Alcolock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku Alex73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Zmiana wyroku - blokada alkoholowa

Ja po złożeniu wniosku 8 kwietnia po jakimś czasie dostałem pismo z sądu, że rozprawa odbędzie się 23 czerwca. Na tej rozprawie Pani sędzina powiedziała, że kurator musi przeprowadzić wywiad środowiskowy itp. Wtedy podała mi na rozprawie informację kiedy odbędzie się kolejne posiedzenie. We wtorek znowu na tym posiedzeniu dostałem informację, że zwrócili się o kartę karną i wyrok powinien zapaść w przyszłym tygodniu. Czekanie, czekanie i czekanie...

biezanow_123 napisał:
kiedy wyslales wniosek?
Osobiście złożyłem jakoś pod koniec maja. Po jakimś czasie zapytałem co z moją sprawą, nic się nie dowiedziałem i później nagle przyszedł do mnie kurator z wywiadem - to też było już dość dawno. Od tego czasu jak próbuję się czegoś dowiedzieć, to dostaję jedynie info, że sąd wysłał kuratora, sprawdzenie krk i krs ... Żadnego terminu posiedzenia ani nic i ostatnio się właśnie dowiedziałem, że to będzie "niejawne" i mam sobie czekać na odp... Chciałbym się chociaż dowiedzieć kiedy jest ten termin rozprawy......

Do sądu nie dotarła moja karta karna i dlatego posiedzenie przełożone, to dowiedziałem się na dzisiejszym posiedzeniu. Mieli problem z wydaniem mojej karty bo jestem karany (no dziwne żebym nie był skoro skazany jestem i pokutuje wyrok). No i kolejny tydzień czekania a czas ucieka...

To jest jakas kpina. Wogole to dziwne ze Twojej karty karnej niema w aktach a powinna byc odrazu dolaczona. U mnie juz na etapie przesluchania na policji wzieli sobie moja karte karna

No widzisz jak to jest....trzeba czekać, kombinować z pracą żeby być na posiedzeniu itp. Ale cóż muszę czekać bo jak zacznę się awanturować to może być tylko gorzej. Mam nadzieję, że zakończy się to dobrze i będę mógł ponownie zdać egzamin.

Mam pytanie czy ktos sie orientuje odnosnie takiej sprawy: po zamontowaniu blokady trzeba zrobic dodatkowe badanie techniczne zeby stwierdzili czy blokada jest zamontowana poprawnie i czy poprawnie dziala. Koszt to 50zl. A co w przypadku jesli skonczyl mi sie przeglad techniczny samochodu? Czy w takim przypadku musze zaplacic za przeglad samochodu plus przeglad blokady czy zrobia mi to w ramach samego przegladu technicznego?

biezanow_123 napisał:
U mnie juz na etapie przesluchania na policji wzieli sobie moja karte karna
Kartę karną czy o ksip mówisz?

ibiszek napisał:
cóż muszę czekać bo jak zacznę się awanturować to może być tylko gorzej.
hehe, niby racja, zależy ile Ci zostało do końca. Np ja jeśli w mojej sprawie nie będzie żadnego postępu w najbliższym czasie to zacznę się "awanturować" , ponieważ za chwilę okażę się że w ogóle niepotrzebnie składałem ten wniosek...

biezanow_123 napisał:
co w przypadku jesli skonczyl mi sie przeglad techniczny samochodu? Czy w takim przypadku musze zaplacic za przeglad samochodu plus przeglad blokady czy zrobia mi to w ramach samego przegladu technicznego?
W ramach zwykłego przeglądu na pewno nie zrobią. Jak skończy Ci się ten zwykł przegląd, to nie musisz robić dodatkowo "podwójnie" tego alkomatu.

aliaton7035333 napisał:
Kartę karną czy o ksip mówisz?
w sumie to niewiem teraz bo pierw mialem jedno przesluchanie i tam bylem pytany czy bylem kiedykolwiek karany wiec odpowiedzialem ze tak a na nastepnym przesluchaniu policjant mial cos co wygladalo jak karta karna gdzie bylo napisane kiedy i za co bylem karany, jaka byla kara itd
aliaton7035333 napisał:
Jak skończy Ci się ten zwykł przegląd, to nie musisz robić dodatkowo "podwójnie" tego alkomatu.
Tzn? Bo tak sie sklada ze skonczyl mi sie zwykly przeglad a przegladu blokady jeszcze nie zrobilem i chodzi o to czy musze robic przeglad techniczny i przeglad blokady

To dwa przesłuchania aż miałeś? Nie wiem co dokładnie masz na myśli, ale np zawsze wchodzą w komputer i tam mają KSIP - tam są zapisane wszystkie Twoje wykroczenia drogowe, ale to nie znaczy, że byłeś karany. Jeśli chodzi o kartę karną, to nie wiem za co konkretnie byłeś karany, ale jeśli za jazdę w nietrzeźwości to powinni Ci dowalić par 4, o ile nie uległo zatarciu, gdyby uległo to nie powinno tam być. Chociaż nie wiem jak dokładnie to tam u Ciebie było. Czasami można pomylić ksip z krk.

biezanow_123 napisał:
czy musze robic przeglad techniczny i przeglad blokady
Możesz zrobić sam przegląd pojazdu bez przeglądu blokady, oraz jednocześnie obydwa przeglądy.

Tak. Mialem dwa przesluchania bo jak policjant sie dowiedzial ze bylem juz kiedys karany za jazde po alkoholu to zazyczyl sobie karte karna zeby sprawdzic czy skazanie uleglo juz zatarciu.
Jesli chodzi o przeglad to dokladnie chodzi mi o to ze jak bede robil ten przeglad to odrazu sprawdza mi dzialanie blokady i nie bede musial oplacac tego "dodatkowego" przegladu tj. 50zl?

Oo widzisz to wszystko się wyjaśniło, dwa przesłuchania bo na drugim właśnie chodziło o krk i sprawdzenie zatarcia.

Będziesz musiał opłacić, czyli razem z tym głównym przeglądem zapłacisz 150zł . To czy zrobisz je oddzielnie to już od Ciebie zależy.

W końcu dzisiaj zapadł pozytywny wyrok i czekam na uprawomocnienie i do starostwa po PKK i zapisuje się na egzamin teoretyczny. Prawie 5 miesięcy oczekiwania od złożenia wniosku.

Masakra strasznie długo... To kiedy dokładnie składałeś?

Jak długo trwa uprawomocnienie w tym wypadku?

Oki oki. Jak tylko przyjdzie uzasadnienie z sądu to się podzielę.

Hej ma ktos moze wzor dokumentu ktory powinienem otrzymac od diagnosty po zrobieniu dodatkowego badania technicznego blokady alkoholowej? Bo wydaje mi sie ze w moim przypadku diagnosta wydal zly dokument tzn nie wg. wzoru ktory go obowiazuje tylko jakis tam swoj druk gdzie wpisal ze przeglad jest zrobiony i ze blokada dziala jak nalezy

To może wklej tutaj swój, można będzie porównywać.

Dzisiaj odebrałem w końcu postanowienie, niestety odmowne :rolleyes: Powód - mandat za prędkość w ostatnich dwóch latach (niestety nie zdążył się zatrzeć) i "krótki" zakaz..... Zastanawiam się co dalej z tym zrobić i jak się odwołać, wiem że przysługuje mi jakieś zażalenie które zamierzam napisać... Jednak tak czy tak zostało mi ponad 6 tyg zakazu więc i tak nic nie przyśpieszę raczej :(

biezanow_123 napisał:
7 dni
Btw: Mam prosbe. Jak dostaniesz juz postanowienie to wklej tu uzasadnienie

Dostałem uzasadnienie ale wrzucę je tutaj jutro gdy zeskanuje w pracy je bo nie chce mi się dwóch stron a4 przepisywać :P

Super :-) Zapisales sie juz na egzamin?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót