500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak. Masz racje pomyslam o uldze na trojce dzieci ale to dopiero w kolejnym roku.

Agnieszka3M napisał:
Tak. Masz racje pomyslam o uldze na trojce dzieci ale to dopiero w kolejnym roku.

Dziękuję za odpowiedź ......ostatecznie robię korektę za 2017 a cofam tamtą za 2016.

500+ ryczałt pierwsze dziecko Kilka Pytań:)

Witam. Dziś dowiedziałem się że może przysługuje mi 500+ na moje pierwsze i jedyne dziecko. czy ktoś może to potwierdzić. Oto moja sytuacja.
Mam jednoosobową działalność. Rozliczam się ryczałtem 3%. Moja KONKUBINA - mama naszego syna (mieszkamy razem) nie pracuje. Za rok 2018 mój cały przychód wyniósł 222000zł. Dowiedziałem się o tych tabelkach rządowych gdzie jest przedział: 202 730,01 - 239 857,00 co daje dochód roczny 19 190,37zł. To po podziale na 12 miesięcy i na 3 osobową rodzinę daje 533,07zł i wtedy łapiemy się na 500+. Czy dobrze to rozumiem?? Do kiedy trzeba złożyć dokumenty?? Jakie dokładnie mają to być dokumenty?? Jako ryczałtowiec muszę wypełnić pit do końca stycznia czy coś muszę później mieć z U. Skarbowego (jakieś zaświadczenie)?? Wiem że mogę się to dowiedzieć dzwoniąc do mopsu w poniedziałek ale jestem tak podekscytowany że nie chcę czekać:) Może ktoś potwierdzi albo zaprzeczy temu co napisałem. Dziękuję i SZCZĘSLIWEGO NOWEGO ROKU.

RE: 500+ ryczałt pierwsze dziecko Kilka Pytań:)

obecnie brany jest pod uwagę dochód za 2017r.,
kiedy załozyłeś działalność i kiedy urodziło się dziecko?

Firmę założyłem w 2011. Dziecko urodziło się w 2014. Za rok 2017 miałem przychód ok 166 851,67zł

qweasdzxc napisał:
Do kiedy trzeba złożyć dokumenty?
kiedy chcesz, jak zdążysz w grudniu to dostaniesz od grudnia
musisz dostarczyć zaświadczenie z US - wzór znajdziesz na stronie dowolnego MOPSu

Jak liczony jest dochód do 500+ przy macierzyńskim z ZUS

Witam,
mam nadzieje, że napisałem w dobrym dziale jak nie to proszę o przeniesienie.

Sytuacja wygląda następująco:
Małżeństwo prowadzi działalność gospodarczą. Mąż jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, a żona jako osoba współpracująca nie uzyskująca dochodu.
W listopadzie 2016 roku żona zaszła w ciąże i ze względu na ciążę zagrożoną od stycznia 2017 roku poszła na zwolnienie lekarskie, i pozostała na nim do sierpnia 2017 roku i uzyskiwała dochód z ZUS w postaci zasiłku chorobowego. W sierpniu 2017 po urodzeniu dziecka przeszła na zasiłek macierzyński z ZUS (który pobierała do sierpnia 2018r). W sierpniu 2018 roku wróciła do pomocy w działalności gospodarczej męża.
Mąż w kwietniu 2017 roku miał wypadek i po nim przebywał na zwolnieniu lekarskim do lipca 2017 roku, i przez ten okres pobierał zasiek chorobowy z ZUS.

Małżeństwo starało się w październiku 2018 roku o zasiek 500+ na jedyne dziecko na okres od 2018 do września 2019, lecz MOPS wydał decyzje odmowną.

W uzasadnieniu wyliczyli dochód tylko z otrzymanych zasiłków z ZUS (tzn. mąż rocznie 6500zł zasiłku z ZUS z zasiłku chorobowego, żona rocznie 23500zł z sumowanego zasiłku z ZUS z zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego). Razem 30000zł :12= 2500zł miesięcznie : 3 = 833zł miesięcznie na osobę.

Mąż poza tym uzyskał według pit 7500zł przychodu, koszty uzyskania 4000zł, dochód z PIT36 3500zł, opłacił ubezpieczenie społeczne w kwocie 7000zł i zdrowotne za dwie osoby 7100zł. W związku z czym nie wpłaci żadnej zaliczki na podatek dochodowy.

I tu moje pytanie czy MOPS prawidłowo wyliczył kwotę dochodu? Czy prawidłowo nie odjął od dochodów z zasiłków kwoty zapłaconych składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne?

500+ na pierwsze dziecko jak to jest

Witam mam pytanie czy dostaniemy 500+
Wiem że nie może przekraczać 800zl ale to jest brutto czy netto zona pracowała na umowę na pół etatu ale firma upadła gdzieś w październiku przyszło jej świadectwo pracy skladala wniosek w ZUS o maxiezynskie jak to jest dokładnie mi z umowy wychodzi 2300 jakieś ale resztę do ręki tzn do ręki w sensie nie do koperty tylko wszystko na konto w jednym przelewie

Ostatnia edycja:
500+

witam*

Czy ktokolwiek spotkal sie kiedys lub slyszal sytuacje zwiazane z odrzuceniem wniosku 500+ i niedopatrzeniami ze strony urzedu? Sprawa dotyczy osob mieszkajacych w UK, zgodnie z prawem mozna o taki zasilek ubiegac sie w Polsce ew UK; zadaniem urzedu jest kontakt z ww urzedem zagranicznym jesli staramy sie o prawo do zasilku w Polsce oraz przedstawienie odpowiednich dokumentow; w naszym wypadku byly to:
- zaswiadczenie ze szkoly;
- orzeczenie o braku podjecie pracy;
- akt rozwodowy;

Polski Urzad nie skontaktowal sie nigdy z urzedem zagranicznym, stwarzal ogromne problemy z przyjeciem orzeczenie jako dokumentu samego w sobie, nigdy nie odpowiedzial finalnie na koncowe mail'e i wniosek zostal odrzucony.
Finalnie jestesmy stratne prawie 20 tysiecy zlotych?
Pytam jakim prawem w panstwie bezprawia? czy mam szanse na walke?

z powazaniem,
Diana*

Re: 500+

diana84 napisał:
zgodnie z prawem mozna o taki zasilek ubiegac sie w Polsce ew UK;
jakie prawo masz na myśli i jaki urząd?
w Polsce nie odrzuca się wniosku tylko można zostawić go bez rozpoznania lub odmówić przyznania świadczenia.
Na zostawienie bez rozpoznania przysługuje skarga na bezczynność a na odmowę - odwołanie

Witam
pracuje na umowie o prace na pol etatu. Wynagrodzenie od najnizszej krajowej. Czyli 817 zl netto
Pobieram swiadczenia z GOPS
Zasilek rodzinny ok 124zl
Fundusz alimrntacyjny-400zl
500+ - 500zl
W sklad mojej rodziny obecnie wchodze tylko ja i moja 6letnia córka.
Moje pytanie brzmi jaka jest najwyższa kwota jaką mogę zarobić netto oraz brutto aby nie stracic wyzej wymienionych zasiłków

Ostatnia edycja:
Świadczenie 500!!! Pomocy

Witam, proszę o poradę może ktoś się z Państwa orientuje. Zmieniłam miejsce zamieszkania, wyprowadziłam się od męża, rozwodzimy się. W poprzedniej Gminie brałam zasiłek 500+, teraz w nowej Gminie muszę złożyć od nowa jeszcze wniosek. Sprawa rozwodowa jeszcze nie założona wiadomo że to potrwa zanim wyznaczą termin rozprawy itd. Obecnie jestem na wychowawczym bezpłatnym nie mam żadnych innych środków do życia. Pod uwagę brane są zarobki czy jak nie mamy rozwodu jeszcze to muszę męża zarobki wykazać do przyznania świadczenia. Mąż już mnie poinformował że nie będzie dawał mi żadnych Pit itd. Co mam robić ?

RE: Świadczenie 500!!! Pomocy

ila34 napisał:
Mąż już mnie poinformował że nie będzie dawał mi żadnych Pit itd.
zmienił pracę w w ciągu ostatnio?

ila34 napisał:
poprzedniej Gminie brałam zasiłek 500+, teraz w nowej Gminie muszę złożyć od nowa jeszcze wniosek
nie musisz, wystąp o przekazanie akt sprawy wg Twojego miejsca zamieszkania.

500+, a dochód z odprawy

Witam, Wszystkich mam pytanie dot. wliczanych dochodów do 500+. W 2016 r. zostałem zwolniony z pracy - z winy pracodawcy. Pracodawca wypłacił wynagrodzenie za 3 miesiące, ale rozwiązał umowę z ok. 700 osobami w skali kraju w ciągu 30 dni, mimo tego nie zastosował trybu zwolnień grupowych. Po podaniu sprawy do sądu i ok. 2 latach wygrałem sprawę. W grudniu 2018 r. została mi wypłacona zaległa 3 miesięczna odprawa wraz z odsetkami ustawowymi. W OPS uzyskałem informację, że ponieważ to był dochód jednorazowy to nie muszę go zgłaszać i w trakcie trwania obecnego roku tj. 2018/2019 nic się nie zmienia. Ale dochód ten będzie na PIT z 2018 r. i będzie zaliczony na rok 2019/2020.
Z tego co przeszukiwałem inne wątki to sytuacji analogicznej nie znalazłem, czy faktycznie PIT z 2018 r. jest jedynym wyznacznikiem, czy jednak jest rozróżnienie na dochody "jednorazowe" i "stałe"?

Ostatnia edycja:
orzecznictwo sądów administracyjnych nie jest jednolite

Zwrot 500+ z powodu urodzenia drugiego dziecka

Witam, moje pytanie dotyczy 500+ mianowicie mam dwójkę dzieci, które wychowuje sama. Oboje mają tego samego ojca. Na pierwsze dziecko mam zasądzone alimenty, a na drugie nie. Zanim urodziło się drugie dziecko, na pierwsze zostało mi przyznane świadczenie zasiłek rodzinny i 500+ ponieważ moje dochody nie przekraczały 800 zł. Dzisiaj dostałam pismo i muszę wyjaśnić obecną sytuację. Chcą zwrotu świadczeń na pierwsze dziecko od dnia urodzenia drugiego dziecka, bo drugie nie ma zasądzonych alimentów i wg. Pani w urzędzie ojca muszę dodać do składu rodziny, mimo że dzieci wychowuje sama. Dodam, że nie składałam jeszcze wniosków o świadczenia dla młodszego dziecka. Czy GOPS może mi odebrać i kazać zwrócić otrzymane świadczenia na pierwsze dziecko? Nawet jeśli nie będę starała się o świadczenia dla drugiego dziecka?

RE: Zwrot 500+ z powodu urodzenia drugiego dziecka

na pierwsze masz alimenty?

Powrót