500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam mam pytanie szukałam na wielu forach ale niestety nie znalazłam, jestem w ciąży ( samotna matka ) mam umowę o pracę, po ciąży mam mieć macierzynskie+rodzicielskie oprócz tego studiuje zaocznie. Ojciec dziecka chce płacić w przyszłości alimenty, mieszkam z rodzicami nie posiadam nic swojego. Jak to wygląda z wnioskiem o 500+?

500+ a stypendium

Czy 500+ wlicza sie do stypendium socjalnego na studiach?

samotne matki nie mają w tym programie przywilejów, obowiązuje ciebie kryterium 800 zł na osobę

Kwalifikuje się do 800 zł na osobę czyli ja i dziecko.

RE: 500+ a stypendium

500+ nie jest liczone jako dochód w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych, a na tej ustawie stypendia socjalne się opierają

Witam mam pytanie. Jestem samotną matką. Ojciec dziecka w akcie urodzienia jest nieznany. Czy dostanę 500 ?

Aby dostać 500+ musisz spełnić kryterium dochodowe. Fakt bycia samotną matką nie ma tutaj znaczenia (poza tym, że dochód Twojej rodziny dzielony jest na mniejsza liczbę osób).

rozumiem ale czytalam artykul ze osoby samotnie wychowujace musza miec zasadzone alimenty na dziecko... ja owych nie mam

witam
ja mam pytanko dotyczące 500+ .W roku 2015 z mężem nigdzie nie pracowaliśmy mamy jedno dziecko w wieku 7 lat czy mogę złożyć wniosek i czy jest szansa że nam przyznają te 500 złotych?Dziękuje za odpowiedz

Ostatnia edycja:
Witam, Wychowuje sama corke mam przyznane alimenty i zarabiam najnizsza krajowa. Odmowili mi zasilku bo przekracza ok 12 zł na osobe. Moge sie od tego odwolac ?

jakiego zasiłku odmówiono? w pouczeniu w decyzji jest wszytsko napisane.

Agnieszka3M
Dziekuję za odpowiedz powyzej.
Mogłabys mi tylko podpowiedziec , sama prowadze ksiegowosc na razie , zaswiadczenie o tym dochodzie z pierwszych faktur przedstawic im na zwyklym oswiadczeniu czy sama sobie mam wystawic zaświadczenie jako pracodawca, bo taki druk tez mi dali.
I jak dolicza ten dochod z 2016 to rozloza go proporcjonalnie na 12 miesiecy ?
Obawiam sie ze moge sie nie zalapac ale zlozyc nie zaszkodzi mi chyba ...

Witam. Czy w przypadku składania wniosku na jedno dziecko, trzeba składać jakieś załączniki(oboje pracujemy na etatach) czy opieka sama sama sobie to sprawdzi?
2. Czy dochód z wynajmu lokalu brany jest pod uwagę przy wyliczaniu dochodu na osobę?

tak są załączniki oświadczeń o dochodach, chyba ten dochód tez jest brany pod uwage , ale to może odpowie ktoś lepiej zorientowany

ania_mania napisał:
Agnieszka3M
Dziekuję za odpowiedz powyzej.
Mogłabys mi tylko podpowiedziec , sama prowadze ksiegowosc na razie , zaswiadczenie o tym dochodzie z pierwszych faktur przedstawic im na zwyklym oswiadczeniu czy sama sobie mam wystawic zaświadczenie jako pracodawca, bo taki druk tez mi dali.
I jak dolicza ten dochod z 2016 to rozloza go proporcjonalnie na 12 miesiecy ?
Obawiam sie ze moge sie nie zalapac ale zlozyc nie zaszkodzi mi chyba ...

Jeśli dochód z 2014 był utracony a działalność rozpoczęła Pani w styczniu 2016 to pod uwagę będzie brany dochód z lutego 2016. Sama Pani wypełnia oświadczenie.

gość4444 napisał:
Witam. Czy w przypadku składania wniosku na jedno dziecko, trzeba składać jakieś załączniki(oboje pracujemy na etatach) czy opieka sama sama sobie to sprawdzi?
2. Czy dochód z wynajmu lokalu brany jest pod uwagę przy wyliczaniu dochodu na osobę?

Jeśli od 2014 nie było zmiany pracodawcy to wystarczy aktualne zaświadczenie o zatrudnieniu.
Dochód z wynajmu jak najbardziej jest liczony.

no tak , a z dzialnoscia roznie bywa jednego miesiaca zarobie a drugiego nie, to co ile mam im potem skladac te oswiadczenia?luty, marzec powinnam sie zmiescic w kryterium.

ania_mania napisał:
no tak , a z dzialnoscia roznie bywa jednego miesiaca zarobie a drugiego nie, to co ile mam im potem skladac te oswiadczenia?luty, marzec powinnam sie zmiescic w kryterium.

Oświadczenie tylko raz przy składaniu wniosku. Na ten okres zasiłkowy będzie brany pos uwagę tylko luty.

vorten napisał:
Oświadczenie tylko raz przy składaniu wniosku. Na ten okres zasiłkowy będzie brany pos uwagę tylko luty.

bardzo dziękuję :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót