500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
500 plus

Witam w sierpniu Złożyłam wiosek o 500 plus .zyliśmy z partnerem 10lat synek ma 4 miesiące ,nie mamy ślubu . Partner w międzyczasie nas zostawił dziś odebrałam decyzję ,okazało się że 500plus zostało mi przyznane. Jednak okazało się że wczoraj były partner Założył firmę w Niemczech (gewerbe) co mam zrobić w tej sytuacji żebym nie miała problemów prawnych?. Dodam że dopiero w tą niedzielę poinformował mnie że odchodzi.
Dziś poinformował mnie też że mam zrezygnować z 500 plus ponieważ on składa o jakieś pieniądze na dziecko (450e) które będzie wypłacał dziecku na lokatę.

RE: 500 plus

musisz powiadomić UM i wystąpić do sądu o alimenty

500+ a konkubinat?

Witam, chciałabym prosić o poradę w sprawie świadczenia 500+.
Otóż mam jedno dziecko z poprzedniego związku, ojciec dziecka nie ma do niego praw a ja mam zasądzone alimenty.
Obecnie mieszkam z konkubentem i wspólnie wychowujemy moją córkę, która nie jest biologicznym jego dzieckiem. Nie mamy żadnego wspólnego dziecka, ani nie jesteśmy małżeństwem. Partner zameldował nas u siebie w mieszkaniu.
Czy jego dochód jest istotny przy składaniu wniosku do 500+ na pierwsze dziecko? Czy formalnie nie tworzymy jednak rodziny i nie mogę go wliczać w dochód?

Ty lub ojciec dziecka macie prawo do pobierania niemieckiego świadczenia na dziecko ( Kindergeld ), ponieważ ojciec podlega w Niemczech obowiązkowi podatkowemu.

Hej mam pytanie. Moj Maz podjal prace w niemczech (gewerbe) ale nie jest ojcem biologicznym moich dzieci wczy w takim wypadku uzyskam swiadczenia rodzinne i 500 plus w pl? Dodam ze nie mamy wspolnych dzieci a ja mam zasadzone alimenty. Moj wnosek zostal zlozony w pl i odeslany do marszalka wojewodzkiego, maz w niemczech nie pobiera zadnych swiadczen czy jest ktos kto moze sie zna na tym? Jak to dokladnie wyglada? Przeszukalam juz chyba caly internet ale jest tylko napisane ze jesli jedno z rodzicow pracuje za granica wtedy wnioski rozpatrywane sa wedlug przypisanej kolejnosci ale Maz nie jest biologicznym ojcem co w takim momencie? Bardzo prosze o odpowiedz

@martasorowiszczak Jeżeli Twoje dzieci nie zostały adaptowane przez Twojego męża to nie ma on żadnych praw do świadczeń na Twoje dzieci. Natomiast jeżeli są adaptowane to będą traktowane tak samo jako rodzone dzieci.

Nie, nie zostaly adoptowane. Czyli mam rozumiec ze wsnoski beda rozpatrywne w pl i nie przesla ich do niemiec tak?

Hej mam pytanie. Moj Maz podjal prace w niemczech (gewerbe) ale nie jest ojcem biologicznym moich dzieci wczy w takim wypadku uzyskam swiadczenia rodzinne i 500 plus w pl? Dodam ze nie mamy wspolnych dzieci a ja mam zasadzone alimenty. Moj wnosek zostal zlozony w pl i odeslany do marszalka wojewodzkiego, maz w niemczech nie pobiera zadnych swiadczen czy jest ktos kto moze sie zna na tym? Jak to dokladnie wyglada? Przeszukalam juz chyba caly internet ale jest tylko napisane ze jesli jedno z rodzicow pracuje za granica wtedy wnioski rozpatrywane sa wedlug przypisanej kolejnosci ale Maz nie jest biologicznym ojcem co w takim momencie? Bardzo prosze o odpowiedz

Odmowa 500 plus

Witam, wychowuje samotnie córkę, pracuje w oparciu o umowę o pracę. Świadczenie 500+ zostało mi zabrane ponieważ przekroczyła dochód o 7 zł, nie popieram alimentów ponieważ ojciec mojego dziecka przebywa za granicą i nie wiadomo gdzie on jest. Sama zajmuje się dzieckiem i je utrzymuje. Moje pytanie brzmi czy mogę się do tej dezycji odwołać, jeśli tak jak mam to zrobić. Liczę na pomoc i z góry dziękuję

RE: Odmowa 500 plus

Odwołac sie możesz, ale nic to nie da. Kryteria dochodowe są sztywne i dokładnie okreslają komu się nalezy, a komu nie. Btw... nie bez powodu podnoszą pensję minimalną do takich wartości, aby samotna matka wychowująca dziecko nie dostawała 500+ na pierwsze dziecko

Wniosek 500+ - odmowa - odwołanie do SKO

Dzień dobry,

Proszę o pomoc w interpretacji decyzji. Chcę się odwołać od odmownej decyzji MOPR i nie wiem czy dobrze myślę. Poniżej szczegóły.

Samotnie wychowuję dwóch synów 10 lat i 18 lat. Na młodszego mam zasądzone alimenty 300 zł. Starszego ojciec nie uznał i na tamten czas mi to nawet odpowiadało, bo sama dawałam radę.
Z powodu bardzo niskich zarobków złożyłam wniosek o 500+ na pierwsze dziecko ( 10 lat, starszy od września 2018 jest pełnoletni). Dzisiaj dostałam decyzję odmowną, którą w części zacytuję:

"Dochód brutto pomniejszony o składkę społeczną i zdrowotną podzielony przez liczbę miesięcy w których był uzyskiwany co daje 1798,28 z tytułu zatrudnienia" plus dochód nieopodatkowany - alimenty 300 zł
"Miesięczny dochód rodziny wyniósł - 2098,29 zł w przeliczeniu na osobę 1049,14 zł."

Wygląda na to, że nie ujęto w składzie gospodarstwa domowego starszego, pełnoletniego, uczącego się jeszcze syna. Według mnie miesięczny dochód należałoby podzielić na 3 osoby, tym samym nie przekroczyłabym wymaganego progu 800 zł/os.

Proszę o podpowiedź czy dobrze myślę i powinnam się odwoływać od tej decyzji. Byłabym wdzięczna za podanie podstawy prawnej na której powinnam się ewentualnie skupić, co doczytać.

Z góry dziękuję
Monika

RE: Wniosek 500+ - odmowa - odwołanie do SKO

Świadczenie jest przyznawane rodzicom dzieci do lat 18.
Ustawa z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci

500 + Brak dochodu cały rok i odmowa

Witam, nietypowa sytuacja. Składałem wniosek o 500+ około 2 tygodni przed terminem. Wszytko pięknie ładnie i kiedy nadszedł termin płatności dostałem telefon z gminy że brakuje jednego dokumentu ponad 2 miesiące od złożenia kompletu dokumentów. Ugryzłem się w język dostarczyłem ponownie kopie. Teraz przed kolejnym terminem okazało się że z wyliczeń wynika iż mam zbyt duże dochody. Przekroczone o 8 zł.

Założyłem firmę w grudniu 27 i tego samego dnia wystawiłem 2 faktury jedną na 1800 (netto) i kolejną na 360 (netto) żona była wtedy na stażu. Panie w UM powiedziały że ten miesiąc jest liczony. Pracowałem nad pewnym projektem prawie cały rok pod przyszłą firmę nie miałem dochodów poza jedną umową o dzieło na 12 tyś trwała ona miesiąc (sierpień).

Czy możliwe aby oni brali pod uwagę tylko ten jeden miesiąc? Przez cały rok nie było dochodów poza pracą żony ale i tak nie przekraczamy imitu rocznego 800 x 4 x 12
Proszę o porady bo jutro chcę tam iść i mieć argumenty.

RE: 500 + Brak dochodu cały rok i odmowa

Lukasz19800206 napisał:
Czy możliwe aby oni brali pod uwagę tylko ten jeden miesiąc?
tak możliwe
Lukasz19800206 napisał:
Pracowałem nad pewnym projektem prawie cały rok pod przyszłą firmę nie miałem dochodów poza jedną umową o dzieło na 12 tyś trwała ona miesiąc (sierpień).
ale tutaj nie masz wątpliwości że nie została ona policzona do dochodów i za sierpień dostałeś świadczenie wychowawcze pomimo wynagrodzenia znacznie przekraczającego kryterium?

Nie rozumiem. Do dochodu wlicza się jeden miesiąc a nie rok? To może być uznaniowe wybiorą miesiąc gdzie ktoś miał trochę nadgodzin i nie wypłacą 500+ bo w lipcu z przekroczył bez znaczenia że pozostałe miesiące nawet nie zbliżył się do magicznej granicy 800 netto na osobę. Mamy 2 dzieci w grudniu akurat były 2 faktury razem na 2160 + staż żony liczony niby 720 zł. Zgodnie z wymogami 3200 jesteśmy jeszcze daleko do przekroczenia jeśli nawet wliczają tylko ten miesiąc.
Zastanawia mnie to że Gmina chciała pełną dokumentacje z tego roku. Musiałem dostarczyć zestawienie dochodów z tego roku. Czy to nadgorliwość? Z tego co wiem liczą się zarobki z 2017 i nie powinny ich interesować zarobki z 2018 doku

Lukasz19800206 napisał:
Do dochodu wlicza się jeden miesiąc a nie rok?
to zależy. Zresztą nie masz świadczeń przez kombinatorstwo. Gdybyś działalność założył tak jak ją faktycznie prowadziłeś to dochód był dzielony przez faktyczną liczbę miesięcy prowadzenia działalności

Lukasz19800206 napisał:
Z tego co wiem liczą się zarobki z 2017 i nie powinny ich interesować zarobki z 2018 doku

jak najbardziej powinny przy uzyskaniu dochodu

Budowałem system na potrzeby działalności. Nie chciałem zakładać i płacić ZUS ponieważ wiedziałem że potrwa to wiele miesięcy. To nie jest kombinatorstwo. Kombinatorskie jest Państwo Polskie które odmówiło mi zasiłku dla bezrobotnych po powrocie z UK. Wybudowałem dom za pieniądze tam zarobione. Stale przelewałem na polskie konto. Wyjechałem tam w celu zarobienia na dom bo już po 5 miesiącach kupiłem działkę. Przyjeżdżałem każdy urlop i spędzałem go na budowie. Zdaniem bezmyślnych ludzi miałem zbyt mały związek z krajem bo byłem tylko 45 dni w roku w Polsce. Moje argumenty nie miały sensu. Ciężko być więcej kiedy się tam pracuje. Kolejny raz zostałem "oszukany" kiedy zmieniły się przepisy i nie mogłem odliczyć nawet złotówki VAT budowy domu (mógłbym gdybym miał więcej dzieci). Takie prawo jest kiedy płaci się podatki z granicą tam pracując. Wydałem pełne 300 tyś i zero zwrotu. Dlatego nie zakładałem działalności ponieważ nie miałbym dochodu to chyba rozsądne.

Ostatnia edycja:
w każdym razie Twój dochód z działalności został policzony zgodnie z ustawą o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci

Jestem zaskoczony że tak to jest liczone. Przykre

Wiem że Panie tam pracujące mają wątpliwe umiejętności i wykształcenie. Żona pracuje w Gminie w innym referacie. Dosłownie 25.10.2018 w dzień płatności zawołali ją że brakuje mojej umowy o dzieło na na kwotę 360 zł. Przez ponad 2 miesiące nie zgłaszały żadnych problemów. Uzupełniłem w ciągu kilku dni i powiedziały żonie że szkoda że nie wczoraj to dziś by zrobiły przelew. Powiedziały że za 2 tygodnie będzie kolejna tura przelewów i co ? tempe tłuki zadzwoniły że przekroczone o 8 zł w dzień tych przelewów. Tyle nieścisłości i cała sprawa mi śmierdzi.
Przepisy mówią że nie powinniśmy przekroczyć 800 zł na osobę. Ta kwota 2160 jest wartością z faktur a nie dochodem bo nawet za te 3 dni zapłaciłem ZUS i chyba nawet podatek dochodowy i może miałem jakieś koszta. Dopiero teraz zapytały o wyciąg z księgi przychodów i rozchodów. Mi to wygląda jakby one robiły wszystko na ostatnią chwilę.

Ostatnia edycja:
Powrót