Absurdalnie wysoka kara od firmy przesyłkowej

• Autor wątku Autor wątku carilion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

carilion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, jakiś czas temu podczas urlopu w Polsce zleciłam firmie BlueTrans wysyłkę paczki do Wielkiej Brytanii, gdzie mieszkam na stałe. Po kilku dniach otrzymałam sms-a z informacją, że paczka nie może zostać wysłana z powodu zawartych w niej niedozwolonych w regulaminie rzeczy, a po następnych kilku dostałam list od reprezentującego ich adwokata, który informuje, że nakładają na mnie karę 200 Funtów lub 1100 zł, termin zapłaty to 7 dni, w przeciwnym razie sprawa zostanie skierowana do sądu, koszty sądowe na moje konto itp,itd.I do tego mają prawo przetrzymać tą paczkę, dopóki nie zapłacę.

Proszę mi pomóc, czy jest jakiś sposób aby ominąć płacenie tego? Niedozwolone przedmioty to kilka paczek papierosów i tabletki na ból gardła... dlatego kara wydaje mi się być mocno przesadzona, a taki rygorystyczny regulamin służy tylko temu aby ich firma dodatkowo się wzbogacała...

Jeśli nie mam innego wyjścia to co się stanie jeśli to zignoruję i nie zapłacę? Ciągle to rozważam ponieważ w paczce jest wiele osobistych rzeczy które naprawdę lubię dlatego wolałabym ją odzyskać, ale z drugiej strony nie są warte 1000 zł ;)

Będę wdzięczna za każdą poradę, pozdrawiam

A na jakiej podstawie tą karę wyznaczyli? Podali coś? Jakiś regulamin? Akceptowałaś go?

Zlecenie było wysyłane przez internet, napewno było kliknięcie w stylu `akceptuję regulamin` ale oczywiście nie przeczytałam tego :mad:

No ale w swoim piśmie na coś się powołali?

Na podstawie punktu 5 ich regulaminu
Przesyłam w załączniku ten list.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Po pierwsze to bym się zgłosił zgodnie z pismem po odbiór paczki.

Napisałbym pismo, że nie zgadzam się z karą regulaminową, uzasadniając iż wszelkiego rodzaju kary umowne mają charakter odszkodowawczy a tu żadna szkoda nie wystąpiła. Poza tym nie jest to kara umowna w rozumieniu przepisów k.c.

W dalszej części listu napisane jest ze przysługuje im ustawowe prawo zastawu paczki do czasu uregulowania kary. A poza tym ja jestem w Anglii wiec dzialam raczej na odległość. To pismo to może być zwykły list lub e-mail czy bardziej profesjonalne, muszę się na cos powoływać ?

i jak skończyła się Twoja przygoda? dzisiaj nie dotarła do mnie paczka - dzwoniłem do kuriera i mówił, że w ogóle takiej nie dostał. Zapytał o fajki - coś tam odbąknąłem że raczej nie ( a tak, 2 wagony ) i że jeśli były mogli sprawdzić paczkę i cofnąć - w regulaminie jest, że kara to 20 krotność ceny paczki czyli byłoby 300 funtów. Jak trzeba będzie to zapłacę wiadomo, ale jestem ciekaw jak to się potoczyło dalej w Twoim przypadku.
+ Ewentualne inne rady
oczywiście mogło jeszcze zajść coś innego ale przesyłałem już przez nich parę x ( w tym z fajkami ) i zawsze wszystko ładnie pięknie

Ostatnia edycja:
ok ja już wiem, że w mojej paczce też zostały znalezione. Jutro będę dzwonił do ich szefa spróbować jakoś polubownie to załatwić zanim zgłoszą do kancelarii. Dam znać co i jak. Z tego co wiem autorka tematu walczy również z nimi. Ja przyznaje się do błędu :<

Witam dzis tez dostalem smsa ze paczka zostala zblokowana - powiedzcie prosze co zrobilisce w waszych przypadkach

Ja dopiero teraz będę w Polsce więc prawdopodobnie zapłacę karę bo chcę odzyskać paczkę. Innej możliwości nie widzę. Napisałam do nich list, że nie zgadzam się z karą ale nie otrzymałam żadnej odpowiedzi... Dzwoniłam do ich kancelarii i dowiedziałam się że można tę karę rozłożyć na raty. Pozdrawiam

a ile tej kary dostalas?? bo ja narazie jeszcze nic nie wiem

mam jeszcze jedno pytanie paczka mial byc odebrana odemnie we wtorek natomias kurier juz zjawil sie w poniedzialek czy moge sie o to spierac z firma kurierska ? czy ma to jakis wpplyw na to zaznacze ze w przesylce bylo dwie buteli nalewki od mamy;) wiec chyba nie jakies dragonskie przewinienie

a prosze powiedzcie gdybym nie chcial juz tej paczki to i tak musze placic dodam ze nie ma tam zadnej wartosciowej rzeczy poprostu prezentydla dzieciakow

Ja bym nie płaciła gdybym nie chciała paczki sppwrotem ;) w mojej jest kilka paczek papierosów i butelka wódki. Kara 200 funtów... Wczoraj nadawałam paczkę w drugą stronę i kurier powiedział mi że kupili skaner za 20tyś zł i teraz wszystko zatrzymują bo dostawali duże kary na granicy;) ale znajomi wysyłają tego typu rzeczy innymi firmami i przechodzą bez problemu. Moim zdaniem nie powinni nakładać tak wysokich kar na swoich klientów. Aha i to ze kurier przyjechał wcześniej czy później
nie będzie raczej miało na nic wpływu

no tak ale jak nie zaplace z jakimi konsekfencjami sie to wiaze bo pal licho paczke nie warta 300 funtow

Ja od sierpnia do teraz nie zapłaciłam i nie miałam z nimi kontaktu, żadne konsekwencje mnie nie dotknęły jak na razie także nie mam pojęcia :p

daj znac co i jak kurcze ja czekam na odezw od nich zobaczymy ile mi przypierdziela ale 20 razy 15 raczej prosty rachunek kurde pierwszy i ostatni raz nimi posylalem

Nie otwieraja ich tylko przeswietlaja skanerem w ktory zainwestowali podobno 20Tys zl. Ja nie zrobilam nic w tej sprawie, wciaz przetrzymuja mi paczke i czekaja na kase :)

To nie jest magiel, a po drugie - twierdzenie iż ktoś ma działalność po to, żeby okradać innych podchodzi pod pomówienie.
To jest forum prawne, a każdy kij ma dwa końce.

Powrót