abonament RTV

• Autor wątku Autor wątku reddsi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Do as11:Jakie działania wstrzymała Bydgoszcz? Czy można prosić o ściągę dot. tego pisma.

Ja również dostałam wezwanie do zapłaty. 1.465,76 zł

Pozdrawiam

Bydgoszcz zajmuje się zciąganiem długu , wysyłają wezwania itd.
jeśli podejmujemy jakieś działania w związku z długiem to zaczynamy od wysłania zwykłej prośby o wstrzymanie wszelkich działań aż do momentu rozpatrzenia sprawy przez KRRiTv.Równocześnie rozpoczynamy (pismo) działania w KRRiTv tjs.wysyłamy podanie , pismo z prośba o umożenie lub rozłożeniem długu na raty wraz z uzasadnieniem .To czy żeczywiście nasze pismo jest w KRRiTv napewno jest weryfikowane więc trzeba je koniecznie wysłać.Wszystko można załatwić przez internet.

Zycze powodzenia.

Kilka razy przeczytałem na forum że zwolnienie z płacenia abonamentu przysługuję pod warunkiem że razem z osobą której przysługuje zwolnienie z płacenia nie mieszka osoba powyżej 26 roku życia której te zwolnienia nie dotyczą.Przeczytałem podstawę prawną zamieszczoną na stronie KRRiT i nie znalazłem tam takiego zapisu.Czy ktoś mógłby podać odpowiednią ustawę która to reguluje?
Pytam dlatego bo mój tata jest zwolniony z płacenia;
Kod:
...które ukończyły 60 lat oraz mają prawo
do emerytury, której wysokość nie
przekracza miesięcznie kwoty 50%
przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce
narodowej w roku poprzedzającym,
ogłaszanego przez Prezesa GUS
ale mieszka z moim bratem który ma 28 lat.Proszę o odpowiedz

ten przepis o 2 osobach juz nie obowiazuje

Witam
W domu nie posiadam ani jednego radia, wierzy itp. Nie posiadam również żadnego telewizora.

Za to posiadam 30 calowy MONITOR bez wejścia na antenę i do niego podpięty komputer przez który oglądam polsat.

Czy też muszę opłacać abonament? Nie posiadam w sumie, żadnego odbiornika, a za komputer się nie płaci z tego co mi wiadomo.

Witam wszystkich serdecznie. Reasumując w kwestii nieszczęsnego abonamentu: w Polsce nie ma możliwości posiadania telewizora w domu bez jego zarejestrowania? nawet w szafie? Chcąc mieć telewizor i go używać, musimy opłacać abonament? O ile mi wiadomo, pobierany jest za różnego rodzaju usługi, pobierany jest cyklicznie i przeważnie jasno określa za co płacimy. W tym przypadku mamy płacić jedynie za posiadanie sprzętu (TV lub radioodbiornika), czyli jest to podatek za sprzęt, z tym, ze musimy go płacić co miesiąc prawie do końca życia. Bo przecież nie za TV publiczną, której ja nie oglądam, czyli nie godzę się na abonament za nią. A chcę oglądać tylko filmy na DVD. W sklepach RTV, przy telewizorach powinna wisieć informacja o tym, że posiadanie w domu odbiornika TV bez rejestracji jest nielegalne. Lub rejestracja powinna być dokonywana już w sklepie. Jeśli ktoś się na to nie zgodzi - nie kupi telewizora. I oto mamy wolność w naszym pięknym kraju...

witam,
zgodnie z ustawą: "Odbiornikiem radiofonicznym albo telewizyjnym, w rozumieniu przepisów niniejszej ustawy, jest urządzenie techniczne dostosowane do odbioru programu."
Posiadam odbiornik TV, który nie jest wpięty do gniazda antenowego żadnym kablem. Nie umożliwia zatem odbioru programu. Nie wymaga zatem rejestracji, prawda?
TV jest jednak podpięty do dekodera kablówki przewodem HDMI i zdaje się za ten dekoder jako "urządzenie techniczne dostosowane do odbioru programu" powinno się płacić abonament, tak? Tyle, że dekoder nie należy do mnie, dzierżawię go jedynie od kablówki, więc płacić nie muszę. Dobrze rozumuję?
8-)

Jak można przeczytać w powyższej ustawie, że odbiornikiem jest urządzenie dostosowane do odbioru programów, czyli właściwie każdy telewizor spełnia ten warunek, więc tu nie chodzi tylko o zwykłe wpięcie czy wypięcie kabla antenowego :cool:
Wydaje mi się , że szukanie luki w tych przepisach chyba nie ma sensu bo im (władzy) chodzi po prostu o kolejną daninę. TV publiczna sobie ekonomicznie nie radzi i najzwyczajniej brakuje im pieniędzy, więc najprostszym sposobem jest wzięcie ich od ludzi. A żeby łatwiej egzekwować należności, należy społeczeństwo postraszyć. I w większości przypadków to skuteczna metoda na ściąganie haraczu...Legalny bandytyzm...

Tak się składa, że pracuje przy opracowywaniu w/w upomnień RTV. Upomnienia te otrzyma każdy kto ma zarejestrowany odbiornik a nie płaci, jeśli ktoś nigdy go nie rejestrował, raczej będzie miał spokój. W najbliższym czasie upomnienia otrzymają wszyscy z kodem pocztowym 50/59 - XXX, czyli okolice Wrocławia(jedziemy miejscowość za miejscowością). Moja rada, jak przyjdzie do was list polecony z Poczty Polskiej(będzie na nim logo PP oraz napis "dział obsługi abonamentu RTV..." nie odbierać tego listu i nic listonoszowi nie podpisywać. Nie ma obowiązku odbierania przesyłek. Myslę, że chodzi tu o wywoływanie strachu, niech tylko 10% się przestraszy i zapłaci te 1500-1600zł, zobaczcie jak to kwota.

Od siebie dodam, że straszenie ludzi wysokimi karami(ja tyle nie zarabiam) w dobie dzisiejszych pensji oraz w dobie kryzysu jest wielkim draństwem pod którym podpisuje się PP. Jako, że sama tam pracuje jest mi wstyd, że to robię ale praca to praca.
PS. Za jakiś czas sama będę do siebie wysyłać takie upomnienie. :wink:

Pech chiał, że mój ojciec odebrał taki list polecony dot. zadłużenia na 1500 zł. Czy ktoś może poradzić co zrobić w sytuacji kiedy nie chcemy płacić?

też dotarłem takie wezwanie chciałbym, się starać o umorzenie czy ktoś wie czy oświadczenie o braku dochodów wystarczy (miesiąc temu zostałem wyrejestrowany)

@1marta85
Moja rada, jak przyjdzie do was list polecony z Poczty Polskiej(będzie na nim logo PP oraz napis "dział obsługi abonamentu RTV..." nie odbierać tego listu i nic listonoszowi nie podpisywać.
Ciekawa rada...
Dostajesz pensję z naszych podatków?

jakie mogą być koszty wszczęcia postępowania (tak samo jak w wypadku mandatu 5zł) przez US przyszedł do kogoś jakis list z us w sprawie abonamentu bo na razie do każdego przychodzą listy a nikt nie miał do czynienie z us

Ostatnia edycja:
Czy komuś na forum krritv umorzyła zaległości za abonament jakie są szanse?

loco1 napisał:
@1marta85

Ciekawa rada...
Dostajesz pensję z naszych podatków?
A skąd ci przyszło do głowy, że PP funkcjonuje z podatków? To nie policja czy wojsko, tylko "normalna" firma.

Trochę popytałam ludzi z COF Dział Abonamentu RTV co i jak.
Co do osób które się pytają na PW co zrobić jak już odebrały list, no cóż, jak bym skończyła prawo to bym nie skończyła na poczcie, więc mogę tylko napisać co kto mi powiedział.
List do kieszeni i do radcy prawnego, czekanie na niewiele się zda, bo gdzieś te długi istnieją i ktoś kiedyś się nimi może zainteresować, a % nie śpią tylko rosną.
BTW. Fakt nie posiadania telewizora nie zwalnia od płacenia abonamentu, tylko potwierdzenie wyrejestrowania go w np. 2005r. Ci co to zrobili lepiej żeby mieli to potwierdzenie, bo PP raczej szukać go u siebie nie będzie. Co do młodych ludzi co nigdy nie mieli nic wspólnego z abonamentem, to niech tak zostanie, nikt ich raczej nie znajdzie, bo PP posiłkuje się listą tych co mieli zrejestrowany odbiornik RTV od czasów komuny do dzisiaj, a nie płacili.
Z czarnych scenariuszy jakie słyszałam to PP będzie nadal wysyłać upomnienia a US będzie siadał na konta. Sama w to wątpię bo to są za duże kary aby zwykły Kowalski mógł je przeżyć. Co do ewentualnych listów z US, to bym na nie nie liczyła, bo US lubi zaskakiwać, i o każdym potrąceniu dowiecie się sami jak zobaczycie wypłaty. Ale to tylko czarny scenariusz.

A skąd ci przyszło do głowy, że PP funkcjonuje z podatków? To nie policja czy wojsko, tylko "normalna" firma.
Czyżbyś nie wiedziała, gdzie pracujesz?

no cóż, jak bym skończyła prawo to bym nie skończyła na poczcie
To na jakiej podstawie tak doradzasz:
Moja rada, jak przyjdzie do was list polecony z Poczty Polskiej(będzie na nim logo PP oraz napis "dział obsługi abonamentu RTV..." nie odbierać tego listu i nic listonoszowi nie podpisywać.

Mam pytanie - moja ciocia (emerytka grubo po 60), całe życie opłacała abonament, zaniechała na fali informacji, że emeryci są/będą z takiego obowiązku zwolnieni (na emeryturze przebywa od skończenia 55 roku życia).
2 lata temu otrzymała upomnienie wraz z wyliczonymi odsetkami na kwotę*ponad 1000 zł. Odbiornika nadal nie wyrejestrowała - ponieważ obawia się, że dopóki nie spłaci "długu" - nie pozwolą jej go wyrejestrować.

Pytanie mam takie:
1. czy można jakos wnosic o umorzenie długu (niezgodnego z przepisami UE vide artykuł
czy po prostu czekac na rozwój wydarzeń,
2. czy mimo wszystko może wyrejestrować w każdej chwili telewizor czy nic z tym nie robić?

Oczywiście że można wnosić o umorzenie długu.Wysyłasz list do KRRiT w Warszawie z prośbą o umorzenie długu np ze względu na trudna sytuację finansową,chorobę itd.
Drugi list wysyłasz do Poczty polskiej w Bydgoszczy z prośbą o wstrzymanie ściągania należności bo wysłałaś podania do KRRiT z prośbą o umorzenie.Wtedy poczta blokuje działania do czasu rozpatrzenia podania przez Warszawę.Wszystko można też załatwić przez internet.Czas oczekiwania na rozpatrzenie może trwać nawet kilka miesięcy.
Wyrejestrować odbiornik może w każdej chwili.Dokładniej to zgłosić że jest zwolniona z płacenia abonamentu,bo odbiornik i tak będzie zarejestrowany na ciocie.Wszystko pod warunkiem że cioci przysługuje zwolnienie z płacenia bo np jest osobą :
które ukończyły 60 lat oraz mają prawo
do emerytury, której wysokość nie
przekracza miesięcznie kwoty 50%
przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce
narodowej w roku poprzedzającym,
ogłaszanego przez Prezesa GUS
lub inne powody,więcej info tu ; http://www.krrit.gov.pl/Data/Files/_public/Portals/0/abonament/abonamentrtv_inf_rozsz_102011.pdf
Pozdrawiam

odbiornik jest zarejestrowany na ciocię, która "na rękę" otrzymuje ok 1300 zł emerytury, ciocia mieszka w tym samym domu z ze swoim mężem (również emeryt), którego emerytura wynosi "na rękę" 1800 zł. Czy zatem wysokość emerytury na jaką się*powołać (nie więcej niż 50% przeciętnego gospodarstwa domowego) dotyczy tylko jej (bo na nią jest zarejestrowany odbiornik) czy całego gospodarstwa domowego - ciocia+mąż

A co powiecie o tym: link?

Tekst pisany był co prawda dwa lata temu, ale może ktoś wie, jak sprawa wygląda obecnie?

I piszecie o zarejestrowanych odbiornikach RTV. A jaki to jest zarejestrowany, jak to zrobić?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót