Alcolock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku Alex73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Rozumiem ze dokument potwierdzający kalibracje otrzymam razem z blokadą i jeszcze jedno mnie zastanawia w jaki sposob stacje diagnostyczne beda potwierdzac przegląd samochodu wyposażonego w blokada alkoholowa?

RE: Zmiana wyroku - blokada alkoholowa

Tak, ten dokument wyrabia producent, ponieważ on się zajmuje kalibracją.

Potwierdzać przegląd...? Chodzi Ci o to jak będzie wyglądało takie badanie techniczne?

Jestem w trakcie zalatwiania formalnosci bo zdecydowalem sie jednak zamontowac blokade alkoholowa. Znalazlem na internecie ciekawa oferte ktora mi pasuje tzn wypozyczenie blokady alkoholowej. Koszt miesieczny to tylko 99zl ale dochodzi koszt montazu ok. 400zl i pozniej koszt demontazu ok. 300zl no i kaucja zwrotna ktora trzeba wplacic: 2000zl. Aha no i jeszcze przeglad techniczny: 50zl. Tak ze wcale nie trzeba ponosic duzych kosztow jesli komus zostalo tak jak mnie ponad pol roku zakazu

Czyli na rok wychodzi 1200+400+300=1900zl jednak jest to dalej spory koszt.

markol321 napisał:
Czyli na rok wychodzi 1200+400+300=1900zl jednak jest to dalej spory koszt.
No tak ale oplata jest pobierana co miesiac te 99zl a nie trzeba wykladac odrazu i lepiej to wychodzi niz zakup blokady bo to puki co jest koszt ok 5000zl

Tak, pisałem już dawno o takiej formie. Pewnie większość osób będzie właśnie tak robić. Koszty zawsze jakieś będą, ciężko żeby wszystko było za darmo...

Zapomniałeś jeszcze o kosztach kalibracji, jeśli ktoś będzie to miał na dłuższy czas.

Jestem już po montażu blokady a dzisiaj jadę na przegląd. Obdzwonilem trzy stacje diagnostyczne i nikt nic nie wie na temat przeglądów samochodów wyposażonych w blokadę, mam nadzieję że uda mi się bez problemu załatwić ten przegląd.

biezanow_123 napisał:
No tak ale oplata jest pobierana co miesiac te 99zl a nie trzeba wykladac odrazu i lepiej to wychodzi niz zakup blokady bo to puki co jest koszt ok 5000zl

ewentualnie 1250 ? XXXXXXXXXXX

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Piotr_83 napisał:
Obdzwonilem trzy stacje diagnostyczne i nikt nic nie wie na temat przeglądów samochodów wyposażonych w blokadę
Ja zadzwonilem na pierwsza lepsza stacje diagnostyczna (w Zakopanem) i powiedzieli ze niema problemu. Koszto to 50zl

Odwiedziłem dzisiaj trzy stacje diagnostyczne w tym jedna okręgowa i niestety nikt nie wie jak zrobić przegląd, w piątek mam dzwonić gdyż 05.08 rozporzadzenia wchodza w zycie i moze cos sie wyjasni. Dodatkowo dzwonilem na stacje diagnostyczna w Wa-wie i tez nic nie wiedza w tym temacie. Kiedy skonczy sie ten kabaret.

zalamany_88 napisał:
ewentualnie 1250 ?
Tak naprawdę taką blokadę można sobie nawet samemu zmontować... Gorzej z tym czy urządzenie będzie spełniało wszystkie wymogi i posiadało certyfikat :) .

Piotr_83 napisał:
Odwiedziłem dzisiaj trzy stacje diagnostyczne w tym jedna okręgowa i niestety nikt nie wie jak zrobić przegląd
Nikt nic nie wie, bo mało kto ogarnął, że rozporządzenia weszły w życie... Musisz im bezpośrednio pokazać rozporządzenie to zaczną powoli ogarniać co się dzieje. Ja dzisiaj też byłem na jednej stacji i gość nie wiedział co robić, wręcz spanikował, pokazałem mu rozporządzenie, ale jakiś program nie chciał mu się zaktualizować, więc polecił mi jechać na inną stację (w Łodzi) i tam zrobili bez problemu, wydali dokument i podobno byłem pierwszą osobą która to zrobiła. Teraz mam jechać do wydziału komunikacji i dodać jakąś adnotację do dowodu rejestracyjnego....

Ale rozumiem że bez tej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym przez jakiś czas można jezdzic.

Szczerze to sam już trochę zgłupiałem, na stacji powiedzieli mi, że muszę coś jeszcze dodać do DR, a od tych od alko-blokady, że nie ma takiej opcji i trzeba po prostu mieć przy sobie te dwa dokumenty w trakcie jazdy. Ta wersja bardziej by mi pasowała, ponieważ z tego co się orientuję to te dokumenty są wymagane podczas kontroli. Jednak dowiem się jeszcze więcej na ten temat.

Co do jazdy, to tak naprawdę ludzie jeździli z blokadami jeszcze na długo przed wejściem w życie tych rozporządzeń - wystarczyło PJ z tym kodem + zaświadczenie. Wtedy policja podczas kontroli przymykała oko na brak tego drugiego. Według mnie możesz jeździć, tylko teraz już zrób obowiązkowo to badanie na diagnostyce.

Piotr_83 napisał:
Ale rozumiem że bez tej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym przez jakiś czas można jezdzic.

Proponuję zajrzeć do art.244 kk.

aliaton7035333 napisał:
.......Wtedy policja podczas kontroli przymykała oko na brak tego drugiego.......

Jakieś brednie piszesz, w jakimś innym temacie że Policjant weźmie 100 zł i nie wypisze mandatu, tu że "oko przymknie" na niestosowanie się do zakazu Sądowego (przestępstwo). Zejdź na ziemię zanim ktoś poniesie konsekwencje twojej głupoty....

aliaton7035333 napisał:
Według mnie możesz jeździć, tylko teraz już zrób obowiązkowo to badanie na diagnostyce.

Wspomnij jeszcze jakie konsekwencje grożą za spowodowanie kolizji lub wypadku bez tego dodatkowego badania, może komuś odechce się jazdy i nie posłucha twojej "życzliwej" rady.....

Chciałem zaprosić na dzisiejszą emisję programu informacyjnego na TVP 2 “Panorama” o godzinie 18:00.
W programie będzie artykuł dotyczący blokady alkoholowej.

biezanow_123 napisał:
Chciałem zaprosić na dzisiejszą emisję programu informacyjnego na TVP 2 “Panorama” o godzinie 18:00.
W programie będzie artykuł dotyczący blokady alkoholowej.

Nic nie było na ten temat.....

Witam
Mam takie pytanie straciłem prawo jazdy na 3 lata już rok minął i za pół roku będę mógł pisać wniosek o skrócenie zakazu ..czy jeśli sąd pozytywnie rozpatrzy mój wniosek i będę mógł jezdzic tylko z blokadą to i tak będę musiał zdawać egzamin??? czy oddadzą mi prawo jazdy z kodem 69??

Musisz zdac ponownie egzamin na prawo jazdy. Wczesniej trzeba bedzie tez wykonac testy psychologiczne i badania lekarskie

Udało mi się dzisiaj zrobić przegląd na okregowej stacji diagnostycznej i nic nie muszę wpisywać do dowodu rejestracyjnego, trzeba tylko mieć dokument o kalibracji i dokument o przeglądzie :)

No to gratulacje. Czyli mozesz juz normalnie jezdzic autem. A z ciekawosci to kupiles blokade czy wynajmujesz? I ile Cie to kosztuje

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót