500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Piećset + - należne czy nie ???

Witam!
Zwracam się z prośbą o poradę - czy otrzymamy pieniążki z programu "500plus" na pierwsze dziecko, spełniając kryterium dochodowe.

Sprawa wygląda następująco:

1. Jedno dziecko ( ur. w lipcu br.)

2. Ja - w 2014: zatrudniony na umowę o pracę; obecnie również - na płacy minimalnej.

3. Żona - w 2014 - 11 miesięcy bez pracy ( i bez rejestracji w UP; studia!), 1 miesiąc praca na umowe zlecenie; obecnie na zasiłku macierzyńskim w formie 80/80 - przed pobieraniem zasiłku też była zatrudniona na "najniższą".

I tak. Z którego roku (2014 czy 2016) bedzie brany pod uwagę nasz dochód podczas składania wniosku ? I jakie są szansę na "załapanie" się na tą kwotę 800 PLN/członek rodziny ???

Z gory dziekuję z pomoc :) !! Pozdrawiam :)

Rozumiem, że żona w 2015 podjęła zatrudnienie i przeszła na macierzyński po porodzie. Jeśli tak to podajecie dochody z nowych prac podjętych w 2015 r.

RE: Piećset + - należne czy nie ???

Za mało danych.

Praca ta sama co w 2014 czy coś nowego?
U żony zakładam, że zlecenie z 2014 się skończyło, tak? Macierzyński po ustaniu zatrudnienia, czy w trakcie?

Ja zmieniłem prace. W '14 pracowałem w innej firmie, teraz pracuje w innej ( od paździenika 2015 )

Tak, Żona w 2014 przepracowała 1 miesiąc ( bodajże wrzesień ) i tyle.
U swojego pracodawcy pracowała równiez od października '15. Umowe miała do dnia porodu ( czyli do lipca br. ), obecnie jest na macierzynskim :)

Jeszcze raz,dzieki ;)

Czyli 2014 utracony.

W sierpniu będzie się liczył tylko Twój dochód z pracy z grudnia 2015 r.
We wrześniu dojedzie dochód żony z macierzyńskiego z sierpnia.

vorten napisał:
We wrześniu dojedzie dochód żony z macierzyńskiego z sierpnia.

Czyli, podejrzewam, ze nie ma szans.
Dodam jeszcze, iż od stycznia mam nową umowe ( na obecna najnizsza, tj. 1850 brutto)

suzi88 napisał:
Dodam jeszcze, iż od stycznia mam nową umowe ( na obecna najnizsza, tj. 1850 brutto)

Jeśli to był aneks do poprzedniej i nie było świadectwa pracy to nie ma znaczenia. Będzie się liczył listopad (nie grudzień, nie wiem skąd ten grudzień mi się wziął)
Czyli wynagrodzenie z listopada+macierzyński z sierpnia nie mogą przekroczyć 2400 netto.

vorten napisał:
Jeśli to był aneks do poprzedniej i nie było świadectwa pracy to nie ma znaczenia.

To nie był aneks. Pierwsza umowa - trwająca od paździenika 2015 - wygasła z końcem grudnia '15. Obecnie obowiązująca jest od 1. stycznia 2016.

BTW, nie orientujesz się ile taki zasiłek macierzyński wynosi netto ( jesli ktos pracował na najniższą) ??

suzi88 napisał:
To nie był aneks. Pierwsza umowa - trwająca od paździenika 2015 - wygasła z końcem grudnia '15. Obecnie obowiązująca jest od 1. stycznia 2016.

BTW, nie orientujesz się ile taki zasiłek macierzyński wynosi netto ( jesli ktos pracował na najniższą) ??

Według mnie bierzemy pod uwagę dochód z listopada ale różne interpretacje słyszałem.
Macierzyński nie mam pojęcia:) W ZUS-ie dadzą zaświadczenie ale to dopiero we wrześniu.

Witam, zlozylem wniosek na 1 dziecko i otrzymalem odmowe. Mops naliczyl mojej zonie dochod 1280 i moje 1480 wyszlo 915/os.

Moja sytuacja wyglada nastepujaco:

2014. Dochod roczny 18 tys. rocznie umowa o prace dochod utracony bo w 2015 zmienilem prace. Zona bez dochodow.

2015. Do kwietnia 1280zl potem bezrobocie bez zasilku do lipca, nowa umowa 1480 zl do listopada na podstawie przeszeregowania kwota wynagrodzenia obnizona do 1280zl i tak do teraz.
Zona marzec umowa o prace 1280, w listopadzie poszla na macierzynski 1000 zl netto i pobiera go do teraz.

Mops jak wyzej wzial zony kwote z umowy, oraz moja kwote z przed przeszeregowania. Moim zdaniem powinni wyliczyc 1280 z przeszeregowania oraz macierzynski 1000 zl mojej zony co daje 776 zl netto. Mops tlumaczy ze on takiego przeszeregowania nie uwzglednia.

Chcialem sie zapytac czy faktycznie jest to uzasadnione? Czy mops po prostu wzial najwyzsze kwoty i uznal ze caly czas tyle zarabiamy? Tymczasem dochody u nas spadly bo zona otrzymuje prawie 300 zl mniej a ja nie dosc ze dostaje 1280 nie 1500 to jeszcze bylem bezrobotny przez prawie 4 miesiace, moim zdaniem wyliczenia mopsu sa niesprawiedliwe. Prosze o wypowiedz.

matiias89 napisał:
przeszeregowania kwota wynagrodzenia obnizona do 1280zl
nie wiem co rozumiesz przez przeszeregowanie, ale ustawa nie definiuje obniżenia wynagrodzenia jako utraty dochodu

Po prostu, dlaczego MOPS uznal ze zarabiam 1480 a nie 1280 jak faktycznie jest...

Bo obniżenie wynagrodzenia nie jest utratą dochodu. Cały czas liczy się dochód z miesiąca następnego po rozpoczęciu zatrudnienia.
Tak samo u żony. Jeśli to jest macierzyński w trakcie trwania pracy a nie po ustaniu zatrudnienia to liczymy kolejny miesiąc po rozpoczęciu.

Czyli co mam sie zwolnic i znowu zatrudnic zeby mi naliczyli tak jak trzeba? Chore...
Przeciez to nie przedstawia rzeczywistej sytuacji finansowej wielu polakow, bo zapewne wielu w Polsce ma podobna sytuacje.

Ostatnia edycja:
Odmowa przyjęcia wniosku o 500 +

Witam.
Jestem samotną matką z dzieckiem które ma uznane ojcostwo i nosi nazwisko ojca z którym obecnie nie żyję, ojciec dziecka nie ma zasądzonych żadnych alimentów ponieważ nie chcę jego pieniędzy czasem coś da w miesiącu na dziecko a czasem w ogole. Byłam ostatnio w urzędzie gminy w celu złożenia wniosku o świadczenie 500 + zostałam nastraszona próba wyłudzenia świadczenia oraz odmówiono mi przyjęcia wniosku bez dostarczenia wniosku o alimentach wobec ojca. Odmowa wynika z tego że po narodzeniu dziecka razem z ojcem gdy jeszcze razem ze sobą żyliśmy byliśmy razem w urzędzie w celu załatwienia spraw związanych z świadczeniem rodzinnym i świadczeniem "Kosiniakowe" tam ojciec podpisywał jakieś dokumenty związane z jego dochodami i urzędniczka stwierdziła teraz że nie wie czy my razem żyjemy czy nie mimo mojej chęci złożenia pisemnego oświadczenia...

Czy urzędniczka postąpiła zgodnie z prawem ?? Co mam zrobić w tej sytuacji..

RE: Odmowa przyjęcia wniosku o 500 +

nie, urzędnik powinien przyjąć dokumenty. Ponadto z uwagi na brak powiadomienia o zmianie sytuacji rodzinnej wszcząć postępowanie w sprawie pobieranych świadczeń rodzinnych

Agnieszka3M napisał:
Ponadto z uwagi na brak powiadomienia o zmianie sytuacji rodzinnej wszcząć postępowanie w sprawie pobieranych świadczeń rodzinnych

Co przez to rozumiesz...

przeczytaj decyzję - pouczenie, jesteś zobowiązana powiadamiać o każdej zmianie sytuacji rodzinnej i dochodowej MOPS.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót