Alcolock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku Alex73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Zmiana wyroku - blokada alkoholowa

Cena to jedno a urządzenie to druga sprawa. Aktualnie z tego co mi wiadomo nikt nie sprecyzował jakie funkcje, bądź certyfikaty powinno zawierać takie urządzenie, kto to może zamontować, itp. Byłoby nieciekawie gdyby okazałoby się że ludzie którzy zamontowali taką instalację np. w 2016 roku nie mogą z niej korzystać w 2017r, bo wchodzą nowe wymagania co do takich urządzeń... Nie wiem jak to wygląda od strony prawnej ale taka sytuacja byłaby frustrująca, a zapewne wymogi co do takiego urządzenia będą na tyle surowe że pozostanie nam kupno alkolock`a jedynej firmy na rynku której prezesem jest znajomy któregoś ministra...

Więcej informacji na temat blokady znajdziecie w google pod hasłem "MIiR blokada alkoholowa" (rozporządzenia).

Alcolock - szybsze odzyskanie prawo jazdy

Witam, mam 2 letni zakaz prowadzenia pojazdu za jazdę pod wpływem alkoholu. W kwietniu minie rok i z tego co czytałem to po upływie połowy kary mogę się starać o przywrócenie mi prawo jazdy w zamian, że przez 3 lata jeździłbym tylko samochodem z alcolockiem. Ktoś korzystał z tego prawa? wie ktoś jaki jest koszt takiego alcolocka? za każda odpowiedź na temat będę wdzięczny, pozdrawiam

RE: Alcolock - szybsze odzyskanie prawo jazdy

Po upływie połowy kary nie mniej jednak niż 1,5 roku, czyli w Twoim przypadku za pół roku możesz się o to starać. Na Twoim miejscu dałbym sobie z tym spokój, koszt systemu to 5000zł, a w zasadzie zyskasz tylko pół roku, już lepiej przeczekać ten okres, chyba że jesteś pod ścianą i potrzebujesz tego prawka ;)

Można podejść do tematu, zdać prawko, a po okresie zakazu iść odebrać prawo jazdy :)
Różnie jest teraz ze zdawaniem na PO, wiec zawsze można zaoszczędzić trochę czasu.

krytek napisał:
Można podejść do tematu, zdać prawko, a po okresie zakazu iść odebrać prawo jazdy :)

Chesz narazić autora na odpowiedzialność karną?

Jak rozumiem, to nie można jeździć elką, mając orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów, a przez przystąpienie do egzaminu rozumiemy jazdę egzaminacyjną. Wiąże się to ze złamaniem zakazu sądowego.

Ostatnia edycja:

Ale w tym przypadku chodzilo o skorzystanie z art 182a kk czyli jesli sad przychyli sie do wniosku o zamiane zakazu prowadzenia pojazdow mechanicznych na zakaz prowadzenia pojazdow niewyposazonych w blokade alkoholowa to w ten czas mozna podejsc do egzaminu bo przepis mowi: art 182a par 2
§ 2. W przypadku orzeczenia sądu o dalszym wykonywaniu środka
karnego w postaci zakazu
prowadzenia pojazdów
niewyposażonych w blokadę
alkoholową, zakazu tego nie stosuje się w przypadku prowadzenia pojazdów wykorzystywanych do
nauki jazdy i egzaminowania,
jeżeli skazany jest osobą szkoloną lub egzaminowaną w trybie przewidzianym przepisami ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami (Dz. U. z 2015 r. poz. 155) lub ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2013 r. poz. 1414, z późn. zm.).
Zatem mozna przystapic do egzaminu panstwowego i po zdaniu nie trzeba montowac alkolocka tylko odczekac do konca zakazu i wymienic prawko na nowe bez kodu 69. Zaoszczedzimy wtedy sporo czasu bo po koncu zakazu mozna jezdzic autem a nie dopiero zapisywac sie na egzamin

Ostatnia edycja:

krakow_007 napisał:
Zatem mozna przystapic do egzaminu panstwowego i po zdaniu nie trzeba montowac alkolocka tylko odczekac do konca zakazu i wymienic prawko na nowe bez kodu 69. Zaoszczedzimy wtedy sporo czasu bo po koncu zakazu mozna jezdzic autem a nie dopiero zapisywac sie na egzamin

Czyli starosta nie będzie wymagał okazania dokumentów że posiadamy auto z alkolockiem? Gdzieś przeczytałem że taki dokument również trzeba okazać aby otrzymać prawo jazdy kodem 69, jednak wydawało mi się to nielogiczne, przecież nawet pracodawca może udostępniać nam samochód z taką instalacją.

Pytalem u zrodla w starostwie w Krakowie i powiedzieli ze nie trzeba. Jesli sie zda egzamin to starosta wyda prawo jazdy z kodem 69 a czy alcolock zostanie zamontowany czy nie to juz jest sprawa samego zainteresowanego. Powiedzieli mi jeszcze ze jesli podczas kontroli kierowca ktory ma w prawku kod 69 a niema zamontowanej blokady traktowany jest jako osoba bez uprawnien i grozi za to odpowiedzialnosc karna z art 180 kk

08.01.2016r. w końcu otrzymałem kod PKK. 15.01 zdałem egzamin teoretyczny. Teraz czekam na egzamin praktyczny.

09.02.2016r. zdałem egzamin praktyczny. Nie zamierzam jeździć z alcolockiem, w związku z tym czekam do końca dwuletniego zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych kat. B. Tylko 3,5 miesiąca. :D

Gratulacje. A w WORDzie wiedzieli ze zdajesz egzamin w zwiazku z wczesniejszym cofnieciem uprawnien za alkohol? Tzn czy miales jakies nieprzyjemne sytuacje podczas egzaminu? Ja w przyszlym tyg wysylam do sadu moj wniosek. Zobaczymy co oni na to. Ciekawi mnie jedna sprawa. Jesli w pj bedziesz mial kod 69 i minie okres zakazu i bedziesz mial kontrole jeden dzien po zakazie to czy policja moze sie uczepic gdzie masz alcolock?

W WORDzie na pewno wiedzieli, że mam cofnięte uprawnienia za alkohol (wynika to z indywidualnego numeru PKK). Jednak żadnych problemów, aluzji w związku z tym podczas egzaminu nie miałem. Kodu 69 nie będę miał w pj ponieważ nie zamierzam jeździć z blokadą. Poczekam do końca wyroku i wyrobię pj już bez. Jeśli chodzi o Twoje ostatnie pytanie, to alcoloc obowiązuje tylko do końca kary.

Witam, czytałem i wszędzie pisze, że blokada ma obowiązywać przez 3 lata od daty założenia i nie wiem czy to dotyczy tych którzy mieli np. zakaz dożywotni czy wszystkich.

Blokada alkoholowa obowiazuje na czas zakazu prowadzenia pojazdow mechanicznych. Gdy termin zakazu minie mozesz jezdzic bez blokady. Musisz tez wymienic prawo jazdy na nowe bez kodu 69

Kolego Alex73,w jakim mieście otrzymałeś numer PKK?

Alex takie pytanie, musiałeś się zgłaszać do nauki jazdy ? czy tylko klepanie testów i jazda egzaminacyjna ?
Zazdroszcze Ci :) bo masz już za sobą a to za jakiś czas wszystko przedemną :( i niestety wydatek na alkolock bo 1,5 roku kolejnych nie chce już czekać, stęskniłem się za kierownicą.

Mi wczoraj minela polowa kary z 2 lat zakazu. Wyslalem wniosek do sadu o blokake. Bede informowal jak sie to skonczylo ☺

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót