65 kw + 92 par. 1 kw

• Autor wątku Autor wątku lajkonik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lajkonik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam!
Podałem błędne dane osobowe strażnikowi miejskiemu, który mnie zatrzymał (za przechodzenie na czerwonym).
Nie miałem pojęcia, że podanie _strażnikowi miejskiemu_ nieprawdziwych danych osobowych jest łamaniem prawa (teraz już rozumiem sens słów "nieznajomość prawa szkodzi").
Na komendzie podałem prawdziwe dane (wcześniej zresztą też próbowałem ale na próżno). Dostałem wezwanie do siedziby Straży Miejskiej w charakterze obwinionego.

Chciałbym spytać co mogę zrobić aby zminimalizować koszty, które poniosę?
Czy mogę się w jakiś sposób dobrowolnie poddać karze proponując jej wysokość?
A jeśli tak, to na jaką, orientacyjnie, (możliwie niedużą) karę Sąd mógłby przystać? (jestem studentem, oczywiście :) oraz jeszcze nie pracuję)

Jeszcze pomniejsze wątpliwości: strażnik miejski straszył mnie aresztem i powiadomieniem JM Rektora.
Widziałem w kw, iż czyn ten zagrożony jest co najwyżej karą grzywny, ale jednak słowa te nieco mnie niepokoją.
Czy minął się nieco z prawdą pan strażnik lub nie grozi mi areszt?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.
Jakub, ;)

PS Niestety nikt nie zechciał dotąd odpowiedzieć... Może więc wyjaśnię dla osób ze stolicy, iż nie jestem jednak z Krakowa :) a mój nick miał obrazować jedynie mój stopień (nie)zaawansowania w obszarze prawa. Osoby bliżej związane ze smokiem także serdecznie pozdrawiam! :)

W takiej sytuacji mamy do czynienia z tzw. zbiegiem wykroczeń. Sąd wyda rozstrzygnięcie zgodnie z dyspozycją art. 9 § 2 KW:
"Jeżeli jednocześnie orzeka się o ukaraniu za dwa lub więcej wykroczeń, wymierza się łącznie karę w granicach zagrożenia określonych w przepisie przewidującym najsurowszą karę, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu środków karnych na podstawie innych naruszonych przepisów". Strażnik nie miał racji, bowiem art. 65 KW oraz 92 KW nie przewidują kary aresztu. Może Pan dobrowolnie poddać się karze zgodnie z art. 58 Kpw/

a kiedy policjant moze skorzystac z art 233kk w przypadku ponania nierpawdziwych danych policjantowi??

Istnieje możliwość dobrobolnego poddania się karze, czy to w siedzibie straży miejskiej, wtedy zostanie skierowany wniosek do sądu o wydanie wyroku skazującego i orzeczenie uzgodnionej kary, bądź po sprzeciwie od wyroku nakazowego, na rozprawie. Grzywna wynosi od 20 zł do 5 tyś zł. Istnieje możliwość wnoszenia też o karę nagany, gdyby okazało się skuchę i sąd uznał, że ta kara wystarczy. Odrębną sprawą są koszty, można wnosić o zwolnienie, o zapłacenie ich części, bądź zgodzić się na zapłacenie ich w całości. Dużo zależy od stosunku do sprawy obwinionego, do jego sytuacji materialnej i sytuacji jaka miała miejsce. Najczęściej obwinieni proponują karę oscylującą w okolicach proponowanego wcześniej mandatu, tj. 50-200 zł.

Służby mundurowe upoważnione do legitymowania obywateli w pewnych sytuacjach, po ustaleniu, iż podane dane są fałszywe, kierują wniosek o ukaranie do Sądu Rejonowego Wydziału Grodzkiego.

[cytat:3i7y6kx1]
a kiedy policjant moze skorzystac z art 233kk w przypadku ponania nierpawdziwych danych policjantowi??
[/cytat:3i7y6kx1]

Na przykład podanie nieprawdziwych danych do protokołu przesłuchania.

Powrót