500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie odnośnie gospodarstwa rolnego. Nabyłem go w drodze spadku po śmierci ojca w 2012r. Jednak mieszkam w innym województwie, praktycznie na to gospodarstwo nie jeżdżę, a wszystkim zajmuje się brat -bierze dopłaty, składa wnioski o dotacje, bierze faktury na paliwo i sobie odlicza, płaci podatki, jest upoważniony notarialnie przeze mnie do reprezentowania mnie przed urzędami w kwestiach związanych z prowadzeniem gospodarstwa. W praktyce jest tak, jakby było to oddane bratu w dzierżawę, ale nie mamy żadnej umowy przedstawionej w ewidencji gruntów. Faktycznie ja nie mam żadnego zysku z tego pola. Pracuję na etacie w prywatnej firmie i jeśli do 500+ zostanie uwzględniony dochód z pola, to zostanie przekroczony próg 800 zł o kilkanaście zł.
Czy jest jakaś możliwość, żeby tego pola zgodnie z prawem nie wliczać do dochodu? Jeśli to teraz sprzedam bratu albo przedstawię umowę w rejestrze gruntów, to i tak dochód wylicza się z 2014r, więc ani sprzedaż ani dzierżawa spisana teraz nie zmieni nic w 2014. Czy to upoważnienie do reprezentowania mnie przez brata w sprawach związanych z urzędami może być podstawą do niewykazywania dochodu z pola? Są inne możliwości do wyjścia z tej sytuacji?

Posiadam córkę z poprzedniego związku. Dziecko przebywa z matką, ale poczuwam się do opieki nad córką, spędza u mnie 2 dni w tygodniu. Płacę alimenty w kwocie 500zł. Jakiś czas po rozstaniu związałem się z inną kobietą. Mamy syna. Pojawia się pytanie czy w takiej sytuacji mogę otrzymać pieniądze z programu 500+. Proszę o podpowiedź.

RE: 500+ a Kindergeld

Witam mam pytanie jeśli mąż pracuje w Niemczech i pobieramy tam Kindergeld to czy przysługują nam pieniążki z programu 500+.

Witam mam pytanie co do 500+ na pierwsze dziecko tzn. w sumie drugie ale syn ma już 18 lat więc niby się nie liczy jako pierwsze dziecko. Więc o co chodzi z przyznawaniem 500+ na pierwsze dziecko dla najuboższych ja pracuję dorywczo gdzie zarabiam do 900 zł konkubina ma tylko rodzinne 118 zł ja nie jestem zarejestrowany w Urzędzie Pracy. Pytam tu bo w sieci nie znalazłem odpowiedniego artykułu pasującego do mojego zapytania. Pani która przyjmowała wniosek 500+ nic się nie pytała tylko na szybko sprawdziła.
Decyzji do dziś dnia nie dostaliśmy niby są wysyłane pocztą dzwoniąc do nich człowiek jest traktowany jak intruz nie uzyska żadnej informacji poza tym,że wysyłają pocztą. Nie wiem czy nie muszę napisać jakiegoś oświadczenia o zarobkach o którym to Pani przyjmująca wniosek nic nie mówiła.

jaśpytalski napisał:
Pojawia się pytanie czy w takiej sytuacji mogę otrzymać pieniądze z programu 500+. Proszę o podpowiedź.

Co masz napisane w wyroku rozwodowym? Dziecko jest tylko przy matce, czy jest zapis o opiece naprzemiennej?

złożyłeś wniosek więc czekaj na decyzję.

Przyjdzie decyzja będziesz działać dalej.

Nie byliśmy małżeństwem więc sprawa dotyczyła tylko wysokości alimentów. Nie mam w jakikolwiek sposób ograniczonych praw rodzicielskich.

Kilka pytań ws 500+

Witam czytelników, proszę o pomoc w kilku kwestiach związanych z kochanym programem 500+..

W listopadzie '15 roku urodził mi się syn. Jestem w związku małżeńskim, jest to nasze pierwsze dziecko.

Rozumiem, że aby obliczyć dochód muszę odgrzebać PITa za rok 2014. W owym roku zarówno ja jak i moja żona pracowaliśmy, dochód nasz wyniósł w sumie ok 50 tys/rok, więc owe 800 zł na członka rodziny przekraczaliśmy znacznie. Z tym, że nie wiem czy można dodawać nasze dochody skoro w tamtym roku mieszkaliśmy razem tylko 3 miesiące (ślub braliśmy pod koniec września, przed nim małżonka mieszkała ze swoimi rodzicami)??

W roku 2015 żona zaszła w ciąże, była więc na chorobowym. Potem urodziła dziecko, umowa w pracy z końcem grudnia wygasła i obecnie dostaje tylko macierzyńskie z ZUSu, ok. 1100 zł na miesiąc.

Czy można więc podciągnąć to pod 'dochód utracony' o którym mowa jest w programie?

Druga sprawa - kogo wliczamy w grono członków rodziny? Oprócz naszej trójki mieszkają z nami również moi rodzice. Ojciec pracuje, matka nie. Prowadzimy wspólne gospodarstwo domowe. Sumując moją i taty wypłate, macierzyńskie mojej żony i dzieląc to wszystko przez pięć osób wychodzi to poniżej tych 800 zł na osobę.

Jest sens w ogóle składać wniosek? Jaką mam szansę na otrzymanie świadczenia?

Z góry dziękuję za pomoc.

RE: Kilka pytań ws 500+

Mahone44 napisał:
Czy można więc podciągnąć to pod 'dochód utracony' o którym mowa jest w programie?
tak, ale zasiłek macierzyński jest dochodem uzyskanym

Mahone44 napisał:
Druga sprawa - kogo wliczamy w grono członków rodziny?
Ty, zona i dziecko

Jeśli umowa zlecenie wygasa mi 31 maja, ale wypłatę wezmę jeszcze w czerwcu, to mogę złożyć papiery na 500+ od czerwca, czy dopiero w lipcu?

Witam zlozylam wniosek o 500 + 18 kwietnia. Kiedy moge spodziewac sie decyzji ? Moze ktos sie orientuje. I czy wtedy dostane pieniadze z wyrownaniem jesli wyplata bedzie w maju ?

Na takie pytania odpowiedzi są na każdej stronie w internecie. Na wydanie decyzji czeka sie ok 2 tygodnie i dostanie Pani wyrównanie.

Jeśli umowa zlecenie wygasa mi 31 maja, ale wypłatę wezmę jeszcze w czerwcu, to mogę złożyć papiery na 500+ od czerwca, czy dopiero w lipcu?

Ostatnia edycja:
Witam, Planuję złożyć wniosek o 500+. Mam problem z wyliczeniem dochodu. Moja sytuacja przedstawia się następująco : w 2014 roku otrzymywałam na uczelni stypendium socjalne w wysokości 320 zl/ m-c oraz stypendium rektora w wys. 500zl/m-c. Obecnie nie studiuję. Czy te świadczenia będą liczone do dochodu ? i czy to będzie traktowane jako dochód utracony ? Dodatkowo pracowałam w 4 różnych zakładach pracy: od stycznia do lipca 2014 r. w jednym, w maju umowa zlecenie w drugiej firmie, od sierpnia do października w kolejnej firmie, a od listopada 2014 do dnia dzisiejszego w 4 zakładzie pracy. Czy z tych trzech zakłądów pracy, z którymi mam rozwiązaną umowę muszę przedstawić świadectwo pracy ? Jak będzie liczony dochód za 2014 w moim przypadku? proszę o pomoc

tak, ale jestem na macierzyńskim.

Witam, może to juz było ale trudno się przekopać.Czy może mi ktoś pomóc w nastepującej sprawie .W styczniu tego roku załozyłam działalnosc gospodarczą, w 2014 roku osiagnełam około 15 tysięcy dochodu (na trzy osoby), w 2015 zero.Składając o 500plus poproszono mnie o oswiadczenie o dochodzie z 2016 , jaki ma to wplyw na uzyskanie swiadczenia?Wystepuje o swiadczenie na pierwsze dziecko.Drugie jest dorosle.
Z góry dziekuje :)

Ostatnia edycja:
praca a 500+

Mam pytanko. Niedługo, za kilka miesięcy kończę 18 lat. Rodzice kwalifikują się do 500+ i ja mam pytanie czy po ukonzeniu przeze mnie 18 lat jak będę chciała podjąć pracę czy moje zarobki wpływają jakoś na to? No bo przecież ja będę już pełnoletnia i chce normalnie pracować na siebie nie zwracając uwagi na rodziców.

RE: praca a 500+

Wkleję Ci fragment z wniosku o 500+
"Rodzina oznacza odpowiednio: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka (opiekun faktyczny dziecka to osoba faktycznie opiekującą się dzieckiem, jeżeli wystąpiła z wnioskiem do sądu opiekuńczego o przysposobienie dziecka) oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia.
Ja to rozumiem tak, iż jak sama się utrzymujesz - to nie wchodzisz w skład rodziny. Chyba ustala się to tylko na podsatwie oświadczenia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót