AlcoLock - blokada alkoholowa część II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam pytanie. Są jakieś sprawdzone firmy, które wynajmują blokady? Mam straszny problem. Żaden mechanik ani elektryk samochodowy w moim mieście nie chce się podjąć montażu blokady alkoholowej, więc kupno używanej chyba odpada. Firmy, które oferują wynajem wydają mi się podejrzane. Każą sobie wysłać z góry pieniądze za ileś rat lub wpłacić kaucję zanim cokolwiek ruszy, więc obawiam się, że wyślę pieniądze, a blokady nie zobaczę.
Może ktoś szczerze polecić jakąś firmę albo doradzić mi czy to normalne w przypadku wynajmu blokady, że zadają wysokich opłat zanim cokolwiek mi zamontują?

Dzień dobry,

Nie mogę wywnioskować z przepisów, czy blokada jest przypisana do auta i musi w nim zawsze być uruchomiona?

Chodzi o sytuację gdy pojazd z zamontowaną blokadą użytkuje też osoba bez obowiązku jazdy z blokadą i na czas korzystania, np. za pomocą "obejścia" by wyłączała taką blokadę? Technicznie wydaje się to możliwe ale czy prawnie jest dopuszczalne?

Niewiem jak inne blokady ale np. Lion DS-20 miała możliwość wpisania kodu jednorazowego który pozwalał na dezaktywację blokady na 24 godziny. Każda inna próba obejścia czy też wyłączenia blokady w inny sposób jest rejestrowana w pamięci urządzenia więc lepiej nic nie kombinować. Niestety jeśli jest kilku użytkowników samochodu z blokadą to najlepsze rozwiązanie jest takie aby inni się pogodzili z tym że będą musieli dmuchać w nią aby uruchomić silnik

biezanow_123 napisał:
Niewiem jak inne blokady ale np. Lion DS-20 miała możliwość wpisania kodu jednorazowego który pozwalał na dezaktywację blokady na 24 godziny. Każda inna próba obejścia czy też wyłączenia blokady w inny sposób jest rejestrowana w pamięci urządzenia więc lepiej nic nie kombinować. Niestety jeśli jest kilku użytkowników samochodu z blokadą to najlepsze rozwiązanie jest takie aby inni się pogodzili z tym że będą musieli dmuchać w nią aby uruchomić silnik

Tak, kod jednorazowy to kod awaryjny i rejestrowany. Wygląda na to że bardziej producenci urządzeń pilnują aby zawsze działało niż ustawodawca.

Witam.
Czy ktoś posiada jakiś fajny wzór wniosku o skrócenie zakazu prowadzenia pojazdów? Byłbym bardzo wdzięczny bo nic nie mogę znaleźć . Czy skladaliście sami takie wnioski ?
Pzdr

Witam dostałem zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na 12 miesięcy na podstawie art 87& 1kw i 3kw, byla rutynowa kontrola policji , w kwietniu minie polowa zakazu czyli 6 miesięcy, czy mogę składać wniosek i skrócenie tego zakazu prowadzenia pojazdów na 12 miesięcy.

Ostatnia edycja:
Możesz. Z tym że od złożenia wniosku do jego rozpatrzenia mija średnio 2-3 miesiące. Musisz przekalkulować czy się to opłaca (musisz dostać nowy blankiet prawa jazdy, wynająć lub zakupić blokadę, zamontować ją na swój koszt i zrobić dodatkowe badania techniczne). Czy gra warta świeczki? To już musisz sobie sam odpowiedzieć

Mi też mija na dniach pół roku i będę składał wniosek o blokadę. Za złożenie nic nie płaci, dlatego warto spróbować. Sąd może rozpatrzyć to w 1 miesiąc, montaż blokady i badanie to 1dzień także warto próbować

Noo z tym miesiącem to życzę powodzenia. Postanowienie z klauzulą prawomocnosci musi jeszcze trafić do wydziału komunikacji a to też trochę trwa. Ogólnie nastawiałbym się na ok 2 miesiące

Wyrok można odebrać samemu i podrzucic do starostwa,to na pewno przyspieszy procedurę. nawet jeśli dwa miesiące wyjdzie to zawsze 4mies do przodu :)

Poprzez kancelarię adwokacką składałem wniosek o skrócenie zakazu prowadzenia pojazdów. Wniosek został złożony 26 maja, a wczoraj dostałem informację że wydano postanowienie o skróceniu zakazu - czyli trwało to około 1.5 miesiąca. Teraz czekam na list i uprawomocnienie.

Ostatnia edycja:
Cześć wszystkim,
jestem w trakcie składania wniosku o skrócenie 4letniego zakazu prowadzenia na jazdę z alkoblokadą. Mam już zrobione psychotesty i badania medyczne. Pytanie, czy warto je podpiąć jako załączniki i wspominać o nich? 16-17 września mam również kurs reedukacyjny i zastanawiam się, czy jeszcze jest sens również załączenia zaświadczenia z niego uzyskanego?
Czy starać się wyrabiać jakieś inne papiery (pracuję na kontrakcie, więc opinii z zakładu pracy nie będę mieć, chyba, że z poprzedniej roboty, z obecnej mogę mieć tylko opinie klienta o stałej współpracy)?
Dodam, że cała sytuacja była jedynym moim zatargiem z prawem w życiu, jestem młody, mam dobrą pracę, mam przyzwoite wykształcenie, auta potrzebuje głównie do okresowych dojazdów do pracy (klient ma siedzibę 300km od mojego miejsca zamieszkania, a raz na jakiś czas muszę się tam zjawić) i do opieki nad schorowaną 90letnią babcią i zastanawiam się po prostu jak zebrać do kupy te wszystkie rzeczy, żeby napisać stosownie wniosek...
Dzięki za pomoc!

Powrót