Alcolock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku Alex73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Zmiana wyroku - blokada alkoholowa

Dzisiaj dzwoniłem do ministerstwa i opiekun tego projektu udzielił informacji ze rozporzadzenie nie wejdzie wcześniej jak w sierpniu :((( masakra, prawko mam już prawie pół roku :/

Wracam właśnie z sądu. Sprawę prowadzi ta sama pani sędzina co przy wyrku o zabraniu prawka. Skierowała sprawę do kuratora aby zrobił wywiad środowiskowy i wyznaczyła termin następnego posiedzenie na 16 sierpień. I jak pójdzie wszystko oki to wyrok otrzymam ponad 4 miesiące po złożeniu wniosku.....czekanie i czekanie tylko...masakra...

Ja polecam Ci dowiedziec sie kto jest kuratorem w Twoim rejonie i skontaktowac sie z nim. Wtedy bedziesz wiedzial kiedy przyjdzie. Ja tak zrobilem i cale szczescie. W przeciwnym razie nie zastal by nikogo w domu a tak to kazal przyjsc do swojego biura w konkretny dzien i wszystko zalatwilismy w ok 10 min

Dzięki za podpowiedź. Postaram się dowiedzieć tego jak najszybciej i skontaktować się z nim. Jak wyglądała taka rozmowa z nim??

Pytal mnie czemu jechalem autem po alkoholu a dalej to gdzie pracuje, ile zarabiam, ile lat ma moja dziewczyna i gdzie pracuje, ile placimy za mieszkanie i takie tam pozniej to samo pytal jeszcze o mojego brata, siostre, matke i ojca i na tym sie skonczylo. Bylem tam max 15min

Udalo sie zdac egzamin teoretyczny 72/74 teraz trzeba czekac na praktyczny bo w Nowym Targu nieda rady zdawac laczonego w jeden dzien. I przy okazji mam pytanie. Jesli zdam praktyczny i zostanie wydane mi pj z kodem 69 i zaplace za dokument 100,50zl to czy przy wymianie na pj bez kodu znow trzeba zaplacic ta oplate?

I jeszcze jedno. Czy egzaminator wie ze zdaje egzamin za alkohol i jesli tak to kto go o tym informuje bo widze ze druki egzaminacyjne wygladaja tak samo jak normalne dla ludzi ktorzy np pierwszy raz zdaja

Ostatnia edycja:

Ad.1. Oczywiście że tak, jest to opłata za druk PJ oraz koszty administracyjne, nowy druk nowa opłata :)

Ad.2. Jak najbardziej bo egzamin jest identyczny dla tych co zdają pierwszy raz, dla tych co mieli zabrane za alko PJ i dla tych co stracili za pkt. karne. Nie wie, ale może się domyślać. Po umiejętnościach i obyciu w samochodzie. Wiadomo inaczej będzie zachowywał się młody, nowy kierowca a inaczej ktoś kto jeździł kilka już lat...

biezanow_123 napisał:
Ja polecam Ci dowiedziec sie kto jest kuratorem w Twoim rejonie i skontaktowac sie z nim. Wtedy bedziesz wiedzial kiedy przyjdzie. Ja tak zrobilem i cale szczescie. W przeciwnym razie nie zastal by nikogo w domu a tak to kazal przyjsc do swojego biura w konkretny dzien i wszystko zalatwilismy w ok 10 min

Pani kurator sama do mnie dzwoniła. Jutro prawdopodobnie przyjedzie do mnie do domu porozmawiać ze mną i rodzicami, zobaczyć jak mieszkam itp itd.

u mnie sprawa wygląda tak ze dalej się bujam bez prawka, po rozpoznaniu przez sąd wszystko fajnie sąd się przychylił do wniosku. czekam 7 dni na uprawomocnienie złożyłęm wniosek o odpis postaniowienia zeby zaniesc do UK i lipa. prokurator złożył zazalenia i sprawa poszła do sadu okręgowego i całość o około 2 miesiące sie wydłuży. a od połowy sierpnia to mi sie juz konczy normalnie zasądzony okres 2 lat. czyli tylko strace nerwy kase na złożenie wniosku i czas i nic wiecej nie zyskam :(:(

Wczoraj odwiedziła mnie pani kurator. Rozmowa trwała około 25min. Dzisiaj jeszcze dzwoniła z pytaniami o których zapomniała. Wcześniej była na posterunku policji o mnie wypytać, oraz przeprowadziła wywiad środowiskowy wśród sąsiadów. Ogólnie miło się z Panią rozmawiało i mam nadzieję, że prześle pozytywne informacje do sądu i uzyskam w sierpniu zgodę.

Witam rozumiem że zmiana zakazu prowadzenia na blokadę alcolock tyczy się tylko samochodów a jakbym chciał zrobić prawko na motocykl? Tez w nim muszę mieć takie coś?

biezanow_123 napisał:
Swoja droga to Pani w urzedzie miasta powiedziala ze jestem pierwsza osoba w Krakowie ktora korzysta z tego przepisu (art 182a kk) w celu przywrocenia uprawnien heh
Ja miałem to samo, tylko że w Łodzi :D .

Piotr_83 napisał:
Dzisiaj dzwoniłem do ministerstwa i opiekun tego projektu udzielił informacji ze rozporzadzenie nie wejdzie wcześniej jak w sierpniu
Dzisiaj weszło :) .

Jednak fakt faktem, że jak ktoś ma "krótki" zakaz to specjalnie sobie nic nie skróci... Jak widać dość długo się to wszystko ciągnie.

Skąd masz takie informacje, z tego co się orientuje na dzisiaj miał być planowane obwieszczenie a rozporzadzenie wchodzi w życie 14 dni od podpisania. Na legislacji narazie cisza.

Piotr_83 napisał:
Skąd masz takie informacje
Dzisiaj była publikacja w dzienniku ustaw. Rozporządzenia zaczną obowiązywać po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. Czyli za dwa tygodnie.

Podpisane były już dawno.

a coś wiadome o rozporządzeniu odnośnie dokumentów jakie ma wydawać stacja diagnostyczna??

Wszystkie rozporządzenia weszły wczoraj razem...

"Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 8 lipca 2016 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach"

Czy ktoś może robił już przymiarki do kupna blokady i ma namiary gdzie można kupić blokadę spełniającą warunki wskazane w rozporządzeniu? Gdzie można ją zainstalować, czy to może być dowolnie wybrany warsztat czy na specjalistycznej stacji diagnostycznej?

Na pewno w Łodzi można taką kupić. Instaluje (montuje) ta sama firma która ją sprzedaję. Stacja diagnostyczna robi tylko przegląd.

Piotr_83 napisał:
Na legislacji narazie cisza.
Zakończenie prac
Publikator (projekt został opublikowany):

Dz.U. 2016r. poz. 1072

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1072/1

Ostatnia edycja:

Tak jest, ta strona jest bardzo słabo aktualizowana. Dalej dwie pozycje nie zostały uzupełnione: "Skierowanie projektu do podpisu ministra" i "Skierowanie aktu do ogłoszenia" .

Dlatego pisałem wcześniej, że rozporządzenia zostały już ogłoszone i opublikowane. Wchodzą w życie po 14 dniach od dnia ogłoszenia, czyli 4 sierpnia . :cool:

Nareszcie skończył się ten kabaret...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót