500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Zwrot 500+ oraz rodzinnego

a teraz dodaj te dochody do wyliczonego dochodu rodziny, raczej na 99% przekroczyliście dochody. ew. zwrot dotyczyłby świadczeń za 2 m-ce
Karolinagosc napisał:
odpisywałam 3 umowy, bo w zależności od miesiąca było różne wynagrodzenie
W 2017 do sierpnia niektóre MOPSy nie uwzględniały dochodów z miesięcznych umów - tutaj masz szanse

Agnieszka3M napisał:
a teraz dodaj te dochody do wyliczonego dochodu rodziny, raczej na 99% przekroczyliście dochody. ew. zwrot dotyczyłby świadczeń za 2 m-ce

W 2017 do sierpnia niektóre MOPSy nie uwzględniały dochodów z miesięcznych umów - tutaj masz szanse

Dziękuję za pomoc.

Zasiłek 500+ i rodzinne

Witam. Dowiadywałam się tu i tam i wszędzie różnie mówią.
Jak to jest z tym 500+ ?
Poznałam pół roku temu partnera. Powszedni mnie zostawił dla starszej kobiety przed końcem Ciąży.
Czy mops ,gops może mi zabrać 500 czy rodzinne na pierwsze dziecko gdzie mój nowy partner nie jest ze mną w związku małżeńskim i to nie są jego dzieci?
Chciałabym aby ze mną mieszkał jak wraca z zagranicy. Nie ma go ciągiem w domu. Nocuje u mnie ale nie całymi tygodniami tylko kilka razy w tygodniu.
Ma on dochody z zagranicy ale jak pisałam w powszednim temacie ma on problemy w rodzinie i tam większość pieniędzy wydaje.
Zresztą nie chcę od niego nic iż sama chciała bym na siebie zarabiać lecz sytuacja z dziećmi mi nie pozwala na chwilę obecną za najniższą krajową.
Planujemy razem przyszłość ale nie teraz. Za dużo problemów. On jedynie pomaga mi czasem finansowo np z jedzeniem czy innymi drobnostkami. Woda czy prąd to znikome kwoty iż wraca raz na 2 miesiące i po urlopie miesiąc spowrotem jedzie. Pomoże mi ale nie są to mega kwoty.
Gdy jest za granicą żadnych pieniędzy od niego nie kwestionuje.
Czy mogą zabrać mi rodzinne 500+ na pierwsze dziecko nawet jak by ze mną mieszkał ale nie jest ojcem dzieci ani nie mamy ślubu?
Ma przepracowac jeszcze dwa lata i wtedy planujemy razem znaleźć pracę i założyć rodzinę. Uciec z tego bagna.
Proszę o Pomoc.
Najchętniej już bym podjęła pracę ale za zarobki które mi oferują i wynajmę opiekunkę po prostu nie ma szans się utrzymać.
Pozdrawiam.

500+ na pierwsze dziecko pytanie

Obecnie żona pobiera 500+ również na pierwsze dziecko.
Jak wygląda sytuacja, jeśli dajmy na to w następnym miesiącu dochód w naszej rodzinie przekroczy 800 zł na osobę co powinno skutkować utratą możliwości pobierania 500+ na pierwsze dziecko.

Natomiast dochód do obliczania ile jest na osobę bierze się za poprzedni rok przy składaniu papierów na bieżący okres zasiłkowy (już przyznane świadczenie na bieżący okres od października 2018 )

Czy musimy to zgłosić przekroczenie dochodu na jedną osobę i stracimy już teraz prawo do 500+ na pierwsze dziecko, czy dopiero prawo to stracimy w przyszłym roku od października 2019 gdy będzie wymagany dochód za rok 2018?

RE: 500+ na pierwsze dziecko pytanie

onifer2 napisał:
jeśli dajmy na to w następnym miesiącu dochód w naszej rodzinie przekroczy 800 zł
to zależy z jakiej przyczyny będzie większy

Podjęcie pracy przez drugie z rodziców, ewentualnie podwyżka wynagrodzenia.

podjęcie pracy ma znaczenie - dochód będzie jeszcze raz przeliczany (co do zasady), podwyżka nie ma wpływu

Jak się dokumentuje taki dochód? Jakieś zaświadczenie od pracodawcy z iluś miesięcy?
Od razu zgłaszać po podpisaniu umowy jeśli by dochód przekroczył próg czy dopiero po przepracowaniu jakiegoś czasu?

A jeśli nie będziemy przekraczać 800 zł na osobę czy jest sens w ogóle w tym momencie zgłaszać jakąkolwiek zmianę?

500 plus spłata

witam
mam pytanie czy jeśli zostanie przekroczony próg na pierwsze dziecko (800 zł na osobę) to się pieniądze nie nalezą prawda?
a co jeśli sąd po roku orzeknie ze dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności, wtedy ten próg wzrasta do 1200zł, czy wtedy dostanie się spłatę?(oczywiście dochód wtedy będzie się mieścił w tej granicy)

RE: 500 plus spłata

modecom napisał:
witam
mam pytanie czy jeśli zostanie przekroczony próg na pierwsze dziecko (800 zł na osobę) to się pieniądze nie nalezą prawda?

Prawda, należy zgłosić w MOPS/GOPS że ma się większe dochody, lepiej zrobić to jak najszybciej zanim sami się zorientują, bo wtedy trzeba będzie zwrócić niezależne świadczenia.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:

dlaczego nie skoro jest art 18?
3. Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się, począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.

Już poprawiłem żeby nie wprowadzać w błąd

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Pytając miała na myśli, że nie należało jej się 500 plus na pierwsze dziecko gdyż przekroczyła próg dochodowy czuli 800zl gdyż w toku jest odwołanie od orzeczenie od niepełnosprawności i sprawa będzie toczyła się przed sądem pracy. Zatem gdy teoretycznie w rodzinie nie ma dziecka z niepełnosprawnością to próg dochodowy od osoby 800zl. I autorka postu pyta co w sytuacji gdy wygra sprawę w sądzie z Wojewódzkim zespołem do Orzekania Niepełnosprawności? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że sprawę wygrają i przypuśćmy , że sprawa będzie wygrana. Autorka pyta czy MOPS wypłaci 500 plus gdyż wyrok wydany przez Sąd pracy jest od dnia wydania orzeczenia czyli z datą wsteczny. Czy zatem MOPS "odda" z datą wsteczny wszystkie świadczenia w tym 500plus z datą wsteczny bo jakby nie było zakładając że odwołanie jest od stycznia 2018 do października 2018 to po wydaniu wyroku w świetle prawa dziecko jest/ będzie w tym czasie z ważnym orzeczeniem o niepełnosprawności zatem dochód od osoby powinien za ten czas być liczony 1200zl.

Moja znajoma odwołując się od orzeczenia nie przekroczyła na 500plus jednak wszystko inne miała wstrzymane/zawieszone. Gdy dostarczył prawomocny wyrok wszystko wypłacono od dnia złożenia wniosków.

mlodastudentka - dziękuje Tobie za zrozumienie sprawy(jako jedyna.)
Ja złożyłam wniosek na 2jke dzieci.Przyznano mi tylko na jedno teraz czekam na wyrok z sądu już 2 lata.Jak wygram to zmieszczę się w kryteriach dochodowych.Pytanie czy mi spłacą te dwa lata?w razie czego trzyma mnie fakt ze wniosek był składany także na pierwsze.z tego co wiem świadczenia pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjny zawsze był zwracane z datą wsteczna tylko nie wiem czy nie z ograniczeniem czasowym.

500 + jak wyliczyc dochod mojego męża

Witam

Mam problem jak wyliczyc dochód ,maz do marca 2018 słuzył w wojsku zawodowo ,po czym przy urodzeniu drugiego dziecka odszedł z wojska dostal odprawe i zakończyl słuzbe ,otrzymal świadectwo odejścia z wojska ,emeryture będzie miał za rok w marcu 2019 dopiero ,wobec tego mam pytanie ,chcę złożyc wniosek o 500 + i czy te dochody męża nalezy liczyc czy jest to dochod utracony .Proszę o pomoc

500+ jak obliczyc dochod męza

Mam problem jak wyliczyc dochód ,maz do marca 2018 słuzył w wojsku zawodowo ,po czym przy urodzeniu drugiego dziecka odszedł z wojska dostal odprawe i zakończyl słuzbe ,otrzymal świadectwo odejścia z wojska ,emeryture będzie miał za rok w marcu 2019 dopiero ,wobec tego mam pytanie ,chcę złożyc wniosek o 500 + i czy te dochody męża nalezy liczyc czy jest to dochod utracony .Proszę o pomoc

Małoletni pracujący - co z 500+?

Czy jeśli (jedyne dziecko w rodzinie) 15 (prawie 16-to) latek podejmie pracę na 1/2 etatu i tym samym NIE przekroczy dochodu tj. 800zł/os (zarobki ok. 1400 zł) a rodzic samotnie go wychowujący NIE pracuje, to czy straci 500+?

1) Czy maloletni może pobierać 500+ i pracować? Czy może maloletni pracować gdy rodzic nie pracuje aktualnie?
2) Czy małoletni będzie się rozliczał na PIT razem z rodzicem?
3) Czy maloletni musi zglosic w MOPS że podjął pracę = wykazać dochody? W jakim terminie od podjęcia jej?

RE: Małoletni pracujący - co z 500+?

witam
Po 2 m-cach pracy trzeba aby młody wziął zaświadczenie z pracy o osiągniętych zarobkach w 2 miesiącu pracy i zanieść do MOPS. Tam wszystko policzą i wydadzą werdykt.
Tak miałem ze swoim dzieckiem gdy poszło do pracy w wakacje i ja w moim MOPS takie wytyczne otrzymałem.
Co nie wyklucza, że u was w ośrodku mają inny pogląd na sprawę. Najlepiej zapytać w MOPS.
Co do 2 to raczej z rodzicem, ale niech inni się wypowiedzą. Tego jeszcze nie przerabiałem :)
3) dla pewności z zaświadczeniem o dochodzie z zakładu w 2 -m-cu pracy + umowa, lepiej dopytać w MOPS.

Pozdrawiam

RE: Małoletni pracujący - co z 500+?

Dziękuję Ci serdecznie.
A czy w zakladzie pracy musiałeś się tlumaczyć do jakiej szkoly chodzi, tj. adres, plan lekcji, godziny zajęć itp. czy wystarczylo ustnie?

500plus kara

Witam w sierpniu Złożyłam wiosek o 500 plus .zyliśmy z partnerem 10lat synek ma 4 miesiące ,nie mamy ślubu . Partner w międzyczasie nas zostawił dziś odebrałam decyzję ,okazało się że 500plus zostało mi przyznane. Jednak okazało się że wczoraj były partner Założył firmę w Niemczech (gewerbe) co mam zrobić w tej sytuacji żebym nie miała problemów prawnych. Dodam że dopiero w tą niedzielę poinformował mnie że odchodzi.

Ostatnia edycja:
Powrót