500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
krzysiek220680 napisał:
a od 15.11.2016 wróciła do pracy
czy powiadomiłeś o osiągnięciu dochodu? obecnie przekraczacie dochód 800 zl

dochod za 2016 będzie brany w nowym okresie zasiłkowym, w każdym razie przy zmianie sytuacji dochodowej są uwzględniane zmiany

krzysiek220680 napisał:
Wczoraj odebrałem telefon z MOPS że urzędnik się pomylił i niesłusznie przyznano mi świadczenie 500+ na pierwsze dziecko i mam zwrócić pieniądze do Urzędu Gminy.
Moja sytuacja wygląda tak, ja na umowie o pracę mam minimalną krajową, moja żona do 15 listopada 2016 była na urlopie wychowawczym a od 15.11.2016 wróciła do pracy i też na umowie ma minimalną krajową.
Nie do końca jestem pewny czy słusznie zabrano mi to świadczenie, w internecie znalazłem taki opis :
,,Dochód członka rodziny to przeciętny miesięczny dochód członka rodziny osiągnięty w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na który ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego.”
Jeśli oblicza się dochód z roku 2016 to przecież w mojej sytuacji nie przekraczam progu 800zł dochodu netto na członka rodziny ?
Osoby obeznane lepiej odemnie proszę o wskazówki i pomoc. Dodam że posiadam obecnie jedno dziecko, drugie w drodze

Jeśli Pan pracuje cały czas w tym samym miejscu od 2014 r. to liczony jest przeciętny miesięczny dochód z roku 2014 (dochód netto z całego roku : 12 miesięcy), jeśli były zmiany tak jak np. u żony tj. utrata prawa do urlopu wychowawczego to dochód będzie obliczony na postawie jej dochodu netto za miesiąc kolejny po powrocie do pracy czyli dochód za grudzień 2016 . Następnie Państwa dochody sumuje się i dzieli na liczbę osób w rodzinie.

RE: 500+ w trakcie rozwodu

ewcia1 napisał:
Jak liczyc dochod w nowym okresie 2017\2018. Sprawa rozwodowa trwa od wrzesnia 2016 teraz w marcu 2017 bedzie raczej ostatnia sprawa na ktorej tez zostana zasadzone alimenty- do tej pory od pazdziernika sad wydal zabezpieczenie. Czy dochód za 2016 rok bedzie brac pod uwage dochody ojca, a jak z alimentami kiedy będą brane pod uwagę. pozdrawiam

jeśli w marcu dojdzie do rozwodu to przy składaniu wniosku na okres zasiłkowy 2016/2017 dochody męża nie będą brane pod uwagę, bo nie będzie go już w składzie rodziny, a alimenty otrzymane od października będą podzielone na 12 miesięcy i otrzymana kwota zostanie doliczona do Pani dochodu. Jeśli pracuje Pani w ciągłości od 2016 r. to liczony będzie dochód netto z 2016 r : 12 miesięcy plus wspomniane wyżej alimenty i ewentualnie inne dochody nieopodatkowane oraz grunty rolne.

500+ a macierzyński 80+

witam, pobieram zasiłek 500+ na pierwsze dziecko. Jestem zatrudniona na pełen etat, ale obecnie jestem na urlopie macierzyńskim płaconym z zus (80% wypłaty). Czy do przyznania zasiłku liczy się wypłata, którą otrzymywałam przed przejściem na urlop (100%), czy kwota, którą obecnie dostaję na urlopie (80%)

RE: 500+ a macierzyński 80+

Do 500+ liczą dochody z PIT za poprzedni rok.Jeśli dochód będzie przekraczał 800zł na osobę to nie dostaniesz świadczenia.Nie wiem czy jesteś matką samotnie wychowującą czy masz męża/partnera.Ale to też istotne jeśli jesteś w tzw.konkubinacie wtedy doliczasz również dochody partnera.Jeśli wychowujesz sama tj.masz zasądzone alimenty od ojca dziecka bądź fundusz dochody dzielisz na dwoje czyli Ty plus dziecko.To czy będzie się liczyć wypłata 100% czy macierzyński 80% zależy ile w danym roku byłaś na macierzyńskim a ile w pracy.Wszystko zależy od PITa.

nie rozliczyłam jeszcze PITa za 2016 rok, a należy zgłaszać każdą zmianę w zmianie sytuacji materialnej. W urzędzie powiedzieli mi, że macierzyński to nie utrata dochodu, a zmniejszenie dochodu nie ma nic do rzeczy i dlatego liczą mi tak jakbym pobierała normalną wypłatę, a nie pomniejszoną o 20% Mąż pracuje, a ja na macierzyńskim mam 80% płatne, jeżeli policzą mi 100% to już się nie kwalifikuję do 500+ wg urzędów.

obecnie za 2014 (o ile nie było zmian w zatrudnieniu)

Agnieszka3M napisał:
obecnie za 2014 (o ile nie było zmian w zatrudnieniu)

Nie pisz bzdur za 2015/teraz od września będzie brany za 2016 rok.

Violet to Ty piszesz bzdury. Poczytaj ustawy i nie myl zasilku rodzinnego i 500+

2zona autorka pyta się o 500+ cytuję:" Mąż pracuje, a ja na macierzyńskim mam 80% płatne, jeżeli policzą mi 100% to już się nie kwalifikuję do 500+ wg urzędów".

A co do rodzinnego to biorą w tej chwili PIT z 2015 roku.A nie z 2014.Ogarnij się ale mamy już 2017 i nikt nie będzie z takiego czasu wyliczał dochodów bo na pewno nie będzie to miarodajne do stanu faktycznego/obecnego.

aka83 napisał:
witam, pobieram zasiłek 500+ na pierwsze dziecko. Jestem zatrudniona na pełen etat, ale obecnie jestem na urlopie macierzyńskim płaconym z zus (80% wypłaty). Czy do przyznania zasiłku liczy się wypłata, którą otrzymywałam przed przejściem na urlop (100%), czy kwota, którą obecnie dostaję na urlopie (80%)

Jeśli praca trwa od 2014r. to cały czas liczymy 2014. Jeśli zaczęła się później to cały czas liczymy miesiąc następny po rozpoczęciu. Fakt przejścia na macierzyński nie ma tu znaczenia.

Owszem do 500+ bierzemy dochody od 2014 roku ale do rodzinnego PIT z 2015 roku.

500 plus

Ojciec dziecka (moj parter, nie mamy slubu) ma zasadzone alimenty na dzieci z poprzedniego malzenstwa. Czy muszę składać jakieś zeznanie o zasadzonych alimentach ? 500 +

A w dokumentach wpisywać go jako konkubent ?

RE: 500 plus

1. Możesz go nie wpisywać do składu rodziny i figurować jako osoba samotna ale gdy ktoś życzliwy doniesie to sytuacja będzie weryfikowana, wtedy trzeba będzie przeliczyć dochody, jeśli się okaże że z dochodami konkubenta przekraczacie to trzeba będzie zwracać łącznie z odsetkami, to co zostało pobrane, więc radzę we wniosku podać prawdę.

2. Od dochodu można odliczyć zapłacone alimenty, trzeba dołączyć wyrok zasądzający alimenty i przekazy bankowe potwierdzające płacenie alimentów w 2014 r.

zwrot 500+

Witam. Dostałem 500+ na jedno dziecko. Wtedy moje dochody wykazane nie przekraczały 800zł/członka rodziny. Mam decyzję do otrzymywania 500+ do września tego roku. Założyłem DG i teraz się dowiaduję, że prawdopodobnie dostanę pismo o zwrot tego zasiłku gdyż moje dochody wzrosły a ja nie poinformowałem urzędu gminy Kraków o tym fakcie.
Można jakoś tego uniknąć? Jeśli ktoś chciałby się podzielić swoimi przemyśleniami na ten temat będę wdzięczny, tu w wątku lub na priv...
Decyzja o zwrocie przedawnia się podobno po 3 latach. Jak do tego doprowadzić?
Zauważyłem też, że ci którzy dostali pismo o zwrot dostają je po skończeniu okresu pobierania zasiłku określonego w decyzji a nie w trakcie. Jak uważacie czy po skończeniu tego okresu jak bym zamknął DG i nie miał wtedy dochodu coś by to zmieniło?
Największa frustracja to z powodu, że urząd najpierw daje a pod koniec żąda zwrotu zamiast monitorować i od razu przestać wypłacać.

RE: zwrot 500+

No ale to ty powinienes poinformowac o uztskanou dochodu.

Bzdura nic nie będziesz musiał zwracać, wniosek o 500+ plus składałeś w oparciu o 2014 rok i wtedy spełniałeś wymogi, to że teraz ich nie spełniasz nie ma znaczenia, co najwyżej nie dostaniesz kolejnej decyzji.

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

Mam decyzję do otrzymywania 500+ do września tego roku. Założyłem DG i teraz się dowiaduję, że prawdopodobnie dostanę pismo o zwrot tego zasiłku gdyż moje dochody wzrosły a ja nie poinformowałem urzędu gminy Kraków o tym fakcie.

Znasz próg dochodowy dla 500+ na pierwsze dziecko. W momencie gdy go przekroczyłeś należało poinformować o tym fakcie.

Jak uważacie czy po skończeniu tego okresu jak bym zamknął DG i nie miał wtedy dochodu coś by to zmieniło?

Nie. Tak, czy siak będziesz musiał zwrócić nienależnie pobrane świadczenia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót