500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Widzę ,że statystycznie po dobie odpowiedź się pojawia dlatego "ponagliłem" :) Bez pośpiechu - poczekam :)

Agnieszka3M - jesteś bardzo niesprawiedliwa wygłaszając taką opinię.
Jestem pewny ,że sytuacji które nazywasz "matactwem" jest wiele, natomiast pojawia się i odsetek tatusiów, którzy znajdują się w takich lub podobnych sytuacjach. A nasze prawo - stety lub niestety marginalizuje ich. Ciekawe jestem czy w tym przypadku również ? Skądinąd w moim poście można doczytać się zasadniczej kwestii mianowicie temat wypływa u mnie w domu, wśród moich przyjaciół jako dyskusyjny i chciałbym go wyprostować z, po pierwsze, ciekawości, po drugie z chęci uzyskania informacji, których uzyskiwaniu służy to forum.
Oczywiście jak słusznie zauważył poprzednik, informację takową uzyskam w zasadnym wydziale urzędu gminy bądź miasta. Skoro jednak jest możliwość zapytania , czemu tego nie zrobić ?

Ps. Matactwo i wykorzystywanie jest domeną naszego Państwa i przykre ,ale prawdziwe jest to, że różne środowiska często patologiczne korzystają, z przywilejów danych nam przez Państwo w sposób - powiedzmy - naciągany. Natomiast czy stworzenie im możliwości tego - jak to nazwałaś - matactwa - nie jest dane im przez nie kompetentnych twórców ustaw ?
To tak tylko at hoc - retorycznie.

Pozdrawiam i nadal liczę na odpowiedź.
Damian :) z konta żony - nie mataczę :D

MMajeczka napisał:
Bo w sytuacji samotnej matki sprawa jest jasna. Nie zasadzone alimenty, ona wychowuje dzicko sama, dochod nie przekracza 800 zl na os (ona i dziecko) no i ona swiadczenia dostaje Co z facetem?

W przypadku faceta trudno uznać samotne ojcostwo przed śmiercią matki, zazwyczaj matka jest znana i można ją spokojnie podać o alimenty

Loczek25 - nby masz racje, ale skoro ustawa nie nakazuje zasądzania alimentów i w przypadku kobiet (samotbych matek) nikt noe sprawdza ani nie pyta czy kobieta otrzymuje cokolwiek od partnera ktory to daje dziecku nazwisko i przecież żyje to dlaczego miałaby nie wyglądać dokładbie w ten sam sposob sytuacja samotnego ojca.

Bo kobieta może nie wiedzieć, kto jest ojcem dziecka, jest to rozumowo dopuszczalne. Natomiast mężczyzna z założenia wie, kto urodził to dziecko, prawdopodobieństwo nieznanej matki jest znacznie mniejsze niż nieznanego ojca. No chyba, że to dziecko w kartonie przy śmietniku znalazł, ale to już zupełnie inne procedury.

Teoretycznie ustawa nie dyskryminuje samotnych ojców. Mają takie samo prawo do świadczenia jak samotne matki. Jeśli rodzice nie są małżeństwem a dzieckiem opiekuje się ojciec to nie musi wykazywać matki w składzie rodziny i jeśli się kwalifikuje powinien bez problemu dostać świadczenie.
Jak do takiej sytuacji podejdzie konkretny OPS to już inna sprawa. Mogą się uprzeć, że "nie bo nie". Podejście do samotnych ojców jest w tym kraju jakie jest. Wtedy SKO zostaje.

aderia
Nastąpiło uzyskanie dochodu, przedstawić będziesz musiała zaświadczenie za miesiąc następujący po miesiącu uzyskania dochodu czyli za pełny luty.

Moje pytanie:

Jak wygląda kwestia z zasiłkiem opiekuńczym?
Miałam prawie dwa tyg opieki w grudniu na dziecko, mam DG, a że były niskie dochody to załapaliśmy się na 1 dziecko i teraz nie wiem czy to będzie uzyskany i jednocześnie utracony? Wypłaci mi ZUS dopiero pod koniec stycznia.
Chciałabym najpierw tutaj uzyskać informację bo u nas babki z MOPS nie bardzo ogarniają, miały problem ze zrozumieniem, że składki za dany miesiąc nie zaliczają się do kosztów za ten miesiąc za który były opłacane tylko dopiero zalicza się do kosztów w miesiącu, w którym je opłacam. Tłumaczyłam kilka razy aż w końcu musiałam napisać to na piśmie żeby zrozumiały.

500+ i macierzyński

Spodziewam się dziecka, dlatego chciałabym się upewnić czy słowa mojego pracodawcy są prawdą, czy też nie.

Otóż, usłyszałam, że zmieniło się prawo i wysokość mojego wynagrodzenia w czasie urlopu macierzyńskiego wyniesie tyle, ile uda mi się przepracować w przeciągu sześciu miesięcy od podpisania umowy. To znaczy, że otrzymam średnią z sześciu miesięcy z tych moich przepracowanych godzin.

Pracuję w sklepie. Umowę dostałam dopiero gdy awansowałam na kierownika. Była to umowa na okres próbny trzech miesięcy i wpisane miałam pół etatu. Tu miałam stawkę stałą. Na umowie 925 zł brutto, a do ręki dostawałam zupełnie inną kwotę.

Wraz z zakończeniem umowy, zrezygnowałam ze stanowiska, wracając na stanowisko kasjerskie. Umowy nie widziałam bardzo długo, po czym ostatnio kiedy poinformowałam o zajściu w ciążę, przedłożono mi do podpisania umowę spisaną w dniu następnym od zakończenia poprzedniej, wraz z aneksem do niej i zmianie pół etatu na cały i oczywiście o podniesieniu płacy na tą nową minimalną w wysokości 2000 zł brutto.

No i teraz mam mętlik w głowie, ponieważ nie dostaję tyle pieniędzy, ile mam wpisane w umowie. Mam tyle, ile godzin przepracuję. Nie chcę dać się tak wykorzystać i niepotrzebnie harować jak wół (z myślą, że muszę dać radę, bo inaczej nie utrzymam dziecka), kiedy będę już na późniejszym etapie ciąży i na przykład nie będę w stanie wytrzymać tych dwunastu godzin pracy, podczas gdy nie dostanę tej średniej, a tyle ile w umowie.

I jeśli by miała być wyciągniętą jakaś średnia, ale może z umowy, to jak to będzie liczone? Zaczęłam pracę na umowę jako kierownik w lipcu 2016 (pół etatu), jako kasjer od października 2016, no i ciągnę to do teraz. Czy ta umowa jako kierownik też się liczy?

Jeśli znowu chodzi o 500+ to mieszkam ze swoim partnerem i jego rodzicami. Nie mamy ślubu, oboje pracujemy. Ja na umowę o pracę, on na zlecenie. No i czy gdybyśmy chcieli złożyć wniosek o 500+ na pierwsze dziecko, to dochód na osobę w rodzinie wyliczamy z mojego, partnera, no i dodajemy dziecko, czy rodzice partnera również się do tego wliczają?

RE: 500+ i macierzyński

whispers napisał:
umowa na okres próbny trzech miesięcy i wpisane miałam pół etatu. Tu miałam stawkę stałą. Na umowie 925 zł brutto, a do ręki dostawałam zupełnie inną kwotę.

Na kombinowaniu nigdy dobrze się nie wyjdzie ! Kombinatorom tu nie pomagamy ... więc najlepiej zadzwoń do ZUSu i MOPSu i tam się wszystkiego dowiesz.

500plus jak to jest

witam

pobieram aktualnie 500 + w tym roku bede wyjezdzal do pracy za granice ,zona pracuje na umowe zlecenie ma odprowadzane składki zus ,mieszka z dziecmi w kraju ,problem polega na tym iż nie jestem pewien jak interpretować że żona jest aktywna zawodowo czy umowa zlecenie jest pracą która zalicza sie do aktywnych zawodowo ,ponieważ jeśli nie to zasiłek 500 plus musze chyba zawiesić w Polsce ,bo przepisy mówią że pierwszeństwo w wypłacie 500 plus ma kraj jeśli żona jest aktywna zawodowo ,jeśli nie pracuje już nie mam prawa pobierać 500 plus z POlski tylko kraju gdzie ja pracuje
Doszły mnie informacje że tylko umowa o prace jest dla Urzedu ze zona jest aktywna zawodowo .Czy tak jest??
proszę o jasną interpretację jak to jest z tą umową zlecenie czy ta praca jest zaliczana jako aktywna zawodowo.

umowa zlecenie a 500 plus

witam

pobieram aktualnie 500 + w tym roku bede wyjezdzal do pracy za granice .zona pracuje na umowe zlecenie ma odprowadzane składki zus ,mieszka z dziecmi w kraju ,problem polega na tym iż nie jestem pewien jak interpretować że żona jest aktywna zawodowo czy umowa zlecenie jest pracą która zalicza sie do aktywnych zawodowo ,ponieważ jeśli nie to zasiłek 500 plus musze chyba zawiesić w Polsce ,bo przepisy mówią że pierwszeństwo w wypłacie 500 plus ma kraj jeśli żona jest aktywna zawodowo ,jeśli nie pracuje już nie mam prawa pobierać 500 plus z POlski tylko kraju gdzie ja pracuje . Mam takie informacje że dla Urzedu tylko umowa o pracę stanowi że żona jest aktywna zawodowo inna juz nie czy tak rzeczywiście jest ??

Mam takie informacje że dla Urzedu tylko umowa o pracę stanowi że żona jest aktywna zawodowo inna juz nie czy tak rzeczywiście jest ??

proszę o jasną interpretację jak to jest z tą umową zlecenie czy ta praca jest zaliczana jako aktywna zawodowo
dziękuje

Dostałam wyrok w sprawie renty. Zaległa wypłata za okres od 2014 do 2017. Jak to rozliczyć?

a pieniadze dostalas fizycznie? nawet jezeli to bedzie pewnie dochod utracony , ale moze niech bardziej zorientowani sie wypowiedza.

Mam pytanie, zmienilam adres i stan cywilny, dostane decyzje z MOPS o wstrzymaniu 500 plus i musze wystapic do nowej gminy o wznowienie swiadczen.
Przy skladaniu wniosku w kwietniu mialam dzialalnosc ryczaltowa zalozona w styczniu 2016 , dwoje dzieci na utrzymaniu .Niedawno wyszlam za maz i teraz mam wspolne gospodarstwo z mezem i jednym dzieckiem,bo skolei syn sie usamodzielnil , dzialalnosc gospodarcza prowadze nadal.Co dokladnie naszykowac?

Ostatnia edycja:
500 + na 1 dziecko a renta od Ubezpieczyciela

Dzień dobry
Moja żona otrzymuje rentę z zus oraz rentę od ubezpieczyciela wyrównującą dochody.
Czy renta wyrównująca dochody od ubezpieczyciela wlicza się do wyliczenia dochodu rodziny?

polalamiec napisał:
Dostałam wyrok w sprawie renty. Zaległa wypłata za okres od 2014 do 2017. Jak to rozliczyć?

Telefonicznie dowiedziałam się że wyrównania nie liczy się do dochodu. Zostanie więc tylko uwzględniona do dochodu sama renta miesięczna od momentu wyrównania.

Witam.W ubiegłym roku żona złożyła wniosek w mopsie o 500+.Papiery poszły do Ropsu ponieważ pracowałem za granicą.od listopada jestem w kraju i chcę podjąć tu prace.Niestety do tej pory nie przyszła żadna decyzja,a na telefoniczne zapytanie pani w biurze odpowiedziała że trzeba czekać.....obecnie jesteśmy bezrobotni i żyjemy z oszczędności.Czy jest szansa na zaległe pieniądze?Nie musze przecież sie starać za ten okres o Kindergeld tym bardziej że w ubiegłym roku przepracowałem ok 3 miesiące a za pozostałe musiałem zapłacić składki w KRUS.Proszę o odpowiedz...z góry dziękuje.

bartek187 napisał:
Witam.W ubiegłym roku żona złożyła wniosek w mopsie o 500+.Papiery poszły do Ropsu ponieważ pracowałem za granicą.od listopada jestem w kraju i chcę podjąć tu prace.Niestety do tej pory nie przyszła żadna decyzja,a na telefoniczne zapytanie pani w biurze odpowiedziała że trzeba czekać.....obecnie jesteśmy bezrobotni i żyjemy z oszczędności.Czy jest szansa na zaległe pieniądze?Nie musze przecież sie starać za ten okres o Kindergeld tym bardziej że w ubiegłym roku przepracowałem ok 3 miesiące a za pozostałe musiałem zapłacić składki w KRUS.Proszę o odpowiedz...z góry dziękuje.

cytuje ze strony ministerstwa Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Aktualności / Odpowiadamy na pytania o 500+ za granicą / Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
"Postępowanie trwa już bardzo długo, nie mam środków do życia, czy można wcześniej uzyskać świadczenia?
W szczególnych przypadkach, kiedy postępowanie ulega znacznemu przedłużeniu, istnieje możliwość ubiegania się o tymczasowe przyznanie świadczeń rodzinnych w Polsce za okres, w którym instytucja polska nie posiada wszelkich niezbędnych informacji, dotyczących sytuacji w innym państwie. W takim przypadku wnioskodawca może wystąpić do Marszałka Województwa z wnioskiem o tymczasowe przyznanie świadczeń – w oparciu o art. 7 rozporządzenia 987/2009. Należy jednak podkreślić, że wydana na wniosek decyzja*ma wyłącznie charakter czasowy i w przypadku otrzymania świadczeń rodzinnych za granicą, może zaistnieć konieczność zwrotu przyznanych w Polsce tymczasowo świadczeń – wraz*z ewentualnymi odsetkami."

W Pana sytuacji radzę udać się do ośrodka w którym złożony był wniosek, dołączyć do akt sprawy oświadczenie że od dnia xx przebywa Pan na terenie Polski i że jest Pan osobą bezrobotną zarejestrowaną/nie zarejestrowaną w PUP, jeśli Pan podjął zatrudnienie to trzeba dołączyć umowę o pracę. Ośrodek prześle to oświadczenie do ROPS, może Pan dopisać że prosi Pan o wydanie zawiadomienia dotyczącego okresu od kiedy Przebywa Pan na terenie Polski tj od dnia xx. To może przyspieszyć w ten sposób że okres w którym przebywał Pan za granicą będzie nadal rozpatrywany w ROPS a okres bieżący, po przesłaniu przez ROPS zawiadomienia o właściwości do Ośrodka, będzie już osobno rozpatrywany przez ośrodek. Znacznie przyspiesza się postępowanie gdy strona osobiście stawi się w ROPS, dopyta i dopisze potrzebne oświadczenia. Postepowanie w ROPS trwa bardzo długo.

500+ w trakcie rozwodu

Jak liczyc dochod w nowym okresie 2017\2018. Sprawa rozwodowa trwa od wrzesnia 2016 teraz w marcu 2017 bedzie raczej ostatnia sprawa na ktorej tez zostana zasadzone alimenty- do tej pory od pazdziernika sad wydal zabezpieczenie. Czy dochód za 2016 rok bedzie brac pod uwage dochody ojca, a jak z alimentami kiedy będą brane pod uwagę. pozdrawiam

Wczoraj odebrałem telefon z MOPS że urzędnik się pomylił i niesłusznie przyznano mi świadczenie 500+ na pierwsze dziecko i mam zwrócić pieniądze do Urzędu Gminy.
Moja sytuacja wygląda tak, ja na umowie o pracę mam minimalną krajową, moja żona do 15 listopada 2016 była na urlopie wychowawczym a od 15.11.2016 wróciła do pracy i też na umowie ma minimalną krajową.
Nie do końca jestem pewny czy słusznie zabrano mi to świadczenie, w internecie znalazłem taki opis :
,,Dochód członka rodziny to przeciętny miesięczny dochód członka rodziny osiągnięty w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na który ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego.”
Jeśli oblicza się dochód z roku 2016 to przecież w mojej sytuacji nie przekraczam progu 800zł dochodu netto na członka rodziny ?
Osoby obeznane lepiej odemnie proszę o wskazówki i pomoc. Dodam że posiadam obecnie jedno dziecko, drugie w drodze

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót