500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam serdecznie. Chciałabym spytać czy zasiłek macierzyński wchodzi w skład obliczania dochodu czy jest przychodem utraconym?
Sprawa wygląda tak: Jestem po rozwodzie, dwójka dzieci na które dostaję alimenty (wiem, że się je wlicza) W 2013 założyłam działalność, potem urodziłam trzecie dziecko, na przełomie 2013 i 2014 roku pobierałam zasiłek macierzyński z ZUSu, firma w tym czasie cały czas pracowała. Firma funkcjonuje po dzień dzisiejszy a ja w tym roku podjęłam się pracy na etat. Wiem że mogę odliczać kryterium dochodowe na 1 dziecko wraz z ojcem mojego trzeciego dziecka (mimo braku ślubu razem mieszkamy i wspólnie wychowujemy dzieci) i wtedy liczę 800 netto razy 5 osób.

klara2000 napisał:
Witam serdecznie. Chciałabym spytać czy zasiłek macierzyński wchodzi w skład obliczania dochodu czy jest przychodem utraconym?
Sprawa wygląda tak: Jestem po rozwodzie, dwójka dzieci na które dostaję alimenty (wiem, że się je wlicza) W 2013 założyłam działalność, potem urodziłam trzecie dziecko, na przełomie 2013 i 2014 roku pobierałam zasiłek macierzyński z ZUSu, firma w tym czasie cały czas pracowała. Firma funkcjonuje po dzień dzisiejszy a ja w tym roku podjęłam się pracy na etat. Wiem że mogę odliczać kryterium dochodowe na 1 dziecko wraz z ojcem mojego trzeciego dziecka (mimo braku ślubu razem mieszkamy i wspólnie wychowujemy dzieci) i wtedy liczę 800 netto razy 5 osób.

Wychodzi na to, że w Pani przypadku nie będzie dochodu utraconego. Czyli wliczać się będą alimenty, zasiłek, dochody z działalności i dochody z etatu.

czy w przypadku gdy z partnerem nie mamy wspólnych dzieci ale prowadzimy wspolne gospodarstwo jego tez należy liczyć do dochodu? mamy meldunek pod jednym adresem , jest zatrudniony w mojej firmie na etacie.

ania_mania napisał:
czy w przypadku gdy z partnerem nie mamy wspólnych dzieci ale prowadzimy wspolne gospodarstwo jego tez należy liczyć do dochodu? mamy meldunek pod jednym adresem , jest zatrudniony w mojej firmie na etacie.

Jeśli nie ma wspólnych dzieci konkubent/konkubina nie wchodzi w skład rodziny.

500-plus

Dzień dobry !

Proszę mi doradzić co mam zrobić w takiej sytuacji. Otóż mój mąż złożył wniosek o wypłatę 500 złotych na dzieci i podał tylko swoje konto , nie informuje mnie co z tymi pieniędzmi nie daje na dzieci twierdząc , że to on utrzymuje rodzinę .
Chcę starszą córkę zapisać do przedszkola i z tych pieniędzy opłacać jej pobyt w przedszkolu, niestety twierdzi , że nie da środków na ten cel bo pieniądze są jemu potrzebne .
Proszę mi doradzić jak mam przejąć te pieniądze , tak żebym mogła zaspokoić potrzeby dzieci , a mamy dwoje 1000 złotych to już suma za którą można wiele zrobić.
Eliza

RE: 500-plus

Mieszkacie razem ? Czy Pani pracuje ? Kto robi opłaty i kupuje wszystko (jedzenie, chemia, ubrania - po prostu to co na co dzień jest potrzebne) ? Macie rozdzielność majątkową czy jak ... pytanie troche mało precyzyjne ..

dziękuję, tak myslałam ale wolałam dopytać, bo przy zasiłkach celowych biora pod uwagę.

Witajcie,

po ostatniej wizycie w WSS u mnie w mieście całkowicie zgłupiałam w sprawie "500+" oraz świadczenia z FA. Zapoznałam się z treścią ustawy, ale chciałabym rozwiać moje wątpliwości.

Czy uzyskiwanie świadczenia "500+" wpływa na świadczenie wypłacane z funduszu alimentacyjnego? Tzn. czy świadczene "500+" jest wliczane do dochodu rodziny, na podstawie którego oblicza się prawo do świadczenia z FA?

Nie, 500+ nie jest wliczane do dochodu jeśli chodzi o FA i rodzinne.

Tak właśnie mi się wydawało. Dostałam telefon z WSS z prośbą o stawienie się po odbiór decyzji dotyczącej 500 + i otrzymałam od razu zawiadomienie o wszczęciu postępowania związanego ze zmianą decyzji dot. wypłaty świadczenia rodzinnego w związku z podjęciem przeze mnie lepiej płatnej pracy. Pani w urzedzie rzuciła coś przy okazji, że po wypłacie 500+ będą musieli przeliczyć, czy moim dzieciom należeć się będą alimenty. Mam nadzieję, że to był tyko skrót myślowy.

Chociaż.... kto wie, co Prawi i Sprawiedliwi dla nas szykują ;)

nie był, skoro zmieniłaś pracę Twój dochód będzie ustalony na nowo również w przypadku FA

Praca w Holandii, a 500+

Witam, pewnie narażę się na krytykę ale spróbuję :D jeśli ktoś pomoże będę bardzo wdzięczna :) W latach 2013 - 2015 pracowałam w Holandii, po powrocie do Polski złożyłam wniosek na 500+ na pierwsze dziecko, w którym oświadczałam że w 2014 roku nie miałam żadnych dochodów (tak poradziły mi panie z mopsu), jednak chcąc się teraz rozliczyć w Holandii muszę mieć wg nowych przepisów rozliczenie z US Polskiego, więc w mopsie będą wiedzieli że pracowałam w 2015 r. w Holandii. Moje pytanie brzmi następująco: czy Polski mops ma możliwość sprawdzenia moich dochodów za lata 2013 i 2014? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :smile::smile:

RE: Praca w Holandii, a 500+

nie pomagamy oszukiwac
zarobiłaś to masz to podać i tyle bo jak dojdą do tego że oszukalas to będziesz musiała kasę oddawać

ok, rozumiem twoje podejście i szanuje je, niemniej jednak uważam że państwo nas okrada, więc kombinowanie to nie tyle oszustwo co odzyskiwanie swoich pieniędzy :D Pozdrawiam ;-)

To zdecydowanie oszustwo.
Jakie odzyskanie "swich"pieniędzy? To ile ty już podatków zapłaciłaś? Sądzę, że jesteś młodą osobą. Dość długo nie pracowałaś albo miałaś niskie dochody. Chyba korzystałaś z pomocy Mopsu - pieniądze podatników. Dziecko zostało w Polsce. Może uczęszczało do żłobka lub przedszkola - z dopłatą od państwa (z moich między innymi podatków). Niedługo pójdzie do szkoły. I znów dopłaty od państwa: na utrzymanie budynków, opłacenie pracy nauczycieli...

Agnieszka3M napisał:
nie był, skoro zmieniłaś pracę Twój dochód będzie ustalony na nowo również w przypadku FA
Tak, oczywiście- to rozumiem, że w związku ze zmianą wynagrodzenia konieczna jest ponowna weryfikacja uprawnienia do korzystania ze świadczenia z FA. Pani z WSS jednak powiedziała wyraźnie, że weryfikacja jest konieczna w związku ze świadczeniem 500+. No nic, może coś źle zrozumiałam. W każdym razie dziękuję za odpowiedzi.

Maajka11 napisał:
ok, rozumiem twoje podejście i szanuje je, niemniej jednak uważam że państwo nas okrada, więc kombinowanie to nie tyle oszustwo co odzyskiwanie swoich pieniędzy :grin: Pozdrawiam :wink:
Nie pochwalam takiego podejścia, ale prosisz o rzeczową odpowiedź na pytanie więc proszę.

Zawsze możesz złożyć wniosek o przyznanie 500+. Możesz podać fałszywe oswiadczenie o dochodzie i może zdarzyć się tak, że świadczenie zostanie Ci przyznane. Jednakże fałszywe oswiadczenie podlega karze. MOPS ma prawo do weryfikacji prawdziwości złożonego oswiadczenia nie tylko w bieżącym roku zasiłkowym ,ale i w następnych latach. O ile wyjdzie na jaw, że zataiła Pani dochód moze mieć Pani pewność, że zainteresuje się tym nie tylko MOPS, ale i Urząd Skarbowy, a takich kontroli nie życzę nikomu. Zapewne za podanie fałszywych danych nie pójdzie Pani do więzienia, ale konieczne będzie zwrócienie całości nienależnie pobranych świadczeń z odsetkami. A w przypadku 500 zł miesięcznie jest to spora suma.

Radzę się poważnie zastanowić bo licho nie śpi. Wystarczą życzliwi sąsiedzi albo zazdrosne koleżanki. Nawet rodzice mogą zgłosić doMOPSu że świadczenie jest nienależne. Co więcej- może zaskoczę, ale pracownicy MOPS też mają oczy i mają sąsiadów i znajomych. Takie sprawy niestety szybko wychodzą na jaw. A konieczność oddania kilku(nastu) tysięcy w przeciągu 14 dni to tragedia dla młodego człowieka.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maajka11 napisał:
niemniej jednak uważam że państwo nas okrada, więc kombinowanie to nie tyle oszustwo co odzyskiwanie swoich pieniędzy

No właśnie, przez takie osoby jak ty nasze państwo jest okradane, i jeszcze z uśmiechem na twarzy, żałosne! ...

Witam, złożyłem wniosek już dawno w Kwietniu drogą elektroniczną, mieszkam we Wrocławiu, do tej pory nie dostałem, żadnej informacji o przyznaniu 500+ ani wypłaty, ani, że jakieś błedy były do poprawki. Corki dwie mają lat 18 dopiero w Październiku. Mam piątke dzieci lecz tamta trójka są już pełnoletnie.
O co chodzi ? ja już zgłupiałem :/

Maajka11 napisał:
niemniej jednak uważam że państwo nas okrada, więc kombinowanie to nie tyle oszustwo co odzyskiwanie swoich pieniędzy
Dla mnie jestes zwykłą oszustką. I to działająca w sposób łatwy do wykrycia, na szczęście. :lol:

Kamil272796 napisał:
we Wrocławiu, do tej pory nie dostałem, żadnej informacji o przyznaniu 500+ ani wypłaty
Tak bywa, gmina ma jeszcze sporo czasu, a pieniądze i tak dostaniesz z wyrównaniem za kwiecień. Chcesz poznać termin, to przedzwoń do urzędu.

Ostatnia edycja:

mila napisał:
To ile ty już podatków zapłaciłaś?

Trudno policzyć - ale zapewne duuuużo więcej niż się przeciętnemu wydaje. Skąd ograniczenie tylko do PIT? A VAT? A akcyza (paliwo, papierochy, wóda) i wiele innych?
Nie da się nie płacić podatków i żyć. KAŻDY płaci podatki na każdym kroku. I to ogromne w skali roku kwoty.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót