Abonament rtv

• Autor wątku Autor wątku stansw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuję Janussz,
za szybka odpowiedź, chyba będę musiała wystąpić do nich o dokumentację i trochę to postępowanie zatrzymać zanim zaczną się poważniejsze sprawy typu komornik itp.
Dzięki serdeczne.

Dlaczego firmy tak jak telewizja kablowa czy satelitarna nie płaca za używanie sygnałów RTV, na którym zarobkowo używają i sprzedają sygnał, co do nich nie należy tylko do Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji? Żadna kablówka czy satelita nie działa by jak byście nie udostępnili sygnału od nich abonament nie wołacie, Co mają ludzi zarejestrowanych i co korzystają z telewizji kablowej lub satelitarnej. Tylko od narodu, że by płacił dwa razy za to samo. Prosiłbym o odpowiedź prawna, dlaczego tak jest a nie inaczej. Tak jak telewizje satelitarne nie pozakładali swoich satelitów w kosmosie tylko to są państwowe a z nich korzystają i zarabiają.

Witam.

Pod koniec 2015 roku otrzymałem pismo z urzedu skarbowego i Zus-u o zajęciu mi emerytury na kwotę 1723zł za niepłacenie abonamentu rtv.Mam 80 lat urodziłem się w1935 roku.Należność jaką mam zapłacić jest naliczona za okres od 01.01.2010 do 31.07.2015. według pracowników poczty moja zaległość dotyczy 7 miesięcy a nie 60,ponieważ 26lipca 2010 roku ukończyłem 75lat, i od tego czasu powinna mi się należeć ulga.

Tak było rok temu. Złożyłem odpowiednie pismo do Naczelnika US.ZUS wstrzymał egzekucję.Wczoraj otrzymałem pismo z PP dzial abonamentu iz po rozpoznaniu mojego zarzutu dyrektor ds abonamentu uznal go za niuzasadniony. Zarzut był wystosowany na piśmie do Naczelnika US w Chorzowie i dotyczył tego co napisałem na początku tzn wieku. Co dalej robić?

A nie jest tak, że mimo że masz prawo do ulgi z tytułu wieku, to i tak spoczywał na Tobie obowiązek poinformowania o tym?

Tak właśnie jest,ale w uzasadnieniu do US napisałem o tym że ze wzgledu na wiek i ze jestem sam zapomniałem o tym.

Powrót