym roku w sierpniu po złożeniu go do dzisiejszego dnia. Jak można tak długo czekać na decyzję. Napisałem już nawet skargę do RCPS-u. Ale żeby tego było mało, to MOPS w Działoszynie woj. łódzkie poinformował mnie, że będą musieli wysłać również w tym roku wnioski na pozostałą dwójkę dzieci do koordynacji. DLACZEGO? Dość, że nie dostałem decyzji na najstarsze dziecko jeszcze z przed roku to jeszcze chcą mi wysyłać wniosek na pozostałe dzieci. Przecież posiadam tylko najstarszego syna z byłą żoną. Dwójka pozostałych mam z obecną żoną, więc o co tu chodzi. Czy przez byłą żonę musimy mieć tak utrudnione otrzymywanie świadczeń? Dodam, iż od kilku miesięcy przekraczamy dochód, więc nie będę już składał na starszego syna. Czy mo0je dzieci mają zostać bez środków do życia przez czekanie na decyzję o koordynacji? MOPS w Działoszynie nie umie odpowiedzieć na moje pytania.

Witam. Mam 2 dzieci. Mąż pracował do końca maja 2018r. w 1 firmie, zwolniony za porozumieniem dostał dużą odprawę. Od początku czerwca pracuje w 2 firmie za dużo niższe wynagrodzenie. Ja pobieram od 6 lat niewielką rentę inwalidzką. W zeszłym roku składałam bez okazywania dochodu wniosek na 2-gie dziecko (ponieważ nam przekraczało). 30.04. 2018 złożyłam wniosek dla 1-go dziecka o niepełnosprawność. Orzeczenie pozytywne otrzymałam 09.07.2018r. (komisja była 24.06). I wszystko byłoby ok, mogłabym już składać wniosek tak o 500+ na oboje dzieci bowiem nasz dochód wtedy nie przekroczyłby 1200zł. jak i o zasiłek pielęgnacyjny (153zł) jednak orzeczenie w dwóch pkt jest dla nas niekorzystne i w związku z tym wczoraj złożyłam odwołanie do Wojewódzkiej w związku ze zmianą pkt 7 i IV. Nie wierzę w to, aby w Wojewódzkiej dali pozytywnie- raczej czeka mnie sąd - a wiadomo, że to może potrwać nawet do roku albo i dłużej. I tu pytania :
1 Aby zasiłek pielęgnacyjny był wypłacony od dnia złożenia wniosku musi być wniosek złożony w ciągu 3 miesięcy - u nas odwołanie potrwa raczej dużo dużej - a już za tydzień mija 3 miesiące od złożenia wniosku.
2- To samo z 500+ - raczej nie ma szans na nadpłatę od lipca 2018r. ? Pomóżcie, podpowiedzcie jak można rozwiązać tą sytuację ?

Nienależycie pobrane świadczenie 500+

Witam. Dostawałam świadczenie 500+ jednak potem sytuacja finansowa się zmieniła i już nam nie przysługiwało. Zostało wypłacone niesłusznie za dwa miesiące, czyli wysokość 1000zl. Przyszło pismo o oddaniu pieniędzy za te dwa miesiące. Znajomi powiedzieli nam, że jest takie prawo w Polsce że jak kwota zostanie już przelana na konto, nawet niesłusznie to nie musimy jej zwracać, że to tylko nasza dobra wola. Czy to prawda? Jeśli tak to co musimy zrobić, gdzie się zwrócić żeby nie naliczali odsetek i odpuścili? Z góry dziękuję, pozdrawiam

RE: Nienależycie pobrane świadczenie 500+

Oddać nienależnie pobrane świadczenia, jak najszybciej. Poprostu. Przepraszam ale sie usmiałam z tej teorii znajomych...

RE: Nienależycie pobrane świadczenie 500+

karolla0905 napisał:
usmiałam z tej teorii znajomych...

Widocznie znajomi nie znają pojęcia bezpodstawnego wzbogacenia się, być może wyłudzenie świadczeń...

Czy mogę stracić 500 + ?

Witam serdecznie.

Mam pytanie.

Czy pracując na umowę o pracę na cały etat od prawie dwóch miesięcy ( umowa próbna ) i dostając aneks na zmniejszenie etatu nie stracę 500 + ?

I podobne pytanie : czy stracę 500 + jeżeli skończę umowę o pracę 3 miesięczną , dostanę świadectwo pracy i ponownie zostanę zatrudniony w tej samej firmie na mały etat ( 0,5 lub 1/8 ) nie stracę 500 + ?

Dziękuję za odpowiedź.

RE: Czy mogę stracić 500 + ?

wszelkie zamiany etatu i wynagrodzenia nie mają znaczenia, istotny jest twój dochód za drugi miesiąc po rozpoczęciu zatrudnienia

Skoro bylo przyznane jak dochodu byly wieksze to po ich zmnuejszeniu nie stracisz 500plus.

Rozumiem, ale mnie chodziło o to czy jeżeli zakończę teraz, niedługo pracę na tej umowie próbnej na cały etat i dostanę świadectwo pracy + przyniosę zaświadczenie za sierpień na początku września do MOPSu ( bo w sierpniu dostaję ostatni raz 500 + ) i od września bym powrócił do tej samej pracy, do tego samego pracodawcy na umowę o pracę tylko na małym etacie ( zmiana sytuacji życiowej ) to czy wtenczas nie stracę 500 + ?

No ale przecież musiałeś zgłosić uzyskanie dochodu. I jesli przekroczyłes to o jakiej stracie tu mowa, powinieneś go juz nie dostawać.

karolla0905 napisał:
No ale przecież musiałeś zgłosić uzyskanie dochodu. I jesli przekroczyłes to o jakiej stracie tu mowa, powinieneś go juz nie dostawać.

Ja pracuję od lipca. Paniom wszystko mówiłem, że zaczynam pracę i będę przekraczał 2400 zł, a Pani powiedziała, że w w lipcu i w sierpniu jeszcze dostaniemy, ale na początku września mam przynieść dochód za sierpień. Tak mówiła + świadectwo pracy.

Mnie chodzi o to czy mogę zakończyć pracę i za niedługo znów zatrudnić się w tym samym zakładzie pracy tylko na małym etacie i nie stracić 500 + bo gdzieś mi się coś obiło o uszy, że u tego samego pracodawcy nie można się zatrudnić tak szybko, tylko po jakimś czasie itd. wiem, że to może brzmieć jak bełkot bo sam tego nie jestem pewien i czy dobrze coś mi świta dlatego pytam tutaj.

Kimura82 napisał:
dostanę świadectwo pracy + przyniosę zaświadczenie za sierpień
kiedy konkretnie zacząłeś pracę?

Kimura82 napisał:
e u tego samego pracodawcy nie można się zatrudnić tak szybko, tylko po jakimś czasie itd.
po 3 miesiącach

Agnieszka3M napisał:
kiedy konkretnie zacząłeś pracę?

Od 9 lipca.

A jeżeli dostałbym aneks do umowy zmniejszający etat do 1/8 to nie będzie problemu ? W sensie nie miałbym przerwanej pracy i nie przekraczałbym dochodu.

jeżeli przekraczasz dochód po doliczeniu wynagrodzenia za sierpień 500+ jest nienależne od września

Kimura82 napisał:
aneks do umowy zmniejszający etat do 1/8
już napisałam wyżej - nie ma to znaczenia, nadal pod uwagę będzie brany dochód za sierpień

Agnieszka3M napisał:
jeżeli przekraczasz dochód po doliczeniu wynagrodzenia za sierpień 500+ jest nienależne od września

już napisałam wyżej - nie ma to znaczenia, nadal pod uwagę będzie brany dochód za sierpień

Ok dziękuję,jest już dużo jaśniej. Ale jeszcze tak zapytam na koniec.

Zatem jeżeli przejdę na 1/8 etatu dzięki aneksowi do obecnej umowy i we wrześniu nie dostanę 500 + z tytułu dużej kwoty za sierpień to czy wtenczas w październiku otrzymam 500+ ?

Z tego wnioskuję, że tak.

Powrót