abonament RTV

• Autor wątku Autor wątku reddsi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Problem w tym, że przychodziły łagodne prośby o uregulowanie. Jak juz wczesniej wspomniałam ani razu nie pojawiła się tam informacja ani o karze jaka grozi za nieuregulowanie długów ani infromacja o konieczności wyrejestrowania odbiornika w przypadku niepłacenia abonamentu a taka informacja być powinna. i nagle po roku przychodzi wezwanie na mocy komunistycznej ustawy z 1966r wezwanie do zapłaty 1500 to już z odsetkami w przeciągu 7 dni. coś tu jest nie halo. Jest to ewidentne zaniedbanie ze strony osoby formułującej to zawiadomienie ponieważ informacja o konieczności wyrejestrowania odbiornika w przypadku nieopłacania abonamentu być powinna.

No właśnie i od 1975r był obowiązek uiszczania opłat abonamentowych i według prawa dalej jest taki obowiązek,gdyż do dnia dzisiejszego telewizor nie został wyrejestrowany. :)

przemulka77 napisał:
Aby było jasne - jeśli chodzi o kwestię prawną to abonament ciągle obowiązuje ,gdyż jest to OBOWIĄZEK USTAWOWY

Z tym się zgodzę.

przemulka77 napisał:
Oczywiście można zrobić tak jak "mądry"" kolega sugerował w poście wyżej - wyciągnąć wtyczkę antenową i przestać płacić ,gdyż według jego "wykładni" telewizor pozbawiony czasowo instalacji antenowej nie jest odbiornikiem,a więc nie przysługuje abonament.Ewentualnie można się postarać o zepsuty telewizor - od takiego odbiornika również nie przysługuje abonament,ani ewentualna kara w przypadku nie zarejestrowania :D:)

Jeżeli ta wypowiedź nawiązuje do mnie, to z łaski swojej, przemulka - doradzaj ludziom korzystając ze swojej wiedzy i nie wciskaj w czyjeś usta wypowiedzi które tutaj nie padły. Nie popierałem łamania prawa, nie popieram i popierać nie będę. Jeżeli już coś takiego piszesz to cytuj drogi kolego. Pokaż gdzie napisałem że czasowe wyciągnięcie wtyczki antenowej zwalnia z płacenia abonamentu. A fakt, że do odbiorników za które nie trzeba płacić zaliczany jest telewizor nie podłączony trwale ani czasowo do żadnej instalacji umożliwiającej odbiór programu, wynika z cytowanej przez Ciebie opinii KRRiT
przemulka77 napisał:

I nadal nie odpowiedziałeś jak ma się ta opinii do postów które napisałem.
Trzymaj więc się faktów.

no fizycznie niemożliwe aby był to wciąż ten sam telewizor:)
w każdym bądź razie obowiązek jest za płacenie za telewizor ja nie mam nie płace. wtedy umów nie było. było: masz płacisz nie masz nie płacisz. nie wiem jak jest teraz ale zapewne konsument mediów jest informowany o konieczności wyrejestrowania telewizora. wtedy dostałeś książeczkę z druczkami do opłat i tyle. nie było mowy o tym że taki odbiornik trzeba wyrejestrować. co w takiej sytuacji?? mam chodzić na pocztę a dokładnie dojeżdżać bo u nas takowej nie ma i pytać: "Przepraszam może się coś zmieniło z tym abonamentem?? Może Państwo wymyślili sobie coś jeszcze?? " Litości.

Chętnie bym Ci pomógł z całego serca ,ale nie mam wpływu na pocztę co mam napisać ?
Jeżeli chcesz to załatwić prawnie : Myślę ,że najważniejsze żeby pozbyć się tego zadłużenia ,bo nie jest małe .Właśnie taki przypadek jak Twój jest najgorszy bo wiedzą ,że nie płacisz.W komfortowej sytuacji są użytkownicy ,którzy mają nie zarejestrowane odbiorniki ,bo im nikt upomnień nie wysyła.Nawet jak korzystają z cyfrowych platform to operatorzy nie udostępniają swoich baz abonentów - więc poczta może im skoczyć :)

przemulka77 napisał:
Nawet jak korzystają z cyfrowych platform to operatorzy nie udostępniają swoich baz abonentów - więc poczta może im skoczyć :)

nawet gdyby cyfrowe platformy udostepnily, to nic to nie wnosi.. bo nie musze miec TV... w tych trudnych czasach robienie takich "niespodzianek" jest srednie.

Dlatego napisałam do COP COF w Bydgoszczy o nie podejmowanie żadnych działań wobec mojej osoby(mojej mamy) ponieważ zwróciłam się do KRRIT z prośbą o umorzenie należności za te lata, w których nie posiadałam odbiornika. Jeżeli będzie trzeba pojadę do Białogardu i wyciągnę kopie wszystkich upomnień jaki pisali, wezmę od mamy książeczkę i zapytam gdzie tu jest informacja o tym że ten odbiornik trzeba wyrejestrować. widać że w naszym Państwie lepiej w ogóle nie płacić niż być dobrym obywatelem bo to się przeciwko nam obraca. Na razie napisałam te pisma jedno do COP drugie do KRRIT z opisaną sytuacja. Będę walczyć choć o umorzenie części albo rozłożenie na raty ale będę. Ważne jest teraz to, że pismo napisane do COP o zgłoszeniu do KRRIT blokuje ich ruchy w zakresie ściągnięcia należności do czasu decyzji KRRIT ,od której i tak się odwołam jeżeli nie będzie dla mnie korzystna. Nie ważne. Ważne, że ja tego tak nie zostawię. W środę wysyłam pisma. Będę dawać na bieżąco znać czy co się dzieje i jakie są efekty moich działań.

No właśnie w Polsce tak jest ,dlatego tak jak pisałem cywilizowane państwa znoszą "podatek od telewizora"
PSL forsował projekt aby abonament włączyć do opłaty za prąd - ale to nie przeszło .W sejmie leży od kilku lat projekt autorstwa PO+SLD o całkowitym zniesieniu abonamentu i finansowaniu mediów publicznych z budżetu państwa....ale zakładał on też ściganie dłużników przez urzędy skarbowe zważywszy,że według szacunków jest to ok 2mld złotych .Teraz w sejmie jest ciekawie to raczej nie ma szans na jakieś działania w tym kierunku

Dobrze AREKK P.K ,że się zabrałeś za to ,wysyłaj listy jak najszybciej
powodzenia :)

Ostatnia edycja:
wyrejestrowanie odbiornika to odgórny przepis, nakaz... wiec chyba nie musza pisac na kazdym pismie.. takie rzeczy niby powinno sie wiedziec... tylko nie wiem jak to jest z tym abonamentem, bo przeciez nikt nie podpisywal umów zadnych... czyli wedlug mnie mozna sie odwolac i powiedziec, ze nigdy nie mialem odbiornika... a jak ktos pokaze ze przeciez byl oplacany i raptem zaprzestano, to przeciez jutro moge pojsc na poczte i uszczesliwic 5 sasiadow zarejestrowaniem odbiornika... ja wtopie pare zlotych, ale oni za 5 lat dostana listy-niespodzianki :) czyli oplacenie nawet jednego miesiaca na dane nazwisko i adres, nie moze byc wykladnikiem tego, ze mam TV...

Bowler ale co Ty chcesz pisać na każdym piśmie ?
Ale jak nie miałeś odbiornika,weźmy przykład kolegi z postów wyżej ,telewizor był zarejestrowany w 1975 r ,więc jak powie,że nie miał telewizora przez ten cały czas? trochę to śmieszne .Telewizor był owszem ,tylko opłata nie była uiszczana

przemulka77 napisał:
Bowler ale co Ty chcesz pisać na każdym piśmie ?
Ale jak nie miałeś odbiornika,weźmy przykład kolegi z postów wyżej ,telewizor był zarejestrowany w 1975 r ,więc jak powie,że nie miał telewizora przez ten cały czas? trochę to śmieszne .Telewizor był owszem ,tylko opłata nie była uiszczana
tutak kolega arekk.pk, chial przypomnien w kazdym pismie...
a jak udowodnisz, ze to on rejestrowal?? a nie sasiad spod trójki?? jakies podpisy???

AREKK.PK napisał:
Problem w tym, że przychodziły łagodne prośby o uregulowanie. Jak juz wczesniej wspomniałam ani razu nie pojawiła się tam informacja ani o karze jaka grozi za nieuregulowanie długów ani infromacja o konieczności wyrejestrowania odbiornika w przypadku niepłacenia abonamentu a taka informacja być powinna. i nagle po roku przychodzi wezwanie na mocy komunistycznej ustawy z 1966r wezwanie do zapłaty 1500 to już z odsetkami w przeciągu 7 dni. coś tu jest nie halo. Jest to ewidentne zaniedbanie ze strony osoby formułującej to zawiadomienie ponieważ informacja o konieczności wyrejestrowania odbiornika w przypadku nieopłacania abonamentu być powinna.

Bowler Ty chyba nie mówisz poważnie ? Czyli tak : w 2009r KRRiTV szacowała,że ponad 2mln osób nie płaci abonamentu - (są to liczby sprzed 2 lat czyli teraz zapewne większe) ,czyli teraz ci wszyscy ludzie powinni stwierdzić,że nie uregulują abonamentu bo mściwy sąsiad z pod trójki wrobił ich rejestrując telewizor(którego oni oczywiście nie mają) na ich nazwisko,a teraz przychodzą znaczne sumy do zapłaty .Dobre,ale obawiam się ,że nie przejdzie taki numer :)

Dzięki za szybką odpowiedź, ale przesyłam link do strony, którą znalazłam, co prawda z 2010 r, ale to chyba nic nie zmienia. Interesuje mnie wasza opinia, co o tym myślicie- długi bez sankcji.
Długi RTV bez sankcji - GB.pl

Jeżeli miałbym być szczery : Bardzo dużo moich znajomych nie płaci,niektórzy to nawet od czasu kiedy Tadeusz Mazowiecki został premierem ,nawet jak przychodziły upomnienia to były wykorzystywane jako papier toaletowy :smile:
Masa ludzi nie płaci z prostego powodu - "zapłacimy abonament,ale za cały pakiet programów".Przykład. Polsat płaci za TVP Sport 45 groszy od abonenta,następnie ten program ląduje w pakiecie dodatkowym i jest oferowany za 20zł .TVP Seriale zawiera filmy ,które były częściowo finansowane z abonamentu,którzy płacili wszyscy ludzie,a teraz oglądają niektórzy - więc jest to swoisty protest ,który przejawia się nie płaceniem ,z moralnego punktu widzenia nawet usprawiedliwiony,z prawnego nie
Poczta Polska nie bardzo ma narzędzia do egzekwowania należności,oraz nie bardzo jest aktywna w tym temacie.Skoro długi te nie nadają się do egzekucji skarbowej pozostaje jedynie droga sądowa, nie bardzo wyobrażam sobie kilka milionów pozwów o zapłatę - kompletny paraliż sądowy w takim przypadku :smile:

Mało tego - nie tak dawno nawet "Rządzący" wzywali do zaniechania płacenia abonamentu ,biskupi i księża również namawiali do tego po skandalu wokół zatrudnienia pewnej osoby w programie rozrywkowym emitowanym w TVP

Ostatnia edycja:
przemulka77 napisał:
Przykład. Polsat płaci za TVP Sport 45 groszy od abonenta,następnie ten program ląduje w pakiecie dodatkowym i jest oferowany za 20zł .

przemulka, odbiegając od temu płacić czy nie, to może wiesz jak to jest z tymi cenami?? Zastanawia mnie fakt, że niektórzy nadawcy (pomijam nazwy żeby nie było reklamy) mają pakiety za kilkadziesiąt złotych oferując ponad setkę programów, a publiczna telewizja mając kilka programów ceni się na ponad 18 zł.
To na pewno wpływa na ilość płacących osób. Wszędzie wolny rynek, wolny wybór za co się płaci, ale nie tu. Marna oferta programowa, a cena jak za zboże.

Łukasz_SM napisał:
przemulka, odbiegając od temu płacić czy nie, to może wiesz jak to jest z tymi cenami?? Zastanawia mnie fakt, że niektórzy nadawcy (pomijam nazwy żeby nie było reklamy) mają pakiety za kilkadziesiąt złotych oferując ponad setkę programów, a publiczna telewizja mając kilka programów ceni się na ponad 18 zł.
To na pewno wpływa na ilość płacących osób. Wszędzie wolny rynek, wolny wybór za co się płaci, ale nie tu. Marna oferta programowa, a cena jak za zboże.

wg. mnie to mylenie pojęć... abonament RTV nie jest za MOZLIWOSC oglądania TV i sluchania radia, bo przeciez nie placicie a ogladacie, sluchacie... magia :)... to jest abonament za POSIADANIE TV i RADIO.

Łukasz powiem tak - ceny jakie oferują prywatne platformy cyfrowe są skandalicznie drogie - wszyscy" jadą na kredytach" co wpływa na cenę usług ,jeden z głównych graczy na Polskim rynku będzie spłacać długi do końca 2016r.
Dla przykładu - karta kodowa niemieckiej sieci HD+ (14 kanałów o jakości HD) z opłaconym rocznym abonamentem kosztuje 55 euro ,co nawet na polskie warunki jest atrakcyjną ofertą .Proszę pokaż mi polskiego operatora która zaoferuje taką ofertę w takiej cenie .Drugą kwestią jest jakość oferowanych programów,która pozostawia bardzo wiele do życzenia

reddsi napisał:
Na podst. ustawy z dnia 17.06.1966r.o post. egzek. Dz.U. z 2005 r Nr 229, poz.1954 dostałam wezwanie do zapłaty za abonament RTV. za okres od I/2006 do 09/2011 w wysokości 1170,50 i odsetki 403.10. w terminie 7 dni. Jeżeli nie zapłace zostanie wszczete postepowanie. Czy powinnam to zapłacic, czy jest to zgodne z przepisami, poniewaz mowilo sie zeby nie placic za RTV. W tej chwili nie wiem co mam robic, bardzo prosze o poradę.

Witam!

Ponieważ jestem dokładnie w takiej samej sytuacji, chciałabym się dowiedzieć, czy zrobiłaś coś w tym kierunku np. Pisałaś do KRRiTV i jak ma wyglądać takie pismo. Ponieważ z forum nic konkretnego się nie dowiedziałam. Proszę o pilną odpowiedź. Będę bardzo wdzięczna.

Aga 1.2.3 to jednak będziesz płacić ? ,jeśli można zapytać to ile Ci przyszło do zapłaty" rekordzista" ma 1600 zł + odsetki :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót