Alcolock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku Alex73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Zmiana wyroku - blokada alkoholowa

Piotr_83 napisał:
Co to konkretnie oznacza, że mogę jeździć pomimo braku rozporządzenia?
Tak, jednak musisz mieć blokadę + zaświadczenie o kalibracji + PJ z kodem 69

Piotr_83 napisał:
Obowiązkowy okres wstrzymania procedury legislacyjnej (standstill) upływa 13 czerwca 2016 r. czyli jeszcze to potrwa
Skąd konkretnie masz tą informację?

krakow_007 napisał:
Gdybym zalozyl blokade alkoholowa taka z ktora jezdza niektore firmy kurierskie to co? Z taka blokada niemozna czy co
Można. Musisz jednak mieć zaświadczenie o kalibracji wydane przez firmę montującą. Znam kilka osób które jeżdżą już z blokadami, policja o tym wie, ponieważ mają wysyłane info ze starostwa na ten temat.

http://www.brd24.pl/prawo/kierowcy-chca-montowac-blokady-alkoholowe-wiedza-brakuje-przepisow/

Wniosek złożyłem 8 kwietnia. Dzisiaj minęło 4 tygodnie od złożenia i kontaktowałem się z sekretariatem wydziału karnego i nie wyznaczono jeszcze posiedzenia :/

Nie pozostaje nic innego jak cierpliwie czekac. Ja mam posiedzenie 9 maja. Ciekawe jak sie zakonczy

biezanow_123 napisał:
Nie pozostaje nic innego jak cierpliwie czekac. Ja mam posiedzenie 9 maja. Ciekawe jak sie zakonczy
I jak tam po posiedzeniu??? /mam nadzieję, że pozytywnie ;)

Dzisiaj dostałem informację, że dopiero 23 czerwca odbędzie się posiedzenie sądu w mojej sprawie :/ i tyle czekania...oby tylko się udało :)

Ostatnia edycja:
ibiszek napisał:
I jak tam po posiedzeniu??? /mam nadzieję, że pozytywnie ;)

Dzisiaj dostałem informację, że dopiero 23 czerwca odbędzie się posiedzenie sądu w mojej sprawie :/ i tyle czekania...oby tylko się udało :)
Posiedzenie sie odbylo ale narazie nic niewiem bo Pani mnie przez telefon orzeczenia nie chciala podac. Czekam na pismo ktore ma przyjsc poczta. Mysle ze na dniach powinno dojsc. Napewno napisze tutaj ☺

Jak coś to pisz od razu :P trzymam kciuki, żeby się udało :P

z tymi blokadami to masakra zanim człowiek to ogarnie dostanie decyzję zamontuje itp to wyjdzie na to że zostanie mu pare mc zakazu

Witam. Udalo sie. Sad przychylil sie do mojego wniosku o zamiane srodka karnego z zakazu prowadzenia pojazdow na zakaz prowadzenia pojazdow niewyposazonych w blokade alkoholowa.

Postanowienie:
Sad postanawia:
1. Orzec wobec skazanego ... syna ... i ... ur. ../../.... w Krakowie zmiane srodka karnego w postaci zakazu prowadzenia wszelkich pojazdow mechanicznych w ruchu ladowym w wymiarze 2 lat orzeczonego wyrokiem sadu rejonowego dla Krakowa-Podgorza w Krakowie z dnia 23 czerwca 2015 r. sygn. akt ....../../. za przestepstwo z art 178a § 1 kk nalozonego na niego zakazu prowadzenia pojazdow niewyposazonych w blokade alkoholowa.

2. Zwolnic skazanego ... w calosci od zaplaty na rzecz skarbu panstwa kosztow sadowych

Uzasadnienie:

Art. 182a. § 1. Jeżeli zakaz prowadzenia pojazdów był wykonywany przez okres co najmniej połowy orzeczonego wymiaru, a w przypadku zakazu prowadzenia pojazdów orzeczonego na podstawie art. 42 § 3 lub 4 Kodeksu karnego przez okres co najmniej 10 lat, sąd może orzec o dalszym wykonywaniu tego środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową, o której mowa w art. 2 pkt 84 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2012 r. poz. 1137, z późn. zm.), jeżeli postawa, właściwości i warunki osobiste sprawcy oraz zachowanie w okresie wykonywania środka karnego uzasadniają przekonanie, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę nie zagraża bezpieczeństwu w komunikacji.

Jak wynika z akt niniejszej sprawy, wniosku skazanego oraz przeprowadzonego przez kuratora zawodowego wywiadu srodowiskowego przeslanki do zastosowania cytowanego powyzej przepisu zaistnialy w przedmiitowej sprawie. Orzeczony wobec skazanego srodek karny stosowany jest juz przez ponad polowe okresu na ktory zostal orzeczony, skazany uiscil kare grzywny oraz koszty procesu, w okresie proby zachowuje sie poprawnie nie naruszajac porzadku prawnego. Skazany poddal sie rowniez badaniom psychologicznym w wyniku ktorych nie stwierdzono u niego przeciwskazan do kierowania pojazdami kat B. W ocenie sadu zamiana orzeczonego wzgledem ... srodka karnego jest zasadna, umozliwi mu przede wszystkim wykonywanie szerszego zakresu obowiazkow zawodowych. Ponadto zainstalowana w pojezdzie blokada alkoholowa bedzie dodatkowym gwarantem iz skazany nie bedzie ponownie prowadzic pojazdu pod wplywem alkoholu. W zwiazku z powyzszym orzeczono jak na wstepie.

Gratulacje!!!!:lol::D

Ok, a to ile w końcu czekałeś od momentu złożenia wniosku? Lub tam od tej rozprawy którą miałeś odroczoną?

Ja troche zawalilem bo wyslalem wniosek w dzien kiedy dokladnie minal mi okres polowy kary czyli 22 lutego (a mozna wyslac np miesiac wczesniej tylko trzeba dopisac ze prosze o rozpatrzenie po terminie takim i takim). Pierwsze posiedzenie mialem 5 kwietnia ale je odroczyli do 9 maja bo zlecono kuratorowi przeprowadzenie wywiadu. Teraz w WK powiedzieli mi ze musze przyniesc odpis wyroku z klauzula prawomocnosci oraz wyniki badan psychologicznych i lekarskich i w ten czas otrzymam nr pkk aby zapisac sie na egzamin

Gratulacje. Mam nadzieję, że za ponad miesiąc ja będę mógł się pochwalić takim wpisem ;)
Daj znać jak to później będzie gdy zamontujesz blokadę(o ile będziesz montował). Pozdrawiam

Nawet jak bym zamontowal to na dzien dzisiejszy i tak dalej jezdzic nie wolno. Zanim rozporzadzenie wejdzie w zycie to pewnie zakaz mi sie skonczy (jest do 22 lutego 2017r). Zastanawia mnie jeszcze jesna kwestia. Jesli odbiore pj z kodem ograniczenia 69 i wsiade w auto na nastepny dzien po minieciu zakazu i bede mial kontrole u policja zobaczy kod to spytaja gdzie blokada i przywala mi art 180a kk?

biezanow_123 napisał:
..... bede mial kontrole u policja zobaczy kod to spytaja gdzie blokada i przywala mi art 180a kk?

Z zasady nie powinni (chociaż znając niektórych naszych nadgorliwych policjantów.... :) ), przyczyna obowiązku posiadania blokady ustała, a samo "pozbycie" się kodu z PJ wiąże się tylko z wymianą samego blankietu PJ. Po drugie nie widzę sensu wyrabiania blankietu PJ z kodem skoro i tak nie będziesz go potrzebował, a będzie cie tylko może kusił do spróbowania jazdy... :) plus dodatkowy koszt wyrobienia takiego PJ.

Jedynym twoim obowiązkiem jest :

Art. 98 PoRD:
"1. Osoba posiadająca uprawnienie do kierowania pojazdem jest obowiązana niezwłocznie
zawiadomić starostę o utracie prawa jazdy, pozwolenia do kierowania tramwajem, o zniszczeniu tych dokumentów w stopniu powodującym ich nieczytelność, a także zmianie stanu faktycznego wymagającego zmiany danych w nich zawartych."

Ostatnia edycja:

Chodzi mi o ubezpieczenie samochodu ktore mi sie konczy 17 lipca i jesli bede mial to prawko nawet z kodem to zaplace mniejsza skladke ☺

biezanow_123 napisał:
Chodzi mi o ubezpieczenie samochodu ktore mi sie konczy 17 lipca i jesli bede mial to prawko nawet z kodem to zaplace mniejsza skladke ☺

Rozumiem, ale nie wszystkie TU pytają czy właściciel pojazdu ma PJ :) np. ubezpieczałem ostatnio w TUZ i nikt nie pytał mnie o PJ, a robiłem nowe ubezpieczenie a nie wznawiane.

WK chce orginal odpisu wyroku z klauzula prawomocnosci aby wydac mi pkk. Czytam ze taki wniosek jest platny a pani przez tel mi powiedziala ze nie. Mniejsza z tym. Chcialem sie spytac czy wniosek tak napisany przejdzie:
Z lewej strony moje dane, z prawej miejscowosc i data, nizej: do sadu rejonowego dla krakowa podgorza i na srodku: wniosek o wydanie odpisu prawomocnego postanowienia i nizej: wnosze o wydanie odpisu prawomocnego postanowienia sadu rejonowego dla krakowa podgorza w krakowie 2 wydzial karny z dnia 9 maja 2016r. Sygn akt: II Ko... z klauzula prawomocnosci

Podpis

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót