A
ajus38
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Mam pytanie odnośnie gospodarstwa rolnego. Nabyłem go w drodze spadku po śmierci ojca w 2012r. Jednak mieszkam w innym województwie, praktycznie na to gospodarstwo nie jeżdżę, a wszystkim zajmuje się brat -bierze dopłaty, składa wnioski o dotacje, bierze faktury na paliwo i sobie odlicza, płaci podatki, jest upoważniony notarialnie przeze mnie do reprezentowania mnie przed urzędami w kwestiach związanych z prowadzeniem gospodarstwa. W praktyce jest tak, jakby było to oddane bratu w dzierżawę, ale nie mamy żadnej umowy przedstawionej w ewidencji gruntów. Faktycznie ja nie mam żadnego zysku z tego pola. Pracuję na etacie w prywatnej firmie i jeśli do 500+ zostanie uwzględniony dochód z pola, to zostanie przekroczony próg 800 zł o kilkanaście zł.
Czy jest jakaś możliwość, żeby tego pola zgodnie z prawem nie wliczać do dochodu? Jeśli to teraz sprzedam bratu albo przedstawię umowę w rejestrze gruntów, to i tak dochód wylicza się z 2014r, więc ani sprzedaż ani dzierżawa spisana teraz nie zmieni nic w 2014. Czy to upoważnienie do reprezentowania mnie przez brata w sprawach związanych z urzędami może być podstawą do niewykazywania dochodu z pola? Są inne możliwości do wyjścia z tej sytuacji?
Czy jest jakaś możliwość, żeby tego pola zgodnie z prawem nie wliczać do dochodu? Jeśli to teraz sprzedam bratu albo przedstawię umowę w rejestrze gruntów, to i tak dochód wylicza się z 2014r, więc ani sprzedaż ani dzierżawa spisana teraz nie zmieni nic w 2014. Czy to upoważnienie do reprezentowania mnie przez brata w sprawach związanych z urzędami może być podstawą do niewykazywania dochodu z pola? Są inne możliwości do wyjścia z tej sytuacji?