Alcolock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku Alex73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A czy każda blokada musi dokonywać pomiary już w czasie jazdy czy można ją tak ustawić aby tylko podczas uruchamiania silnika żądała badania? Podczas dłuższych trasach takie dmuchanie co 20min... Trochę uciążliwe.

biezanow_123 napisał:
No to gratulacje :-) daj znac jaka blokade zamontowales jesli juz zamontujesz.
Btw: Ciekawe jak bedzie u Ciebie bo ja mam na blankiecie pj wpisane date do kiedy obowiazuje ograniczenie czyli po zakazie nie trzeba wymieniac pj ale moze i dobrze to zrobic bo policja przy kontroli bedzie krzywo patrzyc

Dziękuję :D w planach mam zamontować taką samą blokadę jak Ty :D najpierw jednak najpierw muszę zarejestrować czasowo kupiony właśnie samochód, potem pojechać prawie 90km w jedną stronę aby zalegalizować gaz (samochód sprowadzany z zagranicy) i zarejestrować już normalnie. Później wypożyczam alcolock i montuje i jeżdżę :D

aliaton7035333 napisał:
Według mnie nie spełnia warunków.
Co wg Ciebie jest nie tak z ta blokada?
aliaton7035333 napisał:
Akurat obecnie to nic nie sprawdzą, spojrzą czy tylko "coś" jest.
Akurat u mnie blokada na przegladzie byla dosc dokladnie sprawdzana w jaki sposob jest zamontowana i czy dziala poprawnie

markol321 napisał:
czy każda blokada musi dokonywać pomiary już w czasie jazdy
Jeśli ma być zgodne z rozporządzeniem to tak.

markol321 napisał:
czy można ją tak ustawić aby tylko podczas uruchamiania silnika żądała badania?
Można. Tylko wtedy nie będzie spełniała rozporządzenia.....

biezanow_123 napisał:
Co wg Ciebie jest nie tak z ta blokada?
Za mało jest podanych danych, aby to stwierdzić.

§ 1. Blokada alkoholowa powinna spełniać wymagania funkcjonalne i wymogi techniczne zgodne z aktualnym poziomem wiedzy inżynierskiej. Aktualny poziom wiedzy inżynierskiej jest opisany w następujących normach przenoszących zharmonizowane normy europejskie:

1) Polskiej Normie PN-EN 50436-1: Blokady alkoholowe. Metody badania i wymagania dotyczące parametrów. Część 1:
Urządzenia przeciwdziałające prowadzeniu pojazdów przez nietrzeźwych kierowców;
2) Polskiej Normie PN-EN 50436-2: Blokady alkoholowe. Metody badania i wymagania dotyczące parametrów. Część 2:
Urządzenia podstawowego zapobiegania mające ustnik i mierzące zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu.

Dopóki nie ma dokumentów potwierdzającego te normy, to urządzenie ich po prostu nie spełnia...

Jednakże jeśli chodzi o moje zdanie, to nie spełnia ich chociażby ze względów takich jak zakres temperatury w jakiej urządzenie powinno pracować.

biezanow_123 napisał:
u mnie blokada na przegladzie byla dosc dokladnie sprawdzana w jaki sposob jest zamontowana i czy dziala poprawnie
Hmm, twierdzisz, że badali ją pod względem tego czy pokazuje poprawne pomiary?

Z moich obserwacji wynika, że większość osób montuje te alkomaty tylko po to żeby "odfajkować" wyrok i skrócić zakaz, nikogo nie interesuje to czy coś w ogóle działa i czy działa poprawnie. Tak samo aktualny stan prawny jest taki, że tak jak już pisałem wcześniej wystarczy zamontować atrapę, załatwić dokument o kalibracji. Można jeździć.

aliaton7035333 napisał:
Hmm, twierdzisz, że badali ją pod względem tego czy pokazuje poprawne pomiary?
Tego nie musza robic bo w koncu po to jest wystawiany dokument potwierdzajacy kalibracje.
W zalaczniku nr 2 do rozporzadzenia w dziale I w tabeli w punkcie 10 jest okreslone co ma sprawdzic diagnosta:
1. Widoczne uszkodzenia mechaniczne blokady alkoholowej.

2. Widoczne uszkodzone połączenia elektryczne.

3. Brak ważnego w dniu badania technicznego dokumentu wystawionego przez producenta blokady alkoholowej lub jego upoważnionego przedstawiciela
potwierdzającego kalibrację blokady alkoholowej.

4. Możliwość uruchomienia silnika pojazdu bez przeprowadzania badania na obecność alkoholu.

aliaton7035333 napisał:
wystarczy zamontować atrapę, załatwić dokument o kalibracji. Można jeździć.
Potrzebny jest jeszcze dokument potwierdzajacy przejscie dodatkowego badania technicznego a z atrapa raczej to nie przejdzie :-)

aliaton7035333 napisał:
jeśli chodzi o moje zdanie, to nie spełnia
Nie widze tam informacji o zakresie temperatur. I niema tez informacji czy urzadzenie spelnia przytoczone normy niemniej tego i tak nikt nie sprawda. Zobacza tylko to co maja sprawdzic i jesli bedzie ok to podbija przeglad wiec mysle ze taka blokada mogla by przejsc

Ostatnia edycja:
biezanow_123 napisał:
Tego nie musza robic bo w koncu po to jest wystawiany dokument potwierdzajacy kalibracje.
Tylko, że taki dokument na upartego wystawi każdy. Mało tego większość stacji nawet nie za bardzo wie jaki jest jego wzór i można przynieść co innego. I niby jak potwierdzić czy urządzenie podaje poprawne pomiary?

biezanow_123 napisał:
Potrzebny jest jeszcze dokument potwierdzajacy przejscie dodatkowego badania technicznego a z atrapa raczej to nie przejdzie
Właśnie na to sam sobie odpowiedziałeś troszkę wyżej w tych punktach które wymieniasz.

4. Możliwość uruchomienia silnika pojazdu bez przeprowadzania badania na obecność alkoholu.

Możesz mi wytłumaczyć w jaki niby sposób to sprawdzą? Zobaczą co najwyżej to, że nie możesz odpalić bez dmuchania, ale to czy urządzenie odcina zapłon przy 0,1mg/l to już nie sprawdzą. Wniosek - wystarczy atrapa.

biezanow_123 napisał:
Zobacza tylko to co maja sprawdzic i jesli bedzie ok to podbija przeglad wiec mysle ze taka blokada mogla by przejsc
Oczywiście. Przy obecnym stanie z każda blokadą można jeździć (nawet atrapą) :D .

Inna sprawa z tym jakie kto ma podejście do życia, ponieważ urządzenie faktycznie ma działać jako środek zapobiegawczy, więc fajnie by było gdyby spełniało wszystkie wymagania. W praktyce - ludziom to kompletnie zwisa.

mam jeszcze pytanie odnośnie wniosku o zmianę wykonywania kary.
czy trzeba uiszczać jakąś opłatę, a jeśli tak to ile i gdzie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót